σύνδεση

Ακαδημία Αθηνών: Από τον Ρομίδη στον Συκούτρη!

Ακαδημία Αθηνών: Από τον Ρομίδη στον Συκούτρη! Τον “Ρομίδη” τον διόρθωσαν σε Ροΐδη μετά το δημοσίευμα «Τὸ Ἀρχεῖο Ροΐδη στὴ σαρκοφάγο τῆς Ἀκαδημίας» (ARB, τχ. 136, Φεβρ. 2022). Όμως οι αγράμματοι εκλεκτοί του Ζερεφού που διευθύνουν την Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας «Ιωάννης Συκουτρής» παντού στον ιστότοπό της τον Συκουτρή τον γράφουν “Συκούτρη”. Όπως έγραφαν και “Βιβλιοθήκη Μαράσλη”. Και σαν να μην έφθανε ο “Συκούτρης”, υπάρχουν κι όλα τα λάθη που επισημαίνουμε: “υπο Κλεώνος”, “γράφεντα”, “ο κεκτήται”, “εις τινάς”, κ.λπ. Για τον λόγο αυτόν έχουμε επισήμως προτείνει την μετονομασία της Βιβλιοθήκης «Ιωάννης Συκουτρής» σε Βιβλιοθήκη «Χρήστος Ζερεφός».

 

«Ο Πλάτων δεν έχει ακόμα αναδειχθεί. Ήρθε η ώρα να τον αναδείξετε, να τον αναδείξουμε όλοι μαζί
Χρήστος Ζερεφός, 8 Ιουνίου 2022

 

Η Athens Review of Books από τη στιγμή που άσκησε κριτική στον Δισκοβόλο, διορισμένον από τον Ασλανίδη πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ επί Δικτατορίας και Σωτήρα του Έθνους και της Γλώσσης Αντώνιο Κουνάδη (βλ. Άγγελου Χανιώτη, «Άρες, μάρες, Κουναδάρες» κ.ά.)[1], υπέστη αδιανόητους προπηλακισμούς και εκβιασμούς από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και ορισμένους ακαδημαϊκούς του ήκιστα ακαδημαϊκού περιβάλλοντός του.

Ο εν λόγω αθάνατος προέβαλλε αναιτίως και κακόπιστα κάθε δυνατό εμπόδιο για να μην κάνουμε την έρευνα από την οποία προέκυψαν δύο ιστορικά αφιερώματα της ARB, στον Εμμανουήλ Δ. Ροΐδη και στον Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη[2]. Και τούτο μόνο και μόνο για να δείξει στον συνάδοντα Κουνάδη την πυγμή που διαθέτει ένας ολόκληρος Γενικός. Διότι ο Δισκοβόλος επηρεάζει μια υπολογίσιμη ομάδα οι οποίοι ψηφίζουν ό,τι πει ο ηγέτης τους.

Προσεχώς θα εκδώσουμε ειδικό τεύχος περιγράφοντας τεκμηριωμένα όλες τις αθλιότητες που διέπραξαν και θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του περιοδικού όλα τα σχετικά τεκμήρια για όσους θα ήθελαν να μάθουν σε τι χέρια έπεσαν τόσο ο Ροΐδης, όσο και ο Ανδρεάδης.

Η αυτοκρατορική αίσθηση και η περιφρόνηση που επέδειξαν ο αυτονομπελίστας Χρήστος Ζερεφός, οι όμοιοί του και τα απολύτως αγράμματα ενεργούμενά του στη Βιβλιοθήκη, δεν είναι ανεκτή από την Athens Review of Books. Τυχόν επίσκεψή μας στην αφιλόξενη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους: την μαστίζει η αγραμματοσύνη και το θράσος που πηγάζει από την ενθάρρυνση του θιγμένου Γ.Γ. για τον λόγο ότι κατόπιν όσων ενορχήστρωσε εις βάρος μας αμφισβητήσαμε το fake Nobel Prize του. Στο τεύχος 136 (Φεβρ. 2022) είχαμε επισημάνει και δείξει φωτογραφικά ότι

