σύνδεση

Ο Προπετής Γιατρομανωλάκης και η Επαιτειακή Λίστα του

Ο Προπετής Γιατρομανωλάκης και η Επαιτειακή Λίστα του Ο τύραννος Υμπύ του Αλφρέντ Ζαρρύ είχε το εξής μεγαλοφυές πολεμικό σχέδιο για να νικήσει τον βασιλιά της Πολωνίας: να παρατάξει το πεζικό στην πρώτη γραμμή, στη δεύτερη το ιππικό, και πίσω τους το πυροβολικό, το οποίο θα βάλλει εναντίον τους για να μπερδέψει τον εχθρό. (Πρόγραμμα από την παράσταση του ομώνυμου έργου του Ζαρρύ το 1896. Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον).

 

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την σύντομη πολιτική σταδιοδρομία του διέπραξε αρκετά σφάλματα εξαιτίας των οποίων εξαφανίστηκε το πολλά υποσχόμενο «Ποτάμι». Επίσης και ορισμένα «εγκλήματα» για τα οποία υποθέτω πως έχει μετανιώσει, όπως λ.χ. ότι έκανε διάσημο έναν ιδιαζόντως ειδεχθή πολιτικό κακοποιό ονόματι Βαρουφάκη. Ανάμεσα στα asset του Σταύρου ήταν και ο καμαρωτός διάνος ονόματι Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Απ’ όπου κι αν περιέφερε την περσόνα του στον δημόσιο βίο δεν έμεινε τίποτε, αλλά ο εν λόγω επηρμένος αεροκόπος, θορυβώντας, περιαυτολογώντας και πουλώντας τον μπαγιάτικο για φρέσκο αέρα φαίνεται πως πέρασε υπέροχα. Μέχρι που δόθηκε η ευκαιρία στο εν λόγω κελεπούρι να παριστάνει και τον υφυπουργό «Σύγχρονου Πολιτισμού» (sic). Πρόκειται για μια φούσκα που όσο πιο γρήγορα σκάσει τόσο το καλύτερο για τον σύγχρονο πολιτισμό. Διότι έχουμε να κάνουμε με έναν αδιανόητα αναιδέστατο καιροσκόπο, που περιφρονεί τους κοινά αποδεκτούς δημοκρατικούς κανόνες. Όσο πιο γρήγορα τον απομακρύνει ο Πρωθυπουργός από την δημοκρατική Κυβέρνησή του τόσο το καλύτερο.

Ποιος όμως είναι ο λόγος που η Athens Review of Books ασχολείται με την παρασιτική πολιτική παρουσία της εν λόγω ασημαντότητας; Εξηγούμαστε: Μελετήσαμε την πρόσφατα δημοσιευμένη, σοβιετικού τύπου, επαιτειακή λίστα του ΥΠΠΟ με την οποία κοινολογείται η διασπάθιση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για ποικίλες «δράσεις» υπέρ του «Σύγχρονου Πολιτισμού», τον οποίο …υφυπουργεύει ο Γιατρομανωλάκης. Από το ποσό αυτό μισό περίπου εκατομμύριο είναι δήθεν υπέρ των… «Γραμμάτων και του Βιβλίου» και διατέθηκε σε «φορείς» επιτήδειων τυχάρπαστων ή/και ανύπαρκτων. Ένα παράδειγμα επιβραβευθέντων με δικά τους λόγια: «Ονομάσαμε το περιοδικό “Θράκα”, γιατί πάνω στα κάρβουνα ψήνονται οι μεζέδες. Στα τσίπουρα αυτά η μεταξύ μας τριβή απέδωσε πολύ καλές ιδέες». Η αναξιοπρέπεια του «Σύγχρονου Πολιτισμού» του ΥΠΠΟ πλήρωσε για… μεζέδες και τσίπουρα 7.000 ευρώ, καυτά, κυριολεκτικά στη θράκα τής καθ’ ημάς Proletkult. Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μας, χρηματοδοτήθηκαν ακόμη και… «διανοούμενοι» που ζητούσαν «λευτεριά στον Κουφοντίνα». Τα ονόματα των χρηματοληπτικών «φορέων» είναι τόσο βαρύγδουπα, ώστε κάθε γδούπος κοστίζει συνήθως και πεντοχίλιαρο: λ.χ. «Διεθνές Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού» (30.000 ευρώ), «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Επιστημών», «Σωματείο για την Πολιτισμική Παρέμβαση και την Ενίσχυση της Καθολικής Πρόσβασης του Παιδιού στο Έντυπο και Ψηφιακό Βιβλίο», κ.ο.κ.

