Με αφορμή την επίθεση της Χεζμπολά σε σχολικό γήπεδο ποδοσφαίρου και μια παιδική χαρά κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 παιδιά και έφηβοι, στις 28 Ιουλίου 2024 ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε:
«Καταδικάζω απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για αυτό το απαράδεκτο συμβάν. Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».
Ο απολογητής του Ιρανικού καθεστώτος δεν κατονομάζει την Χεζμπολά ως υπεύθυνη για αυτή την επίθεση, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα έσπευδε να καταδικάσει «ακόμα μια επίθεση σε ένα σχολείο» στην Χαν Γιουνίς χωρίς να ζητάει ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για το συμβάν. Ούτε χαρακτηρίζει τα 13 θύματα της επίθεσης στο Ματζντάλ Σαμς (υψώματα Γκολάν) ως Ισραηλινούς πολίτες.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Χεζμπολά για την εκτόξευση πυραύλου ιρανικής κατασκευής: «Επρόκειτο για δική της ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό της». Εξάλλου από τις 8 Οκτωβρίου 2023 η Χεμπολά έχει προχωρήσει σε πάνω από 2.000 επιθέσεις εξαπολύοντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες στο Βόρειο Ισραήλ. Ζητώντας «ανεξάρτητη διεθνή έρευνα», ο Μπορέλ σκοπίμως και με ύπουλο τρόπο σπέρνει τον σπόρο της αμφιβολίας προκειμένου να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάπραξης του εγκλήματος από το Ισραήλ. Συνιστά ύπατη ντροπή για την ευρωπαϊκή διπλωματία. Μια από τις τελευταίες αθλιότητες της Υπατείας του.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη τύπου στη Μόσχα στις 5 Φεβρουαρίου 2021. © EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αμέσως μετά την αδιανόητη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων». Είναι μια δήλωση ξεκάθαρη, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο (παρ)ερμηνείας. Σε ανάλογες, πιο ήπιες, δηλώσεις του ο Μπορέλ αποφεύγει συστηματικά να αναφέρει τη λέξη Χαμάς: «Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα. Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». Αυτή η παράλειψη έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ «Χαμάς» και «Παλαιστινίων».
Ο Ύπατος, τρεις ημέρες μετά τη σφαγή, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ενδεχομένως να έχουν ήδη παραβιάσει τη διεθνή νομοθεσία: «καταπατούν το διεθνές δίκαιο». Τότε (12 Οκτωβρίου 2023) έγινε μάλιστα γνωστό ότι η Δυτική ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιούνταν για σήραγγες, ρουκέτες και άλλα όπλα, οπότε οι περισσότερες χώρες δήλωσαν ότι θα τη διακόψουν. Ο Μπορέλ ζήτησε «να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστίνιους, προκειμένου να αποφευχθεί η τιμωρία των αμάχων». Εν ονόματι δηλαδή των παλαιστινίων αμάχων, οι οποίοι είναι και αυτοί όμηροι της Χαμάς. Δεν θα περνούσε ένας μήνας και θα υιοθετούσε ανεπιφύλακτα κάθε καταγγελία της Χαμάς για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, ξεχνώντας πια τους ομήρους. «Ξεχνώντας» ότι η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ (όπως και από τις ΗΠΑ).
Κάθε τόσο, φροντίζοντας να επαναλαμβάνει τη στερεότυπη εισαγωγική δήλωση κάθε σύγχρονου αντισημίτη, ότι μπορεί κανείς να επικρίνει το Ισραήλ χωρίς να είναι αντισημίτης, διατυπώνει επικρίσεις κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγορώντας την για δημιουργία «τεχνητού λιμού» στη Γάζα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «πριν τον πόλεμο, η Γάζα ήταν η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό νεκροταφείο» (18.3.2024). Για τη γενοκτονική Χαμάς, ούτε λέξη. Για τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά, ούτε λέξη. Για τη «μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή» με δεσμοφύλακα τη Χαμάς, την ομηρεία δηλαδή του παλαιστινιακού λαού της Γάζας από τη Χαμάς, ούτε λέξη. Η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει το δικαίωμα να επικρίνει τον Νετανιάχου για την πολιτική του, όπως και όλοι όσοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, το δικαίωμά του να αμύνεται, όλοι όσοι δεν λησμονούν πως όλα άρχισαν την 7η Οκτωβρίου, όλοι όσοι δεν λησμονούν τους ομήρους της Χαμάς. Ο «διπλωμάτης» όμως που ξέχασε την 7η Οκτωβρίου και τους ομήρους, και θα ήθελε να ξεχάσουμε κι εμείς, όχι. Ο απάνθρωπος «ανθρωπιστής» Μπορέλ, όχι.
Είναι ο ίδιος Ένδοξος Ύπατος που ενώ στη Ρωσία είχε εκδηλωθεί η ανταρσία της Wagner διατύπωνε τις ανησυχίες του: «Ένας αποδυναμωμένος Πούτιν αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο κίνδυνο»! (29.6.2023). Άλλωστε, «δεν είναι καλό να βλέπεις ότι μία πυρηνική δύναμη σαν τη Ρωσία, μπορεί να μπει σε μία φάση πολιτικής αστάθειας. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη». Ανησύχησε πολύ ο Ύπατος, αλλά «ευτυχώς» το καθεστώς Πούτιν ανέκτησε την αναγκαία πολιτική σταθερότητα, με «μερικές ειδικές επιχειρήσεις» (Πριγκόζιν, Ναβάλνι κ.ά.). Πώς όμως έβλεπε τον Ύπατο ο ρώσος τύραννος φαίνεται από το γεγονός ότι ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα στις 7 Φεβρουαρίου 2021 πληροφορήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε απελάσει διπλωμάτες χωρών-μελών της ΕΕ. Αλλά αυτός, τέρας ψυχραιμίας, λογικής και αξιοπρέπειας, παρέμεινε στη Μόσχα για… συζητήσεις.
Ένα go-kart φλέγεται στο σημείο όπου εξερράγη ένα από τα τριάντα βλήματα που έπληξαν την παιδική χαρά και το γήπεδο στο Μαζντάλ Σαμς. © EPA / Atef Safadi / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από την Ένδοξη Υπατεία του Μπορέλ, παρά να τελειώσει; Μετά όλοι θα θέλουν να την ξεχάσουν. Εκείνοι που πραγματικά την εκτιμούν και δεν θα την ξεχάσουν είναι ο Πούτιν και οι ηγεσίες του Ισλαμικού κόσμου (κρατών και τρομοκρατών). Είμαι περίεργος αν θα κληθεί να προσφέρει τις ανιδιοτελείς υπηρεσίες του στον κόσμο στον οποίο πραγματικά ανήκει. Πραγματικά θα χρειαζόταν μια ανεξάρτητη έρευνα για τα πεπραγμένα και τις συνέπειες της Ένδοξης Υπατείας του, αλλά ας μην είμαστε αιθεροβάμονες.