Στον σχετικό ιστότοπο της Ακαδημίας έχουμε για παράδειγμα τραγελαφικά λήμματα στα οποία ο Ροΐδης εμφανίζεται με εγγραφές όπως: «Εμμανουήλ Ρομίδη», «υπό Ε. Δ. Ρομιδης», «Εμμανουήλ Ροµιδου έργα I, Συριανά διηγήματα / επιμέλεια Δ. Πετρόκικκινου [sic] και Α. Μ. Ανδρεάδου», «Εμμανουήλ Ροµιδου έργα, II, Διηγήματα / επιμέλεια Δ. Πετρόκοκκινου [sic] και Α. Μ. Ανδρεάδου», «Εμμανουήλ Ροµιδου έργα, V, Μελέται φιλολογικαί - καλλιτεχνικαί - φιλοσοφικαί / επιμελεία Δ. Πετροκοκκίνου και Α. Ανδρεάδου», «Εμμανουήλ Ροµιδου έργα, VI, Παρέργα [sic] και παραλειπόμενα / επιμέλεια Δ. Πετρόκικκινου και Α. Μ. Ανδρεάδου», «Εμμανουήλ Ροµιδου έργα, VII, Το πνεύμα του Ροµιδου και διάφοροι πολιτικαί και διπλωματικαί μελέται / επιμέλεια Δ. Πετρόκικκινου και Α. Μ. Ανδρεάδου», «τα “είδωλα” του κ. Ρομιδου σεσωματωμένα», «Η Εθνικη Βιβλιοθήκη εν έτει 1880 / υπό Ε. Δ. Ροµιδου», «Άπαντα / Εμμανουήλ Ροµιδης, φιλολογική επιμέλεια Άλκης Αγγέλου» κ.ο.κ. Το απίστευτο είναι ότι το επώνυμο του Δ. Πετροκόκκινου δεν γράφεται, έστω κατά λάθος, ούτε μια φορά σωστά: στην εγγραφή κάθε τόμου το γράφουν διαφορετικά: Πετρικίκκινου, Πετροκικκίνου, Πετρόκικκινου, Πετροκοκκινου, Πατρόκοκκινου.

Ζητούσαμε δε να ψηφιοποιηθεί το λεγόμενο Αρχείο Ροΐδη και Ανδρεάδη, να ταξινομηθεί, να υπομνηματισθεί και να αντιμετωπισθεί με όλους τους σύγχρονους επιστημονικούς κανόνες. Πρωτίστως δε να βρεθούν τα χαμένα κείμενα και να καταλογογραφηθεί. Πήραμε την άδεια από το Ίδρυμα Λασκαρίδη, στο οποίο ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα, και αναρτήσαμε την καταγραφή των καταλοίπων των λεγομένων αρχείων Ροΐδη και Ανδρεάδη από τον Κλέωνα Παράσχο, την οποία είχε κάνει το 1942. Και αυτό το θεώρησαν οι ασυγχώρητοι… συκοφαντική επίθεση στην Ακαδημία!