Ενόψει αυτών, στις 24 Μαΐου 2021 αποστείλαμε στην Υπουργό Πολιτισμού το παρακάτω μέιλ:

Κυρία Υπουργέ, 
H Athens Review of Books απευθύνεται σε εσάς για να σας ζητήσει την αναλυτική επαιτειακή λίστα του ΥΠΠΟ βάσει της οποίας, κατά τη γνώμη μας, διασπαθίζεται 1,5 εκατομμύριο ευρώ υπέρ του «Σύγχρονου Πολιτισμού», από τα οποία το μισό περίπου εκατομμύριο είναι δήθεν υπέρ των… «Γραμμάτων και του Βιβλίου». Εκτός όμως από τη λίστα θέλουμε και την πλήρη αιτιολόγηση για την χρηματοδότηση καθενός από αυτούς τους χρηματοληπτικούς «φορείς» με τα βαρύγδουπα ονόματα, αλλά και κάθε άλλο έγγραφο σχετικό με αυτή την υπόθεση.

Το Γραφείο της Υπουργού μας απάντησε αυθημερόν ότι:

Σχετικά με το αίτημά σας, είναι αρμόδιο να απαντήσει το γραφείο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στο οποίο κοινοποιείται και το email.

Το email σας έχει προωθηθεί ήδη και θα απαντηθεί από το γραφείο Υφυπουργού.

Στις 22 Ιουνίου, δηλαδή μετά από ένα περίπου μήνα, στείλαμε στον Ν. Γιατρομανωλάκη το παρακάτω μέιλ:

Κύριε Υφυπουργέ,
στις 24 Μαΐου σας διαβίβασαν από το Γραφείο της Υπουργού το παρακάτω αίτημά μας. (…)

Μεθαύριο κλείνει ένας μήνας από τότε.

Αναμένουμε λοιπόν τα στοιχεία που ζητήσαμε.

Ο διάνος ο καμαρωτός του «Σύγχρονου Πολιτισμού» αρνείται να απαντήσει, σαν τους κρυπτόμενους υπαλλήλους κάποιων δημοσίων οργανισμών. Η Athens Review of Books στα 12 χρόνια που κυκλοφορεί απευθύνθηκε σε προέδρους της ΕΕ, στον διοικητή της ΕΚΤ, προέδρους κρατών, πρωθυπουργούς, νομπελίστες, μεγάλους συγγραφείς και μεγάλους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Όλοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία, ουδείς μας αγνόησε. Η μόνη παραφωνία ήταν το απολίτιστο και στερούμενο δημοκρατικού ήθους asset του «Σύγχρονου Πολιτισμού», ονόματι… Γιατρομανωλάκης που εξακολουθεί να μας αρνείται μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απάντηση. Λες και είναι δικαίωμά του. Δεν είναι μόνο θέμα ανατροφής, ευγένειας, σοβαρότητας –υπάρχουν τόσοι και τόσοι φελλοί διορισμένοι σαν κι αυτόν–, είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Η θρασύτατη –και μικρονοϊκή!– επίδειξη αντιδημοκρατικής νοοτροπίας μάς αφορά και ως έντυπο και ως πολίτες, και αυτή είναι η αιτία της έντονης αντίδρασής μας.

