σύνδεση

Οι κυβερνητικές σκευωρίες κατά του Κεντρικού Τραπεζίτη - Τσίπρας: «Θα διώξω τον Στουρνάρα με τις κλοτσιές»

Οι κυβερνητικές σκευωρίες κατά του Κεντρικού Τραπεζίτη - Τσίπρας: «Θα διώξω τον Στουρνάρα με τις κλοτσιές» Ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επανειλημμένως εκφράσει την εκτίμηση και τη στήριξή του προς τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη. Από το εφιαλτικό 2015, οπότε είχε δηλώσει ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να διαφυλάξει την εξουσία, την ανεξαρτησία και το κύρος του ιδρύματός του υπό ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες», έως την κυβερνητική σκευωρία του 2018 που προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι η ΕΚΤ θα προσφύγει στο ΕΔΔΑ σε περίπτωση παράνομης απομάκρυνσής του. ©Bank of Greece


 

 

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός θα είναι να απαιτήσω την παραίτηση Στουρνάρα. Αν χρειαστεί, θα τον πετάξω έξω με τις κλοτσιές εγώ ο ίδιος».
Αλέξης Τσίπρας[1]

 

«… εμείς θα κουρεύαμε, ως αντίποινα, τα ομόλογα SMP της ΕΚΤ, θα ετοιμαζόμασταν να ενεργοποιήσουμε το παράλληλο σύστημα πληρωμών και θα αλλάζαμε το νομικό πλαίσιο διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακτώντας την κυριαρχία της Βουλής των Ελλήνων επ’ αυτής.»
Γιάνης Βαρουφάκης[2]

 

1.

Η πολυετής παρανοϊκή τρομοκρατική καταδίωξη της Athens Review of Books από τον υπουργό Εξωτερικών του Σύριζα με συνεργούς «δικαστές-εργαλεία»[3] δεν συγκρίνεται σε διάρκεια με καμιά άλλη από όσες συνέβησαν στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής εξουσίας των Συριζανέλ, παρά μόνο, και τηρουμένων των αναλογιών, με την καταδίωξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Καταδίωξη η οποία είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερης έντασης και έκτασης δεδομένου ότι στην αλυσίδα των ακατάπαυστων σκευωριών συμμετέχουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αρκετοί υπουργοί και όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός του Σύριζα, ιδίως το δικαστικό κράτος και παρακράτος, των ορατών και αοράτων δυνάμεων που σκευωρούν εναντίον του με επικεφαλής τους θηλυκούς και αρσενικούς «Ρασπούτιν». Ακόμη πάντως δεν τόλμησαν να κάνουν παράνομη εισβολή στα γραφεία της ARB (μόνο ηλεκτρονική εισβολή και καταστροφή της ιστοσελίδας της), όπως έκαναν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα τον Σεπτέμβριο του 2016. Αλλά τις δυο υποθέσεις συνδέει και ο κοινός δικηγόρος των διωκτών Ι.Κ. Μαντζουράνης, ένας εκ των τριών πρωταγωνιστών του μεγαλύτερου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου του τέλους του 20ού αιώνα[4].

Είναι αδύνατον να περιγράψουμε σε ένα άρθρο τα επεισόδια της κατ’ αποτέλεσμα εγκληματικής για την χώρα καταδίωξης του κεντρικού τραπεζίτη όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι θα περιοριστούμε μόνο σε μερικά χαρακτηριστικά από αυτά. Το πολυετές ήδη χρονικό της διαρκούς σκευωρίας εξακολουθεί να γράφεται με μια σταλινικής νοοτροπίας στοχοπροσήλωση, από στελέχη του Σύριζα και των ΑΝΕΛ, με ολίγη νεοκαραμανλική εσάνς και με τη συνδρομή όλων των κέντρων και παράκεντρων εξουσίας τα οποία διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός που έχει στοχοποιήσει ως Νο 1 «Εχθρό του Λαού» τον Γιάννη Στουρνάρα.

Γιατί όμως τον κ. Στουρνάρα; Διότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εκ του θεσμικού του ρόλου, υπηρέτησε την Ελλάδα που ανήκει στην Ευρώπη, την Ελλάδα της Ευρωζώνης, υπερασπίστηκε σθεναρά την ανεξαρτησία της Τράπεζας και όταν χρειαζόταν έλεγε πικρές αλήθειες. Αν έπεφτε η Τράπεζα της Ελλάδος στα χέρια των Συριζαίων «αγωνιστών» την εφιαλτική περίοδο του πολεμικού λαϊκισμού του 2015 (κατ’ αναλογίαν με τον όρο πολεμικός κομμουνισμός) και στη συνέχεια, μετά την δική τους ΝΕΠ που εκφράστηκε με μια… «κωλοτούμπα», την περίοδο του κυνικού λαϊκισμού μιας αδίστακτης ομάδας καταληψιών της εξουσίας, δεν θα υπήρχε κανείς να αντισταθεί σ’ αυτή τη λαίλαπα, δεν θα υπήρχε το παραμικρό σοβαρό θεσμικό αντίβαρο. Δεδομένου μάλιστα ότι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν μπορεί κανείς να περιμένει τίποτε άλλο παρά να τελειώσει η ανυπόληπτη θητεία του. Διότι ο ίδιος υπήρξε ένας εκ των πρωταιτίων της οικονομικής κρίσης, ένας από αυτούς που μπόρεσαν να κάνουν πράξη τον λαϊκισμό τους δημιουργώντας τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα στη χώρα, ενώ με τη δράση του ως ΠτΔ εξακολουθεί να υπηρετεί τον λαϊκισμό (βλ. το πρόσφατο βιβλίδιό του, Ένας εχθρός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας: Η επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού».[5] Ο λαϊκιστής Πρόεδρος εξακολουθεί να διατείνεται πως ενώ δυστυχούν οι αριθμοί είναι δυνατόν να ευημερούν οι άνθρωποι, αρκεί βέβαια να υπάρχουν υπουργοί σαν τον ίδιο της περιόδου 2004-2009 να διορίζουν τους πάντες στη μεγάλη τροφό, το Ελληνικό Δημόσιο. Εξακολουθεί να στηλιτεύει την «οιονεί “ολιγαρχική” διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εν αντιθέσει με τη «δημοκρατική» διαβουκόληση Τσίπρα). Ο μόνος λοιπόν ισχυρός πυλώνας που διατήρησε την ανεξαρτησία του και τον αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος. Ήταν η άγκυρα που συγκράτησε το Πλοίο των Τρελών στην Ευρωζώνη. Και συγκέντρωσε όλο το μίσος και την παράνοια των εκλεγμένων πειρατών στην εξουσία.

