Όπως ανακοίνωσε πρώτη η ακροδεξιά Εστία (κάποτε δήλωνε «η σοβαρωτέρα εφημερίς»), στις 9.9.2021 με τίτλο «Επιστολή 160 προσωπικοτήτων προς Μητσοτάκη για τους ΛOΑΤΚΙ»: «Δυο μήνες μετά την παρουσίαση στον Πρωθυπουργό της εκθέσεως της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητος ανοίγει η συζήτησις για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Η “Εστία” είχε αποκαλύψει τα τέλη Ιουνίου ότι η έκθεσις που συνέταξε η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Αλέξανδρο Λίνο Σισιλιάνο επικεντρώνεται στο φλέγον αυτό ζήτημα, σημειώνοντας ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία. Η πρώτη αντίδρασις είναι πλέον γεγονός και μάλιστα αφορά ανθρώπους των Γραμμάτων των Τεχνών και των Επιστημόνων». Η περί ης ο λόγος εφημερίς Εστία εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης και εξαγγέλλει την κίνηση των άγαν πατριωτών, αλλά παραλείπει να δημοσιεύσει το κείμενο της διακήρυξής τους. Συμπεραίνουμε πως ακόμη και η Εστία κατάλαβε περί τίνος πρόκειται.
Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η σημερινή φιλελεύθερη δημοκρατική κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως επικεφαλής της Επιτροπής τον καθηγητή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, για τον οποίο η ρυποφυλλάδα παραλείπει να σημειώσει ότι δεν είναι απλώς καθηγητής της Νομικής, αλλά είναι και ο πρώτος Έλληνας ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή ως προς τον επικεφαλής της Επιτροπής ώστε να εναρμονιστεί η νομοθεσία μας με τη νομολογία του ΕΔΔΑ και στοιχειωδώς με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό στον οποίο θέλει να ανήκει η Ελλάδα.
Στη συνέχεια η Εστία παραθέτει τα 160 ονόματα της «κίνησης» της οποίας λέγεται ότι ηγήθηκε ο διαβοητός εθνικοπαράφρων[1] ακαδημαϊκός και αρχαιόφρων δισκοβόλος Αντώνιος Κουνάδης, κινητοποιώντας (τρόπος του λέγειν) άλλους εννέα «αθανάτους», ομοίου προφανώς φυράματος. Οι εν λόγω ακαδημαϊκοί είναι οι: Κονομής Νικόλαος, Κοντόπουλος Γεώργιος, Σκαρβέλης Δημήτριος, Βαλτινός Αθανάσιος (απέσυρε την υπογραφή του), Ήμελλος Στέφανος, Παρμακέλης Ιωάννης, Γδούτος Εμμανουήλ. Ανάμεσα στους 160 αυτόκλητους ταγούς του έθνους πολλοί στρατηγοί, ο μέγας ανέκδοτος Φράγκος Φραγκούλης, ο Πρόεδρος Κοινωφελούς Ιδρύματος ΙΠΗΠΑ [Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών], και η Γεν. Γραμματεύς του Σωματείου «Φίλοι Τάματος του Έθνους». Κι επειδή σ’ αυτούς τους χώρους πρέπει να τηρείται μια ιεραρχία, προηγούνται οι υπογραφές των ακαδημαϊκών, έπονται των στρατηγών, των πανεπιστημιακών και, τέλος, διαφόρων εθνοφυλάκων. (βλ. link)
Δυο μέρες μετά, η έτι ρυπαρότερη φυλλάδα του μύλου (ή… «ομίλου») Φιλιππάκη Δημοκρατία δημοσίευσε το πλήρες κείμενο της διακήρυξης των «160» εθνικοφρόνων εθνοταγών. (βλ. link)
Με δυο λόγια ο Δισκοβόλος και οι λοιποί όμοιοί του ζητούν ό,τι δεν ζήτησε ούτε η Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν, ούτε το Αζερμπαϊτζάν, ούτε κανένα από τα αυταρχικά καθεστώτα, που κατά τα άλλα υπάγονται στη δικαιοδοσία του ΕΔΔΑ.
Ζητούν οι διόλου νομοταγείς εθνοταγοί να αγνοήσουμε την ΕΣΔΑ και τη νομολογία του ΕΔΔΑ, ακόμη και την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ζητούν να τεθεί εκτός ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού ή μάλλον γενικώς εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού η Ελλάδα ως το ευρωπαϊκό απροσάρμοστο.