sel37

Αυτοί που προΐστανται ελέω Ζερεφού της Βιβλιοθήκης «Ι. Συκούτρη», αυτοί που έγραφαν τον μεγάλο συγγραφέα μας Ρομίδη, έχουν στα χέρια τους το αρχείο Ροΐδη και Ανδρεάδη! Και όχι μόνο δεν ξέρουν να γράψουν το όνομά του σωστά, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε την φυσιογνωμία του Ροΐδη. Λ.χ. γράφουν «Φωτογραφία Εμμανουήλ Ροΐδη με άγνωστη γυναίκα» και είναι ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Αμέσως μετά γράφουν «Φωτογραφία Νικόλα [sic] Δ. Ροΐδη, εξαδέλφου Εμμανουήλ Ροΐδη» (ενώ πρόκειται για τον Νικόλαο Δ. Ροΐδη, αδελφό του Εμμ. Δ. Ροΐδη, γνωστού μέσα στην Ακαδημία Αθηνών ως Ρομίδη. Όσο για το επόμενο τεκμήριο, αμφιβάλλουν αν είναι ο Ροΐδης («[Artwork] Φωτογραφία (;) του Εμμανουήλ Ροΐδη σε κάδρο», αφού δεν μοιάζει στον Βαλαωρίτη που νομίζουν ότι είναι ο… Ρομίδης. Όλα αυτά (τα οποία θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα της ARB) ο Γ. Γ. του «Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος» της χώρας τα θεωρεί συκοφαντικά για την Ακαδημία και μας εκβιάζει με εξώδικα και αγωγές, ενώ εμείς θεωρούμε εξόχως συκοφαντική την βάναυση προσβολή ανθρώπων του πνευματικού διαμετρήματος του Ροΐδη και του Ανδρεάδη. Και εκεί βρίσκεται η διαφορά μας.

Παρ’ όλα τα ανέλπιστα και αδιανόητα προσκόμματα εκδώσαμε τα δύο αφιερώματα στον Ροΐδη και τον Ανδρεάδη (τχ. 141, Ιούλ.-Αύγ. και τχ. 142, Σεπτ. 2022). Κι ωστόσο εξακολουθούν να μην μας δίνουν πρόσβαση σε αρχεία που ζητήσαμε εγγράφως. Θεώρησαν δε συκοφαντικό το γεγονός ότι γράψαμε πως αφιλοτίμως δεν έχουν εκδώσει τα Άπαντα του ευεργέτη της Ακαδημίας Κώστα Ουράνη, ενώ είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο σύστασης του Ιδρύματος να τα εκδώσουν – δηλαδή, σε απλά ελληνικά, παρανομούν. Προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα αφιέρωμα στον Ουράνη ζητήσαμε εδώ και ένα μήνα εγγράφως πρόσβαση στο αρχείο του και τον κατάλογό του. Δεν μας απάντησαν! Αλλά για να σταματήσουν να μας καταδιώκουν αξίωσαν να δημοσιεύσουμε ένα επαινετικό άρθρο για τον Γενικό Γραμματέα σχετικά με τις δραστηριότητές του στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου συντρίβοντας κάποιον Ουάιτχεντ εδήλωσε: «Ο Πλάτων δεν έχει ακόμα αναδειχθεί. Ήρθε η ώρα να τον αναδείξετε, να τον αναδείξουμε όλοι μαζί.» (Ζερεφός, 8 Ιουνίου 2022). Ό εστί μεθερμηνευόμενον ο Πλάτων στους ώμους γιγάντων…

Θα δημοσιεύσουμε πολλούς επαίνους. Αρχίζοντας από τον παρόντα. Στις 8 Δεκεμβρίου 2022 στείλαμε πέντε αιτήματα προς την Ακαδημία, επισημαίνοντας και τα εξής:

Αφού διορθώσατε τους Ρομίδηδες και τους Πετροκκίκινους εν συνεχεία κατηγορείτε εμένα που σας υπέδειξα την εξευτελιστική δημόσια εικόνα της Βιβλιοθήκης, ότι έγραψα σκοπίμως ψέματα. Φαίνεται ότι το ζερεφώδες ήθος είναι ιός εξόχως μεταδοτικός. Σας στέλνω λοιπόν αντί ευχετήριας κάρτας ένα screenshot με τον Ρομίδη διορθωμένον (με αυτόματη εύρεση/αλλαγή) σε Ροΐδη, όμως οι αγράμματες/οι, προστατευόμενες/οι του Γ.Γ., δεν διόρθωσαν τον «Ι. Συκούτρη» της ομώνυμης Βιβλιοθήκης, για να μην πω για τον Κλεώνα, τον γράφεντα, που κεκτήται κ.λπ. Όσα ψέματα κι αν (υπο)γράψετε, τα γραπτά μένουν, και η παχυλότατη αγραμματοσύνη είναι ανεπίδεκτη ψιμυθίωσης.