Στις φαντασιώσεις αυτού του κυβερνητικού θιάσου των αγράμματων ιδεοληπτικών ο Γιάννης Στουρνάρας «είχε τα λεφτά», πιθανότατα μάλιστα να έκρυβε τόνους χαρτονομισμάτων, ήταν το μεγάλο εμπόδιο στον έλεγχο των συστημικών τραπεζών και βεβαίως εμπόδιζε και την παράκαμψη αυτού του ελέγχου που θα επιτύγχαναν με μη συστημικές τράπεζες. (Είναι τόσο πρόσφατο το επεισόδιο να γρονθοκοπεί ο πρόεδρος της Attica Bank τον διευθύνοντα σύμβουλο προκειμένου να δοθούν αθέμιτες χρηματοδοτήσεις στον συριζαϊκό όμιλο Καλογρίτσα[6]).

Εκείνος πάντως που στοχοποίησε πρώτος, από το 2012-13, τον Γιάννη Στουρνάρα (PhD του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών) σαν Εχθρό του Λαού, πριν ακόμη γίνει διοικητής της ΤτΕ, ήταν ο παλαιός συνεργάτης του καθεστώτος Χόνεκερ Ν. Κοτζιάς και κατά φαντασίαν κάτοχος θέσεων Καθηγητού στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, ένας από τους δύο γίγαντες στους ώμους των οποίων ο Τσίπρας θεώρησε ότι στηρίζεται ‒ ο άλλος ήταν ο ασφαλώς φαιδρότατος Βαρουφάκης. Ανεβασμένος στους ώμους δύο ανισόρροπων συνωμοσιολόγων, του γεωστρατάρχη, πρώην «Σουσλώφ του Κόμματος», και του μέγιστου θεωρητικού των παιγνίων ‒έτσι τους έβλεπε‒ ο νεαρός ημιαγράμματος καταληψίας και ταραχοποιός νόμιζε πως θα άλλαζε τις παγκόσμιες ισορροπίες. Η στοχοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη από το Ψεματοκοπείο «Ο Κοτζιάς» αργότερα προσέλαβε διαστάσεις παρανοϊκής εμμονής από πολλά στελέχη του Σύριζα, με πιο εξωφρενικά τα επεισόδια με πρωταγωνίστρια την Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ρόλο Βισίνσκι. Ο Κοτζιάς στο βιβλίο του Αποικία Χρέους (2013), το εθνοκομμουνιστικό Αντιευρωπαϊκό Μανιφέστο του Σύριζα, χάλκευσε και χρησιμοποίησε τερατώδη ψέματα εναντίον του Γ. Στουρνάρα όπως το παρακάτω, ακριβώς για να δικαιώσει τον τίτλο αυτού του εργαλείου λυσσώδους προπαγάνδας με θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του «Ευρωπαϊκού Αυτοκρατορικού Τριγώνου (ΕΑΤ)» που «με κορυφή το Βερολίνο» πολεμά την Ελλάδα: Η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε «μπορεί να επιβάλει, σύμφωνα με τις δικές της παραδόσεις, “τελικές λύσεις σε βάρος της Ελλάδας”»[7]. Ο τοποτηρητής στην «αποικία χρέους» του Αυτοκρατορικού Τριγώνου έπρεπε να αποκτήσει όνομα και πρόσωπο. Και ο Κοτζιάς επέλεξε τον Στουρνάρα:

«Δεν υπάρχει πιο εξευτελιστική στιγμή για τους μνημονιακούς από τη στιγμή, που άνευ συνείδησης [sic] του τι λέει, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, φοβούμενος ότι έχανε την εμπιστοσύνη του Σόυμπλε, που, όπως δείχνουν τα βίντεο του Εκοφίν, τσίμπαγε τρυφερά το μάγουλο του Στουρνάρα, δηλώνει: “στενοχωρήθηκα όταν μου τηλεφώνησε ο Σόυμπλε και με μάλωσε επειδή είπα στη Βουλή για την επιμήκυνση του χρέους” (6μ, 6.12.12). Η δήλωση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα της ύβρεως προς την Ελλάδα και τη συμπύκνωση ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε “αποικία χρέους”.»[8]

Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική[9].

Θα κάνω εδώ μια μικρή παρέκβαση για να καταθέσω μια προσωπική μαρτυρία που δείχνει την νοοτροπία του Σύριζα όπως εκφραζόταν απροκάλυπτα την περίοδο του πολεμικού λαϊκισμού: είχα ένα συναπάντημα σε φιλικό εξοχικό στη Σαρωνίδα τον Σεπτέμβριο του 2014 με δύο στελέχη του Σύριζα να αγορεύουν με μαγιό κάτω από ένα πεύκο, τον εκπρόσωπο της αλτουσεριανής παραφροσύνης Αριστείδη Μπαλτά και τον σούπερ επαναστάτη Βένιο Αγγελόπουλο. Αφού άκουσα όσα όχι απλώς παιδαριώδη αλλά και εξωγήινα έλεγαν για το πώς θα χειριστούν την οικονομική κρίση όταν γίνουν κυβέρνηση, τους ρώτησα τι θα κάνουν χωρίς λεφτά, πού θα βρουν τα χρήματα αν μας κλείσει τη στρόφιγγα η ΕΚΤ. Το ευφυέστατο σχέδιό τους ήταν ότι θα διώξουν τον Στουρνάρα, θα ανοίξουν το Νομισματοκοπείο και θα τυπώσουν χρήμα τριπλάσιο από αυτό που κυκλοφορεί συνολικά στην ΕΕ. Ότι θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη με χαρτονομίσματα. «Μα αυτό είναι παράνομο! Θα γίνουμε διεθνείς παραχαράκτες;» παρατήρησα. Η απάντηση ήταν ότι «Μέχρι να ξεχωρίσει η ΕΕ τα γνήσια από τα πλαστά εμείς θα έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματά μας και θα έχουμε δημιουργήσει στην Ευρώπη το χάος». Αν δεν υπήρχαν οι χιλιάδες ανθρώπινες τραγωδίες, η επιδημία του Σύριζα στην διακυβέρνηση της χώρας θα ήταν το γελοιωδέστερο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία των κινημάτων και των εξεγέρσεων, αλλά και των comics.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 30.7.2015, υπουργός Παιδείας πλέον ο Αρ. Μπαλτάς θα δήλωνε: «Ο πόλεμος είναι παρατεταμένος, ανοίξαμε ρήγμα ανεπούλωτο στην Ευρωζώνη». Κι ένα μήνα αργότερα, δικαιολογώντας την «κωλοτούμπα» του Αρχηγού του μιλούσε για «σταθερό προσανατολισμό, τακτική υποχώρηση, στρατηγική αντεπίθεση».