Και το ζητούν 10 ακαδημαϊκοί με επικεφαλής ένα μυώδες στέλεχος της Απριλιανής Δικτατορίας, τον Α. Κουνάδη, τον διορισμένο αντιπρόεδρο αρχικά, και από το 1972 πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, το σκεύος εκλογής του διαβόητου χουντικού αθλητικάρχη συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Ασλανίδη. Ως γνωστόν, η δικτατορία είχε περί πολλού τον αθλητισμό και τους στυλοβάτες του, όπως ο προκείμενος δισκοβόλος. Το χουντικό σύνθημα «Κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο», εξέφραζε την εκτίμηση της δικτατορίας στα στελέχη της που θα υλοποιούσαν το πρόγραμμά της. Επί χούντας, ο αθλητισμός ήταν το όπιο του λαού. Και ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ «αρχιστράτηγος» της εθνικής προσπαθείας…
Στην περίπτωση Κουνάδη και στο θράσος της αμαθείας του αναφερθήκαμε πρόσφατα· βλ. Χ. Ε. Μαραβέλιας, «Γραφικές δισκοβολίες στην Ακαδημία Αθηνών – Η περίπτωση Κουνάδη» (τεύχος 131, Σεπτ. 2021). (Ακόμη περιμένουμε την απάντηση στο σχετικό έγγραφο ερώτημα που θέσαμε από τις 23 Σεπτεμβρίου προς τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας[2], αν θα παραμείνει στα Πρακτικά της Ακαδημίας το παραλήρημα περί ελληνικής γλώσσας και γραφής του χουντικού προέδρου του ΣΕΓΑΣ που προτάχθηκε πραξικοπηματικά στον τόμο των ανακοινώσεων της Ακαδημίας Αθηνών παρά την γραπτώς εκπεφρασμένη αντίθετη άποψη των ειδημόνων της Ακαδημίας).
Αλλά αυτά είναι πταίσματα (και ούτε είναι η πρώτη φορά άλλωστε που αυτοδιασύρεται η Ακαδημία Αθηνών) μπροστά στην κακουργία και την ατιμία που προτείνουν να διαπράξει η Ελλάδα δέκα ακαδημαϊκοί με επικεφαλής τον αλαφριό ακτιβιστή της εθνικοφροσύνης Α. Κουνάδη. Ο παλαιός χουντικός Κουνάδης παραμένει, ως φαίνεται, αμετανόητος τοιούτος. Μήπως λοιπόν έφτασε η ώρα της αποχουντοποίησης –έστω και τώρα– στην Ακαδημία Αθηνών; Πώς μπορούν να συνυπάρχουν τόσοι πραγματικοί επιστήμονες και δημοκρατικοί πολίτες με το προβεβλημένο στέλεχος της χούντας που ασχημονεί ακόμη και σήμερα εις βάρος της δημοκρατίας;
Πρόεδρος επιτροπών του ΣΕΓΑΣ κατά τη δικτατορία, ο Κουνάδης διορίστηκε α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ τον Ιανουάριο 1971. Εκείνη την εποχή μεσουρανούσε ο γκαουλάιτερ της δικτατορίας στον αθλητισμό και τα ποδόσφαιρα Κωνσταντίνος Ασλανίδης: Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Χούντας[3] από τον Μάιο 1967 έως και τον Ιούλιο 1972. Από 1η Αυγούστου 1972 έως τις 5 Οκτωβρίου 1972 Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παπαδοπούλω, καθώς και υφυπουργός Παιδείας, από τις 12 Οκτωβρίου 1972 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 1973. Μετά την πτώση της δικτατορίας ο Ασλανίδης διέφυγε στην Ιταλία και εν συνεχεία φυγοδικούσε στη Βραζιλία, απ’ όπου επέστρεψε το 1984 με ασπίδα προστασίας έναν καθολικό καρκίνο. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν τον εκδικήθηκε.
Ο Α. Κουνάδης ήταν αρχηγός της ελληνικής αποστολής τον Αύγουστο του 1972 στην 31η Βαλκανιάδα της Σμύρνης ως α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Έστειλε τηλεγράφημα «εις τον εξοχώτατον υφυπουργόν παρά των πρωθυπουργώ κ. Κ. Ασλανίδην»: «Υμέτεραι προσδοκίαι εύρον πλήρη δικαίωσιν εις Σμύρνην. Οι Έλληνες αθληταί ενίκησαν νίκη μεγάλη. Επέπρωτο … η Ελλάς ύστερα από 33 χρόνια να ευρεθή και πάλιν εις τον χώρον του αθλητισμού εις την υψηλήν θέσιν που έταξεν αυτήν η ιστορία, η εθνική παράδοσις και τα αθλητικά και ψυχικά χαρίσματα της φυλής μας». (εφημ. Μακεδονία, 8.8.1972).