Επειδή ακούγεται απίστευτο θα διαθέσουμε περισσότερο χώρο να το δουν οι αναγνώστες φωτογραφικά (στην ιστοσελίδα μας θα έχουμε περισσότερα φωτογραφικά τεκμήρια). Την ευθύνη βέβαια φέρει αυτός που έφτιαξε την ταμπέλα με κεφαλαία. Διότι έτσι παντού στο site της Βιβλιοθήκης «Ιωάννης Συκουτρής» της Ακαδημίας ο αείμνηστος εμφανίζεται ως Ι. Συκούτρης. Φαίνεται πως οι ακαδημαϊκοί που τον πολέμησαν εν ζωή ενέπνευσαν επιγόνους να τον πολεμούν και μετά θάνατον. Αν και δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια: ό,τι κατεβάσει η κούτρα των κουλουροπωλών που ανέλαβαν να μας μάθουν γράμματα και να μας δείξουν τι θα πει εξουσία. Ιδού:

Η βιβλιογραφία της νεοελληνικής λογοτεχνίας / Ι. Συκούτρη, Λογοτεχνία και ζωή / Ι. Συκούτρη, Θεοκρίτεια / Ιωάννου Συκούτρη, Φιλοσοφία της ζωής / Ι. Συκούρτη, Οι ιχνευταί του Σοφοκλέους / Ι. Συκούτρη, Σίμος Μενάρδος / Ι. Συκούτρη, Συνοδικός τόμος της εκλογής του Πατριάρχου Γερμανού του Β΄ (1265-1266) / Ι. Συκούτρη, Περί το σχίσμα των Αρσενιατών / [Ι. Συκούτρη] Συσταχωμένο στο Ι. Συκούτρη Διάφορα, κ.ο.κ.

Είναι εντυπωσιακό πως αντί να κρυφτούν από ντροπή, ο Ζερεφός και η παρέα του απειλεί και εκβιάζει την Athens Review of Books. Περιμένουμε μια δημόσια συγγνώμη από τον νυν Πρόεδρο εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών. Επειδή δε είναι και λίαν προβεβλημένος Καθηγητής της Νομικής, περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση στα δίκαια και νόμιμα αιτήματά μας. Εδώ και ένα μήνα αρνούνται να απαντήσουν σε αιτήματα νόμιμα στα οποία είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν. Εδώ και ένα μήνα αρνούνται να μας δώσουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα κείμενα του Ροΐδη που ζητήσαμε να δούμε. Εδώ και ένα μήνα δεν απαντούν στο αίτημα:

Επίσης να μας γνωρίσετε πού απόκειται το Αρχείο του Κώστα Ουράνη και να μας χορηγηθεί ο Κατάλογος των έργων και των καταλοίπων του Κώστα Ουράνη, τον οποίον ευλόγως υποθέτουμε ότι έχει καταρτίσει το Ίδρυμα για το έργο του ευεργέτη του. Όλα αυτά είναι αυτονόητο ότι θα τα χρειαστούμε για ένα αφιέρωμα στον Κώστα Ουράνη.

Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στα χέρια κάποιων αγραμμάτων ευνοουμένων του Αριστοτελιστή[3], εσχάτως δε και γραφικού Πλατωνιστή, ήδη και μελετητή των Περσών του Αισχύλου χάρη στον οποίο μας εξήγησε πώς με μια θανάσιμη «αιολική τανάλια»[4] ο Θεμιστοκλής καταπόντισε τον στόλο του Ξέρξη. Αυτοί λοιπόν οι αγράμματοι δεν έχουν προσέξει ούτε μια φωτογραφία του Ροΐδη, αυτοί που προΐστανται στη Βιβλιοθήκη Ροΐδη δεν γνωρίζουν την φυσιογνωμία του Ροΐδη, δεν διαθέτουν ούτε μια φωτογραφία του Ανδρεάδη, αλλά η Ακαδημία ζήτησε να χρησιμοποιήσει για άλλο σκοπό από αυτόν που όριζε η διαθήκη του την περιουσία την οποία κατέλειπε.