Αν όμως οι αιτίες αυτού του ανελέητου και πολύ βρώμικου πολέμου εναντίον του Διοικητή της ΤτΕ μπορούν να εξηγηθούν από τις εμμονές του Σύριζα να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα τη ροή του χρήματος, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας στέκεται ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδιά τους, οι τακτικές και οι μεθοδεύσεις των αλλεπάλληλων επιθέσεων εναντίον του αγγίζουν τα όρια της παράνοιας. Διότι οι περισσότεροι από αυτούς τους τσαρλατάνους, καιροσκόπους, εκβιαστές, ταραχοποιούς, πάσχουν από πάσης φύσεως διαταραχές, η ελαφρότερη των οποίων είναι ο ναρκισσισμός και ο βολονταρισμός των κατόχων της απόλυτης Αλήθειας, των κακομαθημένων που πίστεψαν στα ψέματά τους αλλά συνεχώς τους αντιστέκεται η πραγματικότητα.

Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι εδώ στις επιθέσεις πολιτικού χαρακτήρα που ξεκίνησαν από την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας κλήθηκε από την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να αναλάβει το σημαντικότερο υπουργείο ενόψει της επαπειλούμενης χρεοκοπίας της χώρας. Ο βρώμικος πόλεμος κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έχει να κάνει με τα μυθεύματα, τις συκοφαντίες και τις ξεκάθαρες απειλές που ενορχηστρώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν συνειδητοποίησαν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει δίλημμα όταν πρόκειται να επιλέξει ανάμεσα στον θεσμικό του ρόλο και στις πολιτικές σκοπιμότητες, ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υπηρετήσει τον όποιο κομματικό σχεδιασμό του Σύριζα. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την πιο κακοήθη μετάσταση του αυριανισμού που εκφράζεται με το εργοστάσιο λασπολογίας Documento του Κώστα Βαξεβάνη, που στήθηκε με αδιαφανή κεφάλαια, από τον Συριζο-εργολάβο Καλογρίτσα. Αυτόν που με δανεικά, με εγγύηση βοσκοτόπια που δεν ήταν δικά του, θα αγόραζε τηλεοπτική άδεια την εποχή που ο Σύριζα επιχειρούσε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά, ενώ ο Kronjurist της Κυβέρνησης Ι.Κ. Μαντζουράνης (πασίγνωστος για τον ρόλο του στο σκάνδαλο Κουτσόγιωργα - Κοσκωτά) εκόμπαζε ότι «μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου [2016] θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο».

Όλο αυτό το διάστημα ο διοικητής της ΤτΕ δέχτηκε παράνομες καταδρομικές επιθέσεις, εισαγγελείς στην εταιρεία της συζύγου του κας Λίνας Νικολοπούλου, ευθείες απειλές ότι θα τον τελειώσουν, ψεύτικες κατηγορίες που κατασκευάζονταν από αδίστακτους σκευωρούς στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου και στέλνονταν για δημοσίευση στα φιλοκυβερνητικά έντυπα, εμπόδια στην άσκηση των καθηκόντων του, και άλλα πολλά. Αλλά και παρανοϊκά και χυδαία άρθρα στην Αυγή και χυδαιότερες αναρτήσεις του Συμβούλου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο οποίος κραύγαζε από την Πράβδα των ούτε διακοσίων κομματικών αναγνωστών: «ήρθε η ώρα του Stournarexit»:

«Ο Στουρνάρας αυτά. Ο άνθρωπος-ανωμαλία, έτσι κι αλλιώς. Γιατί στην Μπανανία των Μνημονίων το ζούμε κι αυτό το μπανανιακό. Ο λαός να καταδικάζει τα Μνημόνια, αλλά κεντρικός τραπεζίτης παραμένει ο υπουργός που τα επέβαλε διά πυρός και σιδήρου. Ο οποίος όχι μόνο δεν έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί, αλλά και μετατρέπει την κεντρική τράπεζα σε πέμπτη φάλαγγα. Ενώ δεν ντρέπεται να είναι εργαλείο τόσο πολύτιμο για τους εκβιασμούς των δανειστών, ώστε να αποτελεί casus belli η απομάκρυνσή του. […] Θα κλάψουν βέβαια στην περίπτωση αυτή και κάποιοι βαρόνοι στο εσωτερικό. Ενώ κλαίει ήδη σύμπασα η αντιπολίτευση, που ζητάει την παραίτηση της Ζωής, γιατί, λέει, τον έθιξε θεσμικά. Τον Στουρνάρα! Μα τι λέτε, κύριοι; Ο Στουρνάρας δεν θίγεται με τίποτε. Είναι θέμα επιδερμίδας...» (Αυγή, 19.6.2015)[10].

«Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι ο Στουρνάρας είναι ένα είδος διορισμένου μεν, αλλά πανίσχυρου, τοποτηρητή. Με ασυλία που απολάμβαναν μόνο οι ελέω Θεού μονάρχες. Και αν δεχτούμε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει τα ξινά γλυκά, η προκλητική στήριξη της αντιδραστικής φλυαρίας –γλώσσα δεν βάζει μέσα και της δραστικής εξουσίας του, από τους “άλλους”, εγχώριους και εξωχώριους, επαναφέρει ένα παλιό ερώτημα: Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο…» (Αυγή, 15.2.2017)[11].

