Επιτέλους το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στη Νέα Εποχή των Παγετώνων. Στην εποχή όπου η πραγματικότητα θα είναι μέρος ενός τεράστιου «Truman Show». Στην πρωτοπορία του εγχειρήματος το Πάντειο Πανεπιστήμιο που οργάνωσε ημερίδα για τα σπουδαία ταλέντα που διαθέτει η εξωμνημονιακή πλέον Ελλάς. Εντυπωσίασε στην εκδήλωση αυτή, στην οποία προσέτρεξε πλήθος νοήμονος κοινού και χαιρέτησαν οι αρχές του ιδρύματος, όχι μόνο το επίπεδο της ακαδημαϊκής έρευνας αλλά και η παρουσίαση του real thing, με έμφαση στο thing. Πράγματι, το Πανεπιστήμιο άφησε άφωνο το πανελλήνιο με την έφεση που έχει στην καινοτομία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «άνοιξε» την επιστήμη στην κοινωνία, κάτι που όλοι επιθυμούμε. Είπε το μεγάλο Ναι και οργάνωσε παρέλαση, όπου δίπλα στους φωστήρες της γνώσης επέδειξαν τα εσωτερικά και εξωτερικά χαρίσματά τους οι ελπίδες του έθνους: τα παιδιά των reality shows. Πέτυχε όμως και κάτι πιο σημαντικό. Πρόβαλε το είδωλο του μέλλοντος, που δεν είναι άλλο από το ακατανίκητο, θεσπέσιο, μοναδικό ον που φέρει το αμετάτρεπτο όνομα: The Thing.
Ορισμένοι κακοπροαίρετοι κατηγόρησαν το Πανεπιστήμιο ότι μετέβαλε τον ναό της μάθησης σε ζωολογικό κήπο, επιδεικνύοντας στους θεατές τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη της τηλεοπτικής πανίδας. Προφανώς δεν κατανόησαν ότι οι εποχές άλλαξαν και πως προτείνεται κάτι άκρως πρωτοποριακό που, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να ακολουθήσει η υφήλιος: δεν αρκεί η ακαδημαϊκή ανάλυση ούτε η επιστημονική λεπτομέρεια· αν θέλετε να γίνετε μπροστάρηδες της ψηφιακής εποχής πρέπει να προσκομίζετε στον χώρο σας, κάθε φορά, και το αντικείμενο της έρευνας· αν μελετάτε ελέφαντες, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τους δώσετε βήμα· αν ερευνάτε την τρομοκρατία, πρέπει ο Πρύτανης να προσφωνήσει τον Κουφοντίνα και το φιλοθεάμον κοινό να ακούσει ευλαβικά τις κοινωνιολογικές απόψεις του· αν αναλύετε επιστημονικά το φαινόμενο της νεοναζιστικής ακροδεξιάς, πρέπει να παραχωρήσετε τα μικρόφωνα στον θηριώδη Παναγιώταρο· αν ασχολείστε με τις βυζαντινές ίντριγκες της Εκκλησίας, προφανώς και πρέπει να κληθούν ο Αμβρόσιος και ο Σεραφείμ.
Μπορεί να έχουμε κάποιες ενστάσεις αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι το πρόγραμμα της ημερίδας μάς εντυπωσίασε πολλαπλώς. Το αναδημοσιεύουμε προς χάριν των φιλογενών αναγνωστών μας:
Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστήμιου «Ο Αριστοτέλης» & το Διεθνές Ίδρυμα (Foundation) Giuseppe Sciassia σας προσκαλούν στην Ημερίδα* με θέμα:
«Talent and Reality Shows. Κοινωνικές και Οικονομικές συνιστώσες»
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 & ώρα 17:30 Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα II. Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ομιλητές:
Δρ. Ιωάννα Βώβου. Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας. Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου: Ο «εκδημοκρατισμός» της επιτυχίας στα Talent Shows
Δρ. Αίζα Τσαλίκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ: GNΤΜ: Ρύθμιση και κυβερνησιμότητα στο Νew Top Model, η βιομηχανία της μόδας και η κουλτούρα του make over.
