Τρεις διαφορετικές ερωτήσεις κατέθεσαν έλληνες ευρωβουλευτές προς την Κομισιόν: ο Κώστας Χρυσόγονος, οι Μιλτιάδης Κύρκος και Μαρία Σπυράκη (κοινή ερώτηση) και, τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η ερώτησή του είναι η ακόλουθη:
Ο κ. Κοτζιάς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του περιοδικού «Athens Review of Books» για συκοφαντική δυσφήμιση. Η αγωγή που συζητήθηκε στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ζητούσε αποζημίωση 250.000 ευρώ καθώς το περιοδικό είχε δημοσιεύσει επιστολή αναγνώστη, την οποία δεν είχε λογοκρίνει, και η οποία αποκαλούσε τον κ. Κοτζιά «παλιό γκαουλάιτερ του σταλινισμού» και «υμνητή του Χόνεκερ».
Οι αποφάσεις ικανοποίησαν τον κ. Κοτζιά και του επιδίκασαν αποζημίωση 24.750 ευρώ παρόλο που επρόκειτο για καθαρά πολιτικό χαρακτηρισμό.
Ενώ οι εκδότες του περιοδικού προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ο πρώην Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στράφηκε εναντίον του περιοδικού, και προχώρησε από τον Ιούλιο 2017 έως και σήμερα, σε δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών των εκδοτών καθώς και των εσόδων του περιοδικού από το πρακτορείο διανομής τύπου, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο το κλείσιμο του περιοδικού.
Θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης που ουσιαστικά ποινικοποιεί την έκφραση γνώμης και την πολιτική κριτική είναι συμβατό με το δικαίωμα στην ελευθερία του τύπου, ιδιαίτερα όταν πολλές από τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις καταπίπτουν στο ΕΔΔΑ;
5 Νοεμβρίου 2018
Νίκος Ανδρουλάκης