«Και βέβαια για την ασυλία που απολαμβάνει, καθώς όλος ο καλός ο κόσμος, βαρόνοι, μένουμε-Ευρώπη, ολιγάρχες, μιντιάρχες, δανειστές, προειδοποιούν: Μην αγγίζετε! […] Για να αποδειχτεί ότι οι κυβερνήσεις φεύγουνε, μα ο Στουρνάρας μένει…»[12]. (Αυγή, 11.4.2017)

Τον Μάιο 2017 έγινε η γνωστή απόπειρα δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, με τρομοδέμα που έσκασε στα χέρια του. Ευτυχώς σώθηκε, αλλά ο Τσίπρας απέφυγε να τον επισκεφθεί όταν νοσηλευόταν. Στελέχη του Σύριζα όπως ο ειδικός γραμματέας της σοβιετικής νοοτροπίας Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) Γιώργος Φιλιππάκης έγραφαν, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας: «δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα»[13]. Έτερος Συριζαίος δημοσιογράφος (Γιάννης Κανελλάκης) θα επιδοκίμαζε: «Εγώ δεν θα …τσιγκουνευτώ τις βόμβες-πακέτα που θα μπορούσαν να σκάσουν στα πόδια του κάθε Στουρνάρα και άλλων διεφθαρμένων πολιτικών».

Το κορυφαίο όμως δείγμα της ανεξάντλητης κακουργίας των σκευωρών της κυβέρνησης είναι η εμπλοκή του ονόματος του Διοικητή της ΤτΕ στην υπόθεση Novartis και του δήθεν χρηματισμού του, από κουκουλοφόρους μάρτυρες, που οι ίδιοι σε συζητήσεις τους τώρα αναιρούν τις ψευδομαρτυρίες τους περιμένοντας να μιλήσουν την επομένη των εκλογών, οπότε θα έχει απομακρυνθεί ο Σύριζα από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση των σκευωρών δεν παραιτήθηκε ούτε στιγμή από την προσπάθεια να τον απομακρύνει, χρησιμοποιώντας μεθόδους υποκόσμου και τις υπηρεσίες πρώην δικαστικών σαν την Β. Θάνου, αλλά και εν ενεργεία ανδραπόδων. Συνεχίζει όπως ξεκίνησε:

2.

Τσίπρας: «Θα διώξω τον Στουρνάρα με κλοτσιές»

«Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης θύμωσε: “To πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός θα είναι να απαιτήσω την παραίτηση Στουρνάρα. Αν χρειαστεί, θα τον πετάξω με τις κλοτσιές εγώ ο ίδιος”. Ο Παππάς πρόσθεσε κάμποσες ακόμη εκφράσεις για την ανάγκη, και τον τρόπο, εκδίωξης του Στουρνάρα, που η κοσμιότητα δεν μου επιτρέπει να τις αναφέρω εδώ[14]

Στο πρωτότυπο του Adults in the Room, υπάρχει η φράση: «Pappas offered a number of even more drastic solutions to this problem» («Ο Παππάς πρότεινε μια σειρά από ακόμη πιο δραστικές λύσεις σ’ αυτό το πρόβλημα»). Αργότερα, αφού οι φωνές και οι κλοτσιές δεν είχαν αποτέλεσμα, θα δοκίμαζαν όλες τις δραστικές λύσεις, μέχρι και δικαστικές σκευωρίες, χρησιμοποιώντας, όπως όλα δείχνουν, ποικιλοτρόπως εκβιαζόμενους ανώνυμους ψευδομάρτυρες.

Αυτά συνέβησαν σε μια σύσκεψη του «πολεμικού συμβουλίου» (όπως οι ίδιοι χαρακτήριζαν αυτές τις συσκέψεις τους την περίοδο του πολεμικού λαϊκισμού) λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με τη συμμετοχή των Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά. Ο Βαρουφάκης εισηγήθηκε μια θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία ο διοικητής της ΤτΕ έστηνε παγίδα με την ΕΚΤ για να κλείσουν υποτίθεται τις τράπεζες την ημέρα που θα εκλεγόταν ο Σύριζα.

«Ήταν μια καλοστημένη παγίδα για την κυβέρνησή τους. Τους προειδοποίησα ότι την επομένη της εκλογικής τους νίκης ο Μάριο Ντράγκι θα τους ανακοίνωνε ότι, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Ιούνιο του 2014, η ΕΚΤ αρνείται στις ελληνικές τράπεζες τη ρευστότητα, αρχής γενομένης από εκείνη τη στιγμή. Η ΕΚΤ, τους εξήγησα, διαμόρφωνε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς καμία προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, την ώρα που θα αναλάμβανε την διακυβέρνηση ο Σύριζα.»[15]

Γι’ αυτό η προτεραιότητα για τον Σύριζα, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν να διώξει τον «συνωμότη» Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος διότι είναι άνθρωπος του Ντράγκι (και του Σόιμπλε ασφαλώς). Σε άλλο σημείο ο Βαρουφάκης γράφει:

«Μήνες προτού κερδίσουμε τις εκλογές, ο Αλέξης και η ομάδα του θεωρούσαν ότι ο διοικητής Στουρνάρας θα αποτελούσε εμπόδιο στην επερχόμενη κυβέρνησή τους. Δεν είχαν καθόλου άδικο. Ο λόγος για τον οποίο ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς τον μετακίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ακριβώς για να υπονομεύσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Σύριζα. Πολλάκις ο Αλέξης μας είχε δηλώσει ότι η απομάκρυνση του Στουρνάρα ήταν βασική του προτεραιότητα. Η ειρωνεία είναι ότι ήμουν εγώ εκείνος που συνιστούσα μετριοπάθεια και μετριασμό της δημόσιας εχθρότητας του Αλέξη απέναντι στον Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απομακρύνει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς να υπάρξει μείζων σύγκρουση με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Και όσον καιρό διαπραγματευόμαστε με το Eurogroup, και προφανώς με την ΕΚΤ, οφείλουμε να επιδείξουμε σεβασμό στο ελληνικό παράρτημά της – στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν βεβαίως η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες και επιχειρούσε να ανατρέψει, με αυτό τον τρόπο, τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ώστε να επιβληθούν κι άλλα τοξικά δάνεια, κι άλλη αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα, τότε θα ήταν η στιγμή να μπει στο ράφι η μετριοπάθεια και να απομακρυνθεί ο Στουρνάρας.»[16]