Δυο ακόμη χειροπιαστά παραδείγματα: Μια φωτογραφία του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη φέρει τον τίτλο: «Φωτογραφία του Εμμανουήλ Ροΐδη με άγνωστη γυναίκα». Η φωτογραφία του αδελφού του συγγραφέα, Νικολάου Δ. Ροΐδη, φέρει τον τίτλο: «Φωτογραφία Νικόλα Δ. Ροΐδη, εξαδέλφου Εμμανουήλ Ροΐδη».

Με την ευκαιρία των αιτημάτων πρόσβασης στα αρχεία Ουράνη, Ροΐδη κ.λπ. επισημάναμε:

Επίσης, οφείλετε να φροντίσετε να ελέγξετε πώς βρέθηκαν στο Μοναστηράκι τα τελευταία δυο-τρία χρόνια δεκάδες βιβλία του Ανδρεάδη με την χαρακτηριστική σφραγίδα «ΔΩΡΕΑ Α. Μ. Ανδρεάδου», απ’ όπου εμείς τα αγοράσαμε και θα τα παραχωρήσουμε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής απ’ όπου δεν πρόκειται να (ξανα)πωληθούν.

 

 

ROID 2

ROID 1 

 

 


 

 

[1] «Γραφικές δισκοβολίες στην Ακαδημία Αθηνών. Η περίπτωση Κουνάδη» (ARB, τχ. 131, Σεπτ. 2021)· Άγγελος Χανιώτης, «Άρες, μάρες, Κουναδάρες» (ARB, τχ. 135, Ιαν. 2022)· Μ. Βασιλάκης, «Ο Κουνάδης, οι υπήκοοι χωρίς δικαιώματα και το χουντόνειδος της Ακαδημίας Αθηνών», ARB (τχ. 135, Ιαν. 2022)· Άγγελος Χανιώτης, «Επιστήμης ένεκα» (ARB, τχ. 137, Μάρτιος 2022).

[2] Το ψέμα είναι στην «νομπελούχο» φύση του: «Στην πραγματικότητα ο κ. Βασιλάκης δεν ήθελε να λάβει αντίγραφο της διαθήκης, ούτε να μελετήσει το αρχείο Ανδρεάδη …», αλλά να συκοφαντήσει την… Ακαδημία (Ολομέλεια 10ης Φεβρουαρίου 2022). Σε άλλες περιστάσεις θα εξηγήσω τίνος μεγαλόσχημου ακαδημαϊκού ήταν πρόταση να αναγνωρίσει η ARB σαν «νομπελούχο» (sic) τον Ζ.

[3] Βλ. το άρθρο του Φρεντερίκ Λε Μπλαι (Frédéric Le Blay) στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Bryn Mawr Classical Review (BMCR), όπως δημοσιεύθηκε στην ARB: «Άνδρας μετεωροφένακας… Ζερεφός: και Νομπελίστας και Αριστοτελιστής». Διαθέσιμο στο λινκ https://bit.ly/3vLZDyg. Φαίνεται λοιπόν ότι εδώ έχει γίνει καταμερισμός εργασίας. Όπου ο μεν Α. Κουνάδης έχει αναλάβει τα επίγεια, ενώ ο ισόκυρός του Χ. Ζερεφός τα επουράνια…

[4] Ζερεφός, «Μια “αιολική τανάλια” έφερε τη νίκη στη Σαλαμίνα», Η Καθημερινή, 21.9.2020. Διαθέσιμο στο https://bit.ly/3CsGjd6 Βλ. και «Επιστημονική [sic] ανακοίνωση» Ζερεφού κ.ά., «Οι καιρικές συνθήκες την ημέρα της ναυμαχίας της Σαλαμίνος», Πρακτικά Ακαδημίας Αθηνών, 15 Μαρτίου 2012.