Ο Αντώνιος Κουνάδης υπηρέτησε πιστά τη δικτατορία ως στέλεχος και α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, και γι’ αυτό διορίστηκε από την Χούντα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στις 2 Φεβρουαρίου 1973. Ακολούθησε η δήλωσή του: «Θεωρώ τιμήν εις εμέ της αναθέσεως των καθηκόντων ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ. Αναλαμβάνω την ηγεσίαν του κλασσικού αθλητισμού εις στιγμάς πολύ δυσκόλους και τούτο διότι ο χρόνος ο οποίος απωλέσθη ημπορεί να αποβή μοιραίος. Θα αγωνισθώμεν με όλας τας δυνάμεις μας και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε [sic] τας μέχρι τούδε αντιξόους καταστάσεις, τας οποίας θα θίξωμεν εν καιρώ και θα φέρωμε εις πέρας το μέγα εθνικόν έργον, το οποίον μας έχει ανατεθεί». (Μακεδονία 3.2.1973).
Αθέτησε όμως τον λόγο του ο αρχιστράτηγος του αθλητισμού τέσσερις μόλις μήνες μετά, και έτσι το μέγα εθνικόν έργον εις τον αθλητισμόν προς δόξαν της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως τελικώς δεν το έφερε εις πέρας, καθότι προτίμησε τον αξιοκρατικό –ασφαλώς– διορισμό του στο ΕΜΠ, τη μονιμότητα δηλαδή του Δημοσίου:
«Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Αντ. Κουνάδης εξελέγη παμψηφεί [–αλίμονο!–] μόνιμος καθηγητής στην έδρα της “στατιστικής και σιδηρών κατασκευών” της σχολής πολιτικών μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου» (Μακεδονία, 3.6.1973). Αλλά η σιδηρά διανοητική του χουντική κατασκευή δεσπόζει στην Ακαδημία και μαγαρίζει τον πολιτισμό μας από τη θέση του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών όπου εξελέγη το 1999.
Ακολουθεί το φωτορομάντσο του στελέχους της χούντας Αντωνίου Κουνάδη, με μερικές δεκάδες φωτογραφιών του με άλλους χουντικούς. Οι αγαπημένες μου είναι: Αυτή με το αξέχαστο «Πουλί». Κι εκείνη που κόβει την πίτα ο Ασλανίδης και κερδίζει το φλουρί (την Προεδρία) ο Κουνάβης. Κι όταν κόβει την κορδέλα ο Ασλανίδης με τα μαύρα γυαλιά και πίσω του ο Ασβός με τα ίδια μαύρα γυαλιά. Και βέβαια εκείνη η «οικογενειακή» που ποζάρει δίπλα στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Αλλά κι αυτή που συσκέπτεται με τον μέντορά του Ασλανίδη εις το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας κάτω από το εμπνευστικό πορτραίτο του βραχνού Δικτάτορα. Και σε όλες τις άλλες στάσεις με το λουκ της χούντας, το μαύρο γυαλί σαν του Ασλανίδη, που μάλλον το ψώνισε για να του μοιάζει. Καθότι, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών κ.λπ. «όμοιος ομοίω αεί ομοιάζει».
Οι ακαδημαϊκοί, και μάλιστα διατελέσαντες ακόμη και πρωθυπουργοί όπως ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, θεωρούμε ότι δεν δικαιούνται να σιωπούν προ του διαρκώς ασχημονούντος πρώην και αεί χουντικού. Βάσει του κανονισμού του Ιδρύματος, με τα 2/3 των ψήφων μπορούν να απαλλάξουν την Ακαδημία από αυτό το χουντικό άγος – έστω και τώρα. Η Ακαδημία διαθέτει τους σημαντικότερους νομικούς, όπως τους κ. Απόστολο Γεωργιάδη, Μιχάλη Σταθόπουλο, Εμμανουήλ Ρούκουνα. Ας τους ρωτήσουν πώς θα απαλλάξουν από το χουντώνειον άγος το Ίδρυμα.Το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να εξαπολύσουν μομφή εναντίον του, και να αποδοκιμάσουν, με ανακοίνωση της Ακαδημίας, τις αντεπιστημονικές γλωσσικές και (το χειρότερο) τις αδιανόητες πολιτικές πρωτοβουλίες του που διασύρουν διεθνώς την Ακαδημία.
Το φωτορομάντσο:
[Οικογενειακή φωτογραφία:] Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπαδόπουλος εν μέσω των αθλητών, των διοικητικών παραγόντων του ΣΕΓΑΣ και των προπονητών. Εις το άκρον δεξιά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κων. Ασλανίδης. [Γιατί χαίρεται και χαμογελάει ο Κουνάδης, πατέρα; Πέμπτος από αριστερά ο α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και αρχηγός της αποστολής Αντ. Κουνάδης, 14 Αυγούστου 1972].