Η κυβέρνηση Συριζανέλ έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι είναι αλλεργική απέναντι σε οποιαδήποτε Ανεξάρτητη Αρχή ή φιλελεύθερο θεσμό. Διακαώς ήθελε κάποιον άλλον στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα. Η θεσμική κατοχύρωση της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας αποτέλεσε κατά πολλούς το τελευταίο και ισχυρότερο οχυρό στην καθεστωτική εκστρατεία του Σύριζα. «Είχαν πάρει την κυβέρνηση αλλά δεν είχαν πάρει την εξουσία»[17], δηλαδή δεν αισθάνονταν ανεξέλεγκτοι. Υπήρχαν «θεσμικά εμπόδια» που έπρεπε να ξεπεράσουν, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό[18]. Τη Δικαιοσύνη κατάφεραν να την ποδηγετήσουν διορίζοντας την Βασιλική Θάνου μεταμεσονύκτιες ώρες για να νομιμοποιήσει το απολύτως παράνομο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος-απάτη. Κάθε πράξη της έκτοτε ήταν παραβίαση του Συντάγματος. Και αυτή ήταν η επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ώσπου το παρέδωσαν κατόπιν γραπτών εξετάσεων πειθηνιότητας σε κάποιον Β. Πέππα. Το «θεσμικό εμπόδιο» όμως που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πυλώνας της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος είναι και η θητεία τού εκάστοτε κεντρικού τραπεζίτη, που υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο. Η εξαετής θητεία του Γ. Στουρνάρα λήγει το 2020. Μόνη καταστατική διέξοδος για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από τον ενοχλητικό ένοικο της οδού Ομήρου ήταν η δικαστική του δίωξη και η καταδίκη του. Σε αυτή την κατεύθυνση έστρεψε τα όπλα της, με τη συνδρομή ενός συστήματος προπαγάνδας με παρακρατικά και σταλινικά χαρακτηριστικά και επίορκους πρώην αλλά και νυν δικαστικούς.

3.

Σύντομο Χρονικό

 

2014: Ο «εχθρός» προ των πυλών
Η σχέση του Γ. Στουρνάρα ως Διοικητή της κεντρικής τράπεζας με τον Σύριζα δοκιμάζεται με το «καλημέρα». Στις 11 Ιουνίου 2014, πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή, ο Σύριζα σπεύδει να διαμηνύσει ότι η απόφαση δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.

Δεκέμβριος 2014 Θεσμική παρεκτροπή η έκκληση για συνεννόηση!
Η πρώτη μεγάλη κρίση ξεσπάει με αφορμή την δραματική παρέμβαση Γιάννη Στουρνάρα στην ειδική εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος στη μνήμη του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα. Ο Σύριζα έχει αποφασίσει να εκμεταλλευθεί την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σύρει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρούει τον κώδωνα κινδύνου: «Η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος». Απευθύνεται στους βουλευτές και τους ζητά να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους, ενώ καλεί και τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Λυσσαλέα είναι η αντίδραση του Σύριζα που κάνει λόγο για «νέα θεσμική παρεκτροπή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος». Τον κατηγορεί ότι είναι «εκφραστής της στρατηγικής του τρόμου», ότι «απλά και μόνο για να καλύψει τις δικές του φιλοδοξίες και να φανεί “βασιλικότερος του βασιλέως” … με τις εμπρηστικές δηλώσεις του προκαλεί ζημιά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», και κλείνει με μια απειλητική προειδοποίηση: «Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν»[19].

2015 Η χώρα στην κόψη του ξυραφιού
Η δραματική όπως εξελίχθηκε χρονιά για την Ελλάδα ξεκινά με την εκλογική επικράτηση του Σύριζα στις εκλογές του Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση εγκαινιάζει την «περήφανη» διαπραγμάτευσή της με την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και το περίφημο «Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας». Ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η ΤτΕ παρεμβαίνει για να ολοκληρωθεί η τακτική έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 625 εκατ. ευρώ και ο Γ. Στουρνάρας σπεύδει να συναντηθεί δύο φορές με τον Γ. Δραγασάκη ώστε να καθησυχάσει το κοινό που αποσύρει τις καταθέσεις του μετά τη άρση του waiver από την ΕΚΤ, ενόψει της λήξης του προγράμματος στήριξης: «Είμαστε εδώ για να αποφύγουμε ένα ατύχημα», θα τονίσει.

Τον Μάρτιο, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Κύπρο ο Μάριο Ντράγκι στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο Γ. Στουρνάρας που μετείχε στη συνεδρίαση σπεύδει αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα να ενημερώσει τον Α. Τσίπρα.

Μάιος 2015 «Θέλει να γίνει πρωθυπουργός»
Καθώς το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση αρχίζει πλέον να είναι ορατό, η κυβέρνηση αποφασίζει να ενεργοποιήσει τον επικοινωνιακό της μηχανισμό επιχειρώντας την πρώτη ολομέτωπη επίθεση προς τον Γ. Στουρνάρα, στην προσπάθειά της να αλλάξει την ατζέντα με τον συνήθη αποδιοπομπαίο τράγο. Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αφήνει αιχμές κατά της ΤτΕ για υπονόμευση της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας μήνυμα συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με επικριτικές αναφορές για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη και μέλη του Σύριζα ζητούν την παραίτηση Στουρνάρα την ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα κατηγορεί για πρώτη φορά επίσημα τον Διοικητή της ΤτΕ ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Ακόμη κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησής του στον Γ. Στουρνάρα και δηλώνει ότι «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τον Γ. Στουρνάρα δηλώνοντας ότι προέχει η ανεξαρτησία της ΤτΕ. Ο Γ. Στουρνάρας απαντά θεσμικά και την ώρα που σύσσωμη η κυβέρνηση του επιτίθεται, εκείνος λύνει με παρέμβασή του το πρόβλημα της καταβολής της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποσοβώντας ένα πρόωρο πιστωτικό γεγονός.

Ιούνιος 2015 Κωνσταντοπούλου Μαινόμενη Αρχίζει η… εξεταστική περίοδος
Μια αλυσίδα από τα πιο παρανοϊκά επεισόδια της πολιτικής σκηνής το 2015 είναι αυτά των επιθέσεων της Ζωής Κωνσταντοπούλου εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα. Η Πρόεδρος της Βουλής αξιοποιεί κάθε θεσμική πρόβλεψη προκειμένου να πλήξει αυτούς που θεωρούσε πολιτικούς αντιπάλους του Σύριζα. Στους μήνες αλλά και στα χρόνια που ακολουθούν ο Γιάννης Στουρνάρας θα γίνει αντικείμενο έρευνας από την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, την Επιτροπή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, την «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους», την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την Εξεταστική Επιτροπή για τη Novartis.

