σύνδεση

Έκκληση της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης προς τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ για την καταδίωξη της Athens Review of Books

Έκκληση της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης  προς τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ για την καταδίωξη της Athens Review of Books


 

Η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (American Political Science Association) απηύθυνε στις 14 Δεκεμβρίου Έκκληση προς τους προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ για την υπόθεση της τρομοκρατικής καταδίωξης και ομηρείας της Athens Review of Books από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, πολυκαθηγητή Κοτζιά, με συνεργούς ανώτατους δικαστές. (Το αγγλικό πρωτότυπο θα το βρείτε εδώ).

«Αξιότιμοι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ,
Η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (American Political Science Association) είναι μια επιστημονική εταιρεία που εκπροσωπεί πάνω από 11.000 καθηγητές και φοιτητές πολιτικής επιστήμης στην Αμερική και διεθνώς, μεταξύ των οποίων και πολιτικούς επιστήμονες στην Ελλάδα. Σας γράφουμε για να σας εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την απειλή που δέχεται η ακαδημαϊκή και πολιτική έκφραση στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν δικαιώσει προσπάθειες για να περιοριστεί η δυνατότητα της Athens Review of Books (ARB) να παραμείνει κορυφαίος χώρος διαλόγου για σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Πληροφορηθήκαμε ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εκδότριας του περιοδικού και έχει προβεί σε εκτεταμένη δικαστική δράση εναντίον της ARB ως απάντηση σε μια επιστολή αναγνώστη, η οποία ασκούσε κριτική στον Υπουργό Εξωτερικών.

Η APSA συμμερίζεται την άποψη πολλών διαπρεπών ακαδημαϊκών ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να επαγρυπνούν για να προστατεύουν ισχυρές ελευθερίες της ακαδημαϊκής και πολιτικής έκφρασης ενάντια σε κάθε κυβερνητική καταστολή. Το Άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών επιβεβαίωσαν την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεύθερη έκφραση χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ζητάμε να συνεργαστείτε με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσετε ότι η μεταχείριση της ARB θα είναι σύμφωνη με το πνεύμα των ανωτέρω δεσμεύσεων. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας όσον αφορά αυτό το ζήτημα.
Με εκτίμηση,
Rogers M. Smith, Πρόεδρος
Paula D. McClain, Εκλεγείσα Πρόεδρος
Kathleen Thelen, Πρώην Πρόεδρος
Steven Rathgeb Smith, Εκτελεστικός Διευθυντής
»

 

Η Neue Zürcher Zeitung για τους «δικαστές-εργαλεία»

που καταδίωξαν την Athens Review of Books

Επίσης, η Neue Zürcher Zeitung της 15 Δεκεμβρίου επέκρινε εκείνους τους δικαστές που χωρίς καμία αναστολή προσφέρονται να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συγκεκριμένους δικαστές που έδωσαν τη δυνατότητα στον σταλινικό Κοτζιά να εκβιάζει την Athens Review of Books και να προσπαθεί να πετύχει το κλείσιμό της.

«[…] Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης [στην Ελλάδα], χωρίς ενδοιασμούς, επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία. Ακριβώς αυτό συνέβη με τον πρόσφατα παραιτηθέντα Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, που έτυχε υποστήριξης από τη δικαιοσύνη στην προσωπική του εκδικητική εκστρατεία κατά της “Athens Review of Books”, επειδή η τελευταία είχε δημοσιεύσει επιστολή αναγνώστη που αναφερόταν στο παρελθόν του Κοτζιά ως προπαγανδιστή του Κομμουνιστικού Κόμματος.»[1]

 

Η καταδίωξη της ARB είναι ντροπή για την Ελληνική Δικαιοσύνη
Η μοναδική στην ιστορία του Δυτικού κόσμου δίκη, αφού εναγόμενοι κακοδικία είναι ο πρόεδρος και άλλα μέλη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, έγινε στις 4 Δεκεμβρίου στο Ειδικό Δικαστήριο, με την Εισήγηση-κόλαφο του Συμβούλου της Επικρατείας κ. Γ. Ποταμιά να περιγράφει αναλυτικότατα και τεκμηριωμένα πως δεν υπήρξε παραβίαση του συντάγματος, των διεθνών συνθηκών και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που να μην την διαπράξουν. Όμως δεν είχαν… δόλο! Και η εναγόμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου, στην οποία τόσο πολλές παραβιάσεις καταλογίζει η Εισήγηση, αντί να αποδείξει ότι διεξήγαγε δίκαιη δίκη και εξέδωσε δίκαιη απόφαση, επιδιώκει με δικονομικά τερτίπια να πετύχει την παραγραφή!...

Όσο και αν οι κρατικοί μηχανισμοί και το ΥΠΕΞ στα χέρια του Κοτζιά επέβαλλαν τη σιωπή σχεδόν τέσσερα χρόνια γύρω από το διαρκές έγκλημα εις βάρος της ARB δεν κατάφεραν να εξαφανίσουν τα ίχνη. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία». Και πρωτίστως είναι ντροπή για την Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και για όσους υποκρίνονται ότι δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε τέσσερα χρόνια.


 

 

[1] Der Justizapparat ist noch schwerfälliger und kafkaesker geworden, die Verfahren dauern mit 52 Monaten im Durchschnitt noch langer, als es früher bereits der Fall gewesen war ‒ länger als in 154 anderen Staaten. Noch bedenklicher ist, dass manche Vertreter der Justiz sich bedenkenlos instrumentalisieren lassen. So wurde der – vor kurzem zurückgetretene – Aussenminister Nikos Kotzias bei seinem persönlichen Rachefeldzug gegen die «Athens Review of Books» unterstützt, die einen Leserbrief veröffentlicht hatte, in dem an Kotzias’ Vergangenheit als Propagandist der Kommunistischen Partei erinnert wurde.

(Neue Zürcher Zeitung, 15.12.2018)