Στιγμιότυπον από την συνάντησιν της 29ης Δεκεμβρίου [1972], εις το Υπουργείον Εθνικής Παιδείας. Εξ αριστερών: Ο κ. Α. Κουνάδης, ο κ. Κων. Ασλανίδης και ο κ. Γ. Βλαδίμηρος.
Ο Γεν. Γραμματεύς Αθλητισμού κ. Κων. Ασλανίδης κόβει την πίτα κατά την τελεσθείσαν την 12.1.1972 εορτήν του ΣΕΓΑΣ, εις το στάδιον Καραϊσκάκη. Διακρίνονται ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Ε. Μοιρόπουλος, ο γεν. γραμματεύς κ. Ν. Παπαρέσκος και ο αντιπρόεδρος κ. Α. Κουνάδης.
Ο Γεν. Γραμματεύς Αθλητισμού κ. Κων. Ασλανίδης κόβει κορδέλα εγκαινίων και πίσω του ο α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Αντ. Κουνάδης με το ίδιο μαύρο γυαλί. Από το εξώφυλλο του περιοδικού του ΣΕΓΑΣ, αρ. τεύχους 51/155 (Ιούλιος 1972).
Ο Γεν. Γραμματεύς Αθλητισμού κ. Κων. Ασλανίδης μετά του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ κ.κ. Ε. Μοιροπούλου και Α. Κουνάδη, συνομιλούντες εις το Γκολφ της Γλυφάδας κατά το Βαλκανικόν Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. 27 Μαρτίου 1972.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (και νυν Παιδείας) κ. Κ. Ασλανίδης, μετά του κ. Α. Κουνάδη, εις τους Ολυμπιακούς Αγώνας του Μονάχου. [Τέλη Αυγούστου 1972].
Ο Προεδρεύων α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Α. Κουνάδης [είχε παραιτηθεί ο Μοιρόπουλος] ομιλών κατά την τελετήν ενάρξεως της χειμερινής προετοιμασίας. [Πάνω αριστερά του το «Πουλί» της χούντας]. Οκτώβριος 1972.
Την 25ην Νοεμβρίου [1971] επραγματοποιήθη εις Γ.Γ.Α. σύσκεψις διά την περιφερειακήν ανάπτυξιν του Στίβου. Ανωτέρω ο Γεν. Γραμματεύς Αθλητισμού κ. Ασλανίδης μετά της διοικήσεως του ΣΕΓΑΣ. Εξ αριστερών: Ο αντιπρόεδρος κ. Κουνάδης, ο αναπληρωτής Γ.Γ.Α. κ. Γ. Βλαδίμηρος, ο κ. Ασλανίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Ε. Μοιρόπουλος και ο Γεν. Γραμματεύς κ. Ν. Παπαρέσκος.
Ο κ. Κων. Ασλανίδης ωρκίσθη την 31ην Ιουλίου [1972], κατά τον γενόμενον κυβερνητικόν ανασχηματισμόν, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητας επί του αθλητισμού. Η διοίκησις του ΣΕΓΑΣ, η μετά της οποίας συνεργασία υπήρξε γονιμωτάτη, εκφράζει προς τον κ. Ασλανίδην τα ειλικρινή της συγχαρητήρια και εύχεται όπως και από της νέας θέσεώς του να συνεχίση να προσφέρη τας ανεκτιμήτους υπηρεσίας του διά την πρόοδον του Ελληνικού αθλητισμού. [Αριστερά: ο Α. Κουνάδης]
Ο ΣΕΓΑΣ συγχαίρει τον Πρόεδρό του Αντ. Κουνάδη διότι τον έκαναν Καθηγητή στο ΕΜΠ το 1973.
[1] Βλ. Απόφαση ΕΔΔΑ, Κάρης κατά Ελλάδος (5.6.2008).
[2] Προσπάθησαν να αποφύγουν να το πρωτοκολλήσουν αλλά αναγκάστηκαν τελικώς να το κάνουν μια βδομάδα μετά (με αριθμό 4298/29.9.2021).
[3] Γεώργιος Βλαδίμηρος: Αναπληρωτής Γ.Γ. Αθλητισμού από τον Μάιο 1967 έως και τον Ιούλιο 1972, συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου του Ασλανίδη. Από 1η Αυγούστου 1972 μέχρι τον Δεκέμβριο 1973 Γ. Γ. Αθλητισμού.