 

sel30
Ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επανειλημμένως εκφράσει την εκτίμηση και τη στήριξή του προς τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη. Από το εφιαλτικό 2015, οπότε είχε δηλώσει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να διαφυλάξει την εξουσία, την ανεξαρτησία και το κύρος του ιδρύματός του υπό ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, έως την κυβερνητική σκευωρία του 2018 που προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι η ΕΚΤ θα προσφύγει στο ΕΔΔΑ σε περίπτωση παράνομης απομάκρυνσής του.

Η παραφροσύνη κορυφώνεται το τρομερό καλοκαίρι του 2015. Εν μέσω της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές η Μαινομένη Κωνσταντοπούλου καλεί τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να απολογηθεί για τα «εγκλήματά» του στη Βουλή. Ο Στουρνάρας προτείνει ημερομηνίες που θα βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στην Φρανκφούρτη στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Η Κωνσταντοπούλου, σε παροξυσμό, τον καλεί πάραυτα σε νέα Επιτροπή προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις επιλογές του, για τη Siemens, αλλά και ευρύτερα για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Γ. Στουρνάρας υπενθυμίζει την κρισιμότητα της συγκυρίας και τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις με την ΕΚΤ για την εξασφάλιση ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, για να απαντήσει αρνητικά στην πρόεδρο της Βουλής. Σε έξαρση παραφροσύνης τον Αύγουστο 2015 τον κάλεσε, την πιο κρίσιμη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις της χώρας, απειλώντας ότι αν δεν προσέλθει ενώπιόν της θα προχωρήσει σε βίαιη προσαγωγή του. Ο αδίστακτος και ανεύθυνος Τσίπρας είχε πει στην Κωνσταντοπούλου: «Άμα θέλω να τους τρελάνω όλους θα κάνω εσένα πρόεδρο της Βουλής». Και την έκανε!

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού χάρη στην επαναστατική παράνοια των ανεύθυνων που αποτελούσαν την κυβέρνηση και ο Διοικητής της ΤτΕ ως όφειλε προειδοποιεί: «Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και –πιθανότατα– από την Ευρωπαϊκή Ένωση»[20]. Η πρόεδρος της Βουλής σε μια πρωτοφανή κίνηση επιστρέφει ως απαράδεκτη την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας με πρόσχημα ότι ήταν σε ηλεκτρονική και όχι σε έντυπη μορφή. Σε ανακοίνωση του Σύριζα ο Γ. Στουρνάρας εγκαλείται ότι όχι μόνον ξεπερνάει τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και στα διαπραγματευτικά περιθώρια της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η βουλευτής του Σύριζα Ραχήλ Μακρή καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ιούλιος 2015 – Σχέδιο «Νομισματοκοπείο»
Η περίοδος του πολεμικού λαϊκισμού κορυφώνεται με το παράνομο δημοψήφισμα για το βροντερό «Όχι» που απέσπασε 61,3%. Θα ακολουθήσει η 17ωρη «διαπραγμάτευση» Τσίπρα και η εισαγωγή του όρου Kolotoumba στο παγκόσμιο πολιτικό λεξιλόγιο, καθώς το «Όχι» του αποτελέσματος μετετράπη σε «Ναι!».

Στις 15 Ιουλίου αποκαλύπτονται για πρώτη φορά οι γραφικές μόνο πτυχές του σχεδίου που προέβλεπε την εισβολή στο Νομισματοκοπείο όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος και φυσικά πρώτα απ’ όλα την αποπομπή του Γιάννη Στουρνάρα από τη διοίκηση της ΤτΕ. Μετά την αποτυχία και εγκατάλειψη του εγκληματικού σχεδίου το οποίο από κοινού συζητούσαν και το οποίο ενέκρινε το «πολεμικό συμβούλιο» με επικεφαλής τους Τσίπρα - Βαρουφάκη, το απέδωσαν στον αφελέστερο εξ αυτών Παναγιώτη Λαφαζάνη και αυτός ανοήτως αποδέχθηκε αυτή την «επαναστατική» τιμή. Όμως, ο συνεργός τους Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα[21] καταγράφει πολλά από τα στοιχεία του σχεδίου της δυσλειτουργικής συμμορίας στην οποία συμμετείχε για τη μετάβαση στη «Νέα Δραχμή», βασικό τεκμήριο σε μια δικογραφία του μεγαλύτερου εγκλήματος εις βάρος της χώρας μας με δράστες την κυβερνητική συμμωρία του πολεμικού λαϊκισμού:

«Το μόνο πρόβλημα, που ουδέποτε επιλύσαμε πρακτικά, είναι να βρεθεί χαρτί που θα λειτουργήσει γρήγορα στα ΑΤΜ, που θα παραχαράσσεται δύσκολα και που θα γίνει εύκολα αποδεκτό ως χρήμα από τον πληθυσμό. Αλλά η λύση ήταν ολοφάνερη μπροστά μας όλο αυτό το διάστημα: σφραγισμένα χαρτονομίσματα ευρώ. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια σφραγιδομηχανή. Θα μπορούσε να γίνει και με το χέρι· η σφραγίδα δε χρειάζεται να είναι περίτεχνη[22]

Υπήρχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτών των πειρατών, 19 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΚΤ σε χαρτονομίσματα που φυλάσσονταν στο φρούριο του Στουρνάρα, στο Νομισματοκοπείο, τα οποία μπορούσαν να «απαλλοτριώσουν» χωρίς να κατηγορηθούν για ληστεία!

«Εφόσον αυτά τα χαρτονομίσματα βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αξίζουν 19 δισεκατομμύρια. Δεν αποτελούν χρήμα παρά μόνον αν εισρεύσουν στο τραπεζικό σύστημα. Τι είναι τότε; Απλώς κάποια φανταχτερά χαρτιά. Το μόνο που αξίζουν είναι η τιμή του χαρτιού και της εκτύπωσης. Μετατρέποντάς τα με μια σφραγίδα σε Νέα Δραχμή, η Ελλάδα δε θα προκαλούσε καμιά υλική ζημία στην ΕΚΤ· θα μπορούσε κάλλιστα να επιστρέψει το κόστος εκτύπωσης. Η Νέα Δραχμή, με σφραγίδα πάνω σε χαρτονομίσματα ευρώ, μπορεί να τροφοδοτήσει αμέσως τα ΑΤΜ και να τα ανεφοδιάζει τη νύχτα ή ίσως το Σαββατοκύριακο. Το αρχικό πρόβλημα της τροφοδοσίας λύθηκε[23]