Δρ. Δέσποινα Χρονάκη. Επιστημονική συνεργάτιδα του τμήματος ΕΜΜΕ. ΕΚΠΑ & Ε.Α.Π.: Έχεις ταλέντο στις σχέσεις: Power of Love και η κατασκευή της ερωτικής και σεξουαλικής σχέσης σε reality αγάπης
Στην Ημερίδα θα παρέμβουν:
Λουκάς Γιώρκας, Νικητής του 1ου ελληνικού Χ-Factor, τραγουδιστής - φοιτητής Βιολογίας
Γιώργος Αγγελόπουλος, Νικητής του Survivor1 - Ηθοποιός
Αννα Τσακουρίδου, παίκτρια Νext Top Model μοντέλο – χορεύτρια
'Ελενα (Λενίνα) Πολυχρονοπούλου. παίκτρια Ρower of Love©, φοιτήτρια ΦΠΨ, ΕΚΠΑ
Τιμολέων Διαμαντής, Νικητής του Master Chef 4, Chef (VTR)
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν:
Nικόλαος Μπακουνάκης. Πρόεδρος & Καθηγητής του Tμήματος Επικοινωνίας. Mέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου
Βαγγέλης Κυριαζόπουλος. Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου «Αριστοτέλης»
Συντονίστρια: Βίκυ Μπαφατάκη. Επικοινωνιολόγος - Δημοσιογράφος. ΜSc, ΡhD
* Θα χορηγηθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης Η συμμετοχή είναι ελεύθερη
Ακόμη και μια πρόχειρη ματιά πείθει για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Ποιος σήμερα δεν αντιλαμβάνεται πόσο επείγον είναι να εκδημοκρατίσουμε την επιτυχία και μάλιστα στα talent shows; Είδαμε και πάθαμε να γλιτώσουμε τα παιδιά από την αριστεία, θα τα αφήσουμε έρμαια στα νύχια της επιτυχίας και μάλιστα εκεί που πάνε να γίνουν σπουδαία ταλέντα; Ή μήπως δεν αντιλαμβάνεστε πόσα διακυβεύονται για την επιστήμη, αλλά και για την ίδια τη χώρα, όταν πρόκειται για τη Ρύθμιση και κυβερνησιμότητα στο Νew Top Model (η βιομηχανία της μόδας και η κουλτούρα του make over); Ποιος σήμερα αγνοεί ότι όλα είναι «κατασκευή», ακόμη και το σεξ που προπονείται σε reality αγάπης; Το τελευταίο μας προβλημάτισε λίγο. Εντάξει, δεν το λες και αγάπη αυτό το τηλεοπτικό τουρλουμπούκι, όμως είναι αλήθεια ότι εκφράζει μια μερίδα των σταχανοβιτών του έθνους στην υπηρεσία της δημογραφικής μας ανύψωσης. Έστω ότι οι επιδόσεις αυτές δεν εντυπωσιάζουν. Μπορείς όμως να μείνεις ασυγκίνητος από τις προσωπικότητες που ακολουθούν στο βήμα τους πανεπιστημιακούς και από τις αβυσσαλέες εμπειρίες τους, τις οποίες αγωνίζονται ανιδιοτελώς να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές; Έχουμε το ελάττωμα σε αυτή τη χώρα να μην εμπιστευόμαστε τους νέους, να βάζουμε φρένο στα όνειρά τους. Ακόμη και αν όλα θεωρηθούν τραγέλαφος, πώς είναι δυνατόν να υποτιμά η εθνική γερουσία τη γενναιοδωρία των διοργανωτών να προσφέρουν δωρεάν όχι μόνο την είσοδο σε μια τέτοια ιστορική διοργάνωση, αλλά και τις βεβαιώσεις παρακολούθησης; Ο συνωστισμός στο τέλος της εκδήλωσης για την παραλαβή τους είναι η καλύτερη απάντηση στους προβοκάτορες.
Φίλοι ακαδημαϊκοί που εργάζονται στο εξωτερικό μάς βεβαίωσαν ότι τα διαδραματισθέντα στο Πάντειο είναι εισαγόμενα από την Εσπερία, δεν φύτρωσαν αιφνιδίως στη χώρα μας. Ωστόσο, μολονότι αναγνώρισαν ότι τα πράγματα βαίνουν ραγδαία προς αυτή την κατεύθυνση και η αντίσταση είναι μάλλον χαμένη υπόθεση επέμειναν να καταφέρονται λαύρως για τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε παράρτημα της show biz. «Είναι άλλο πράγμα να μελετάς το θηριοτροφείο και άλλο να μετατρέπεις το σπίτι σου σε τέτοιο», ισχυρίστηκαν και αυτοί. Ένας μάλιστα μίλησε για νεόπλουτους του πνεύματος και μας παρέπεμψε επίμονα στο κάτωθι ρηθέν παρά τω σοφώ Κοραή εν έτει σωτηρίω 1806: «Ομοιάζομεν τους νεόπλουτους, από τους οποίους άλλο δεν προσμένεται παρά συνερίσεις και φιλοτιμίαι μικροπρεπείς, επιδείξεις και σαλακωνείαι γελοιώδεις, και άλλα τοιαύτα ελεεινών ανθρώπων ελεεινά έργα». Εννοώντας το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Τον συμβουλεύσαμε να έρθει πάραυτα την πατρίδα που έχει να δει πάνω από δεκαετία για να διαπιστώσει πόσο άλλαξαν τα πράγματα, κυρίως τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο καλός αυτός επιστήμων δεν γνωρίζει τον Γαβρόγλειο Άθλο που εγκαινίασε μια καινούρια εποχή για την ελληνική παιδεία. Όταν θα δει τα επιτεύγματα του Νέου αυτού Κωνσταντίνου και Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους θα αλλάξει γνώμη. Όλα εφορμούν εμπρός. Τίποτε δεν έμεινε στη θέση του. Το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ έχει ανορθώσει τη χώρα και της χάρισε πάλι την παλαιά της δόξα και αίγλη. Προχωράμε ταυτόχρονα όπισθεν ολοταχώς.
Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί διδάσκοντες και φοιτητές του εν λόγω Ιδρύματος αντέδρασαν επιφυλακτικά ή αρνητικά στην εκδήλωση. Ορισμένοι μάλιστα επιχείρησαν να γελοιοποιήσουν μια τέτοια κοσμοϊστορική μάζωξη, προτείνοντας να μετονομαστεί το Πάντειο σε Ντάνειο Πανεπιστήμιο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για συνηθισμένη αντίδραση ζήλειας σε αυτούς του κύκλους, αν όχι για καλοστημένη παράσταση διαβουκόλησης. Ό,τι δεν φτάνουν τα κάνουν κρεμαστάρια. Εκμεταλλεύτηκαν και κάποια επαινετικά σχόλια ενός συριζαϊκού ιστότοπου όπου εκθειάζεται η πρωτοβουλία αλλά με τρόπο που άθελά τους την γελοιοποιούν. Ενδεικτικά:
«Η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αποφάσισε μάλλον να κάτσει με τη νεολαία και να μιλήσει με τους ειδικούς. Μπορεί πολλοί να κατηγορούν τους διανοούμενους πως τη βγάζουν όλη μέρα κλειδωμένοι στο σκονισμένο γραφείο τους διαβάζοντας ακαταλαβίστικα πράγματα και αδιαφορώντας για τα προβλήματα του λαού μας, το Πάντειο και οι απόφοιτοί του όμως βρίσκονται στις επάλξεις της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, όπως όλα δείχνουν. Παρότι η εν λόγω σχολή έχει δώσει δείγματα στο παρελθόν, η τελευταία προσπάθεια της Μέκκας των κοινωνικών επιστημών της χώρας κλέβει πραγματικά την παράσταση. Πρόκειται για ημερίδα με τίτλο «Talent & Reality Shows – Κοινωνικές & Οικονομικές Συνιστώσες». Κι επειδή ο τίτλος μπορεί να θυμίζει μια φάση της academia που θέλει να κάτσει με τη νεολαία, εκτός από τα βασικά μέλη του πάνελ που είναι καθηγητές και επιστημονικοί συνεργάτες των τμημάτων ΜΜΕ του Παντείου και του ΕΚΠΑ, οι επιμελητές της εκδήλωσης αποφάσισαν να φέρουν και μερικούς πιο famous καλεσμένους. Ναι, δεν έχει πάθει κάτι η όρασή σας [...]. Όπως φαίνεται, ο σκοπός αυτή τη φορά να τα πουν οι ειδικοί, δηλαδή αυτοί που έζησαν το προτσές του reality από πρώτο χέρι. Έτσι, παρεμβάσεις θα κάνουν οι […] Ένα άλλο συγκλονιστικό στοιχείο είναι πως θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση προσθέτει πολλαπλά επίπεδα αστείου […] Πάντως η εκδήλωση θα είναι δωρεάν, δηλαδή δε θα πληρώσουμε όπως θα έλεγε ο Ντάνος, οπότε τα λέμε εκεί, αγαπητές φίλες και φίλοι», (ευθυνόμαστε για τις υπογραμμίσεις αλλά όχι για τα ελληνικά των συντακτών του εντυπωσιακού αυτού κειμένου).
Επικαλούνται επίσης διάφορες προφάσεις: ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι βουστάσιο, ότι είναι καιρός να μιλήσουμε για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την ανθρωπότητα τα Google, Facebook, Amazon κ.λπ., ότι δεν αρκεί να γνωρίζεις το μέσο πρέπει να έχεις και κάτι ενδιαφέρον να πεις, ότι πρέπει οι νεότεροι πανεπιστημιακοί να σοβαρευτούν και να μην ασχολούνται με τα πίτουρα. Εμάς δεν μας πείθουν όλα αυτά. Μας αρκεί το γεγονός ότι τη σύναξη χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Καθηγητής Νίκος Μπακουνάκης.