Η Athens Review of Books υπερηφανεύεται ότι εκφράζει το Υψηλό στα γράμματα και τον πολιτισμό. Ο Πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει «επίλεκτο μέλος της Δημοκρατίας των Γραμμάτων». Προφανώς λοιπόν, η ARB αψηφά τον μικρονοϊκό Τζουμπέ του «Σύγχρονου Πολιτισμού», η εν γένει πολιτική συμπεριφορά του οποίου εκφράζει το Ευτελές, το Ποταπό. Η Athens Review of Books για τον διάνο τον καμαρωτό του «Σύγχρονου Πολιτισμού» δεν υπάρχει! Υπάρχουν μόνον οι «φορείς» των ομοίων του. Διαλέγεται μόνο με τους ομοίους του των χρηματοληπτικών «φορέων» που προφανέστατα τον «εκτιμούν» αφάνταστα. Αυτό όμως είναι χυδαιότητα και κυνισμός. Και όπως είπε o Όσκαρ Ουάιλντ, «κυνικός είναι κάποιος που ξέρει πόσο κοστίζει το κάθε τι, αλλά δεν γνωρίζει καμία αξία». Εκείνο που διαφεύγει του  Τζουμπέ των ημερών μας είναι ότι εμείς υπάρχουμε, δημιουργούμε, δεν είμαστε επιτήδειοι τυχάρπαστοι ή/και ανύπαρκτοι. Αντέξαμε τις συνωμοσίες και την κακουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την τρομοκρατία του δικαστικού παρακράτους της. Ε, όχι και να μας περιφρονεί λοιπόν η προπετής ασημαντότητα του… «Σύγχρονου Πολιτισμού»! Θα κάνουμε το παν ώστε να αναγκαστεί να δημοσιοποιήσει την πλήρη αιτιολόγηση για την χρηματοδότηση καθενός από αυτούς τους χρηματοληπτικούς «φορείς». Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να κάνει ένας δημιουργικός και σοβαρός άνθρωπος με αυτά τα χρήματα που διασπάθισε αδίστακτα αυτός ο καιροσκόπος. Για παράδειγμα, με ένα μόνο μέρος τους θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η Biblionet, από τον ψηφιακό σκουπιδότοπο που είναι σήμερα σε μια πολύτιμη δεξαμενή για κάθε φιλαναγνώστη και ερευνητή. Ή θα συνέβαλε στην ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους από τον εθνικό θησαυρό του ΕΛΙΑ.

Ο Ροΐδης στην εποχή του σατίριζε τους ατάλαντους συγχρόνους του ότι ήταν χρήσιμοι μόνο «διά να βραβεύ[ων]ται υπό του κ. Αφεντούλη». Ήταν, βλέπετε, η εποχή της αθωότητας, αφού τότε δεν υπήρχε ακόμη το αναίσχυντο λεφτόδεντρο του «Σύγχρονου Πολιτισμού» στο ΥΠΠΟ. Πραγματικά, μεγάλο άλλοθι τα «Γράμματα» και το «Βιβλίο»…


ΥΓ. 1 Από το μυαλό του διάνου του καμαρωτού δεν πέρασε να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να αγοράσουν με το Freedom Pass ένα βιβλίο, είδος που είναι εκτός του «Σύγχρονου Πολιτισμού».

ΥΓ. 2 Απαραίτητη διευκρίνιση: Επισημαίνουμε ότι η Athens Review of Books είναι δώδεκα χρόνια τώρα ένα διεθνούς κύρους ελεύθερο βήμα κριτικού λόγου, με λογότυπο την μορφή του αοίδιμου Εμμανουήλ Ροΐδη. Ως εκ τούτου δεν επιδιώκει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα καταργούσε την ελευθερία της και θα την καθιστούσε αναξιοπρεπές υποχείριο της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας. Όπως συμβαίνει με τόσα και τόσα μίζερα και λαθρόβια «περιοδικά», φυλλάδια και ηλεκτρονικά μπλογκ κατ’ όνομα των… «γραμμάτων και του βιβλίου». Συνεπώς οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις δεν την αφορούν ποσώς.