Δυστυχώς, στις μαρτυρίες της Διεθνούς των Κρετίνων δεν αναφέρεται πώς θα μετέτρεπαν τα κέρματα του ευρώ σε κέρματα της Νέας Δραχμής· θα έστηναν άραγε μηχανισμό να τα λιώσουν στο Ζεφύρι;

Τα σχέδια του «πολεμικού συμβουλίου» ματαιώθηκαν το τρομερό καλοκαίρι του 2015 όχι γιατί συνειδητοποίησε ο Τσίπρας πόσο κόστιζαν στη χώρα οι «αυταπάτες» του (86 δισ. ευρώ κατά τον Γ. Στουρνάρα ή 100 δισ., σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ[24]), αλλά διότι παρά τη διανοητική του κατάσταση έχει πλήρη καταλογισμό, και φοβήθηκε πολύ τη ληστεία των χρημάτων της ΕΚΤ (δεν ήταν εκ του ασφαλούς κατάληψη σαν αυτές που έκανε) και τις συνακόλουθες συνέπειες του διεθνούς αποκλεισμού της χώρας. Σύμφωνα με την περιγραφή του συνεργού του:

Τότε ήταν που ο Αλέξης, βλέποντας ότι δεν κάμπτομαι, έβαλε στη συζήτηση το βαρύ πυροβολικό προηγούμενων ζοφερών εποχών λέγοντάς μου πως φοβόταν για εμάς, ότι, αν επιμέναμε, θα αντιμετωπίζαμε ένα νέο «Γουδ[ί]». Ομολογώ ότι, όσο και αν ο χωρισμός των δρόμων μας ήταν προδιαγεγραμμένος, δεν περίμενα από τον Αλέξη να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ανίκανος να τον πάρω στα σοβαρά, ούτε καν να θυμώσω, το διακωμώδησα λέγοντας, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι αν μας εκτελούσαν μετά το 61,3% υπέρ μας, η χρυσή σελίδα μας στο βιβλίο της ελληνικής ιστορίας ήταν εξασφαλισμένη.

Ο Αλέξης όμως δεν πτοήθηκε. Με πληροφόρησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας, οι μυστικές μας υπηρεσίες, το βαθύ κράτος δηλαδή, αλλά και κάποια μέλη της κυβέρνησής μας βρίσκονταν σε «ετοιμότητα». Υπαινισσόταν εμμέσως πλην σαφώς κάποιου είδους πραξικόπημα. Άλλη μία φορά τον αντέκρουσα: «Ας προσπαθήσουν! Συνειδητοποιείς τι σημαίνει 61,3%;»[25]

Ο πρωταγωνιστής του θιάσου του «πολεμικού συμβουλίου» Α. Τσίπρας εξήγησε σε συνέντευξή του (30.7.2015), ότι το σύμφωνο Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ είναι κάτι σαν το σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ:

«Κατ’ αρχάς, θεωρώ ότι –το είπα και στη Βουλή– είναι μία πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μία μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και της κυβέρνησης της Αριστεράς και ένας συμβιβασμός επώδυνος σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος και το πολιτικό σκέλος. Ξέρετε, οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο της πολιτικής πραγματικότητας και στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Για τους συμβιβασμούς πρώτος μίλησε ο Λένιν[26] στο βιβλίο του Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του Κομμουνισμού και αφιέρωσε πολλές σελίδες για να εξηγήσει ότι οι συμβιβασμοί είναι μέρος της επαναστατικής τακτικής. Και μάλιστα, χαρακτηριστικά, λέει σε ένα σημείο, ότι όταν ένας ληστής έρχεται και σου ζητάει με το όπλο παρατεταμένο [sic] “τα λεφτά σου ή τη ζωή σου”, εσύ ως επαναστάτης τι πρέπει να κάνεις; Να του δώσεις τη ζωή σου; Να του δώσεις τα λεφτά σου, ώστε να διεκδικήσεις τη δυνατότητα να ζήσεις για να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι. Και αν του δώσεις τα λεφτά σου, αυτός είναι ένας άθλιος συμβιβασμός και [τότε] γίνεσαι συνένοχος και συνυπεύθυνος με τον ληστή; Τα έλεγε ο Λένιν αυτά, τότε. Αντιμετωπίσαμε, λοιπόν, ένα εκβιαστικό δίλημμα. (…)»[27]

Παρά ταύτα, συνέχισε, ήδη «δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές, εμείς ένας μικρός λαός με μια αριστερή κυβέρνηση, στην νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη»[28].

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την… «στροφή των 360 μοιρών»[29] με τον ανασχηματισμό, την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και τις πρόωρες εκλογές τις οποίες κερδίζει τον Σεπτέμβριο του 2015 με την ψήφο αναξιοπρεπών ψηφοφόρων, παρ’ όλα όσα συνέβησαν το τρομερό καλοκαίρι του 2015, με τις σοβιετικές ουρές στα ΑΤΜ για ανάληψη 60 ευρώ.

Επιτέλους η σχέση της κυβέρνησης με την Τρόικα που την μετονομάζουν σε «Θεσμούς» αρχίζει να κινείται σε ήσυχα νερά. Ο Μάριο Ντράγκι εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να καταστήσει σαφές ότι

«Ως μέλος του Ευρωσυστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές και πιέσεις και οι ενέργειές της δεν θα πρέπει να υπαγορεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες. Από αυτή την άποψη, ο Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να διαφυλάξει την εξουσία, την ανεξαρτησία και το κύρος του ιδρύματός του υπό ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.»[30] (11.10.2015).

Τον Οκτώβριο ο Γ. Στουρνάρας ενημερώνει τον πρωθυπουργό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τα κόκκινα δάνεια, και στις 24 Νοεμβρίου παραθέτει γεύμα εργασίας στην Τράπεζα. Η επόμενη όμως συνάντηση των θεσμικών θα αργήσει καθώς η προσωρινή ανακωχή στο μέτωπο της σύγκρουσης των κυβερνώντων με τον Διοικητή της ΤτΕ δεν διαρκεί πολύ.

Οι αποκαλύψεις του κεντρικού τραπεζίτη τον Ιανουάριο 2016 στην εκπομπή του Α. Παπαχελά στον ΣΚΑΪ για το σχέδιο άλωσης του Νομισματοκοπείου το καλοκαίρι του 2015 (παρά τις ελλιπέστατες, όπως αποδείχθηκε, πληροφορίες του) όπως και οι αναμενόμενες προειδοποιήσεις του Διοικητή στην Έκθεσή του τον Φεβρουάριο ώστε να κλείσει η Αξιολόγηση προκαλούν αμηχανία στην κυβερνητική πλευρά, καθώς χρειάζονται τη συνδρομή του για τη διαπραγμάτευση. Στα δύσκολα ζητήματα μάλιστα είναι εκείνος που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα, όπως συνέβη όταν εκλήθη στο Χίλτον στις 3 τα ξημερώματα για να συνδράμει την Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Η νέα μεγάλη κρίση δεν αργεί. Έχει μεσολαβήσει η μεγαλύτερη ίσως στρατηγική ήττα της κυβέρνησης Συριζανέλ για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Οι προσπάθειες των κυβερνώντων να ελέγξουν το τηλεοπτικό επικοινωνιακό περιβάλλον καταρρέουν τελικώς στο «θεσμικό εμπόδιο» που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, εις πείσμα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων με τη συνδρομή του Kronjurist του Σύριζα Ι.Κ. Μαντζουράνη, ο οποίος προφανώς θεωρούν ότι διαθέτει το know how από το σκάνδαλο Κουτσόγιωργα-Κοσκωτά. Ανάμεσα στους εκλεκτούς του Σύριζα οι επιχειρηματίες Χρήστος Καλογρίτσας και Ιβάν Σαββίδης. Για πρώτη φορά μάλιστα ακούστηκαν φωνές για την ύπαρξη ενός παραθεσμικού μηχανισμού που παραπέμπει σε καθεστώτα τύπου Μαδούρο.

Σεπτέμβριος 2016 – Η παράνομη εισβολή
Ήδη από το 2015 η Τράπεζα Αττικής έχει μπει στο οπτικό πεδίο των ελεγκτικών αρχών μετά από τα αποτελέσματα των stress test. Ανάμεσα στα στοιχεία που διερευνώνται φέρεται να είναι και οι προνομιακές σχέσεις της Τράπεζας με τον Όμιλο Καλογρίτσα, ο οποίος λαμβάνει δημόσια έργα με τη μέθοδο της κατάτμησης από το Υπουργείο Υποδομών του Χ. Σπίρτζη, πρώην Προέδρου του ΤΤΕ, το οποίο είναι σημαντικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής. Τo 2016 η έρευνα ολοκληρώνεται. Λίγες ώρες πριν η ΤτΕ αποκαθηλώσει το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής, η οικονομική αστυνομία, το πρωί της 15 Σεπτεμβρίου θα εισβάλει, χωρίς έγκυρα έγγραφα, στην εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Γ. Στουρνάρας και η σύζυγός του αψήφησαν τον εκβιασμό. Ο Διοικητής της ΤτΕ καλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί, με τον Α. Τσίπρα να απαντά ότι δεν έχει γνώση του θέματος. Δύο μέρες μετά ο κεντρικός τραπεζίτης περνά μετά από πολύ καιρό την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον πρωθυπουργό.

Η ΝΔ σπεύδει να υπερασπιστεί τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη, να καλέσει τον Γ. Στουρνάρα να συνεχίσει τους ελέγχους στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές

«να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του Π. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλάρχης Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια»[31].

Παρά τον εξαντλητικό έλεγχο επί 2,5 χρόνια από διάφορες κρατικές υπηρεσίες δεν έχει βρεθεί τίποτε επιλήψιμο. Ωστόσο τους σκληρούς δίσκους που κατάσχεσαν δεν τους έχουν επιστρέψει ακόμη…

Οκτώβριος 2016 – Στόχος ο έλεγχος των τραπεζών
Τον Οκτώβριο ο Γ. Στουρνάρας καλείται στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ για να δεχθεί μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση από τους βουλευτές του Σύριζα, η οποία καλύπτει από την επιβολή των capital controls μέχρι την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα δημοσιεύματα εναντίον του (πάντα από 3-4 συγκεκριμένα φιλοκυβερνητικά Μέσα) πυκνώνουν και τον Δεκέμβριο φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν για «Πραξικόπημα Στουρνάρα», καθώς, όπως γράφουν, σκοπός του είναι να αλώσει τις ελληνικές τράπεζες και να ορίσει τις διοικήσεις τους. Οι κατήγοροί του φυσικά σκοπίμως «λησμονούν» ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες εποπτεύονται κυρίως από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επικεφαλής την Ντανιέλ Νουί.

Στα τέλη του χρόνου εμφανίζονται και τα πρώτα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τριβές στο εσωτερικό της Κεντρικής Τράπεζας. Στην συμμαχία κατά του Στουρνάρα αναλαμβάνουν πλέον ρόλο και τα στελέχη και υποστηρικτές του Σύριζα εντός της ΤτΕ.

«Ντοκουμέντα» από τα βοσκοτόπια
Το 2017 ξεκινά με την σύζυγο του Διοικητή της ΤτΕ να μπαίνει πάλι στο στόχαστρο της Αυριανής της εποχής μας, της «εφημερίδας» Documento που ίδρυσε ο εργολάβος Καλογρίτσας με τα βοσκοτόπια και με γιδοβοσκό τον Κ. Βαξεβάνη. Η «εφημερίδα» κάνει λόγο για έναν «έρωτα του ζεύγους Στουρνάρα με τις φαρμακοβιομηχανίες», καθώς, όπως γράφει, ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδηλώσεις για το φάρμακο, αν και δεν είναι η ειδικότητά του, και η επιχείρηση της κυρίας Στουρνάρα εισπράττει τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών. Η κυρία Λίνα Νικολοπούλου μηνύει τον Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η δικαστική αντιπαράθεση προκαλεί ορυμαγδό αρνητικών πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων από την «εφημερίδα». Θα διαπρέψουν για άλλη μια φορά ο δικηγόρος του Βαξεβάνη, Ι.Κ. Μαντζουράνης, αλλά και το νεατερντάλειο σύμβολο της διακυβέρνησης Τσίπρα υπουργός Παύλος Πολάκης. Αν πιστέψει κανείς όσα γράφονται, ο Γ. Στουρνάρας κάνει κομπίνες με τα capital controls, ύποπτες μπίζνες με φαρμακοβιομηχανίες, βάζει φρένο στην έξοδο στις αγορές, κάνει πλάτες σε φοροφυγάδες και προσχωρεί στο κίνημα «Δεν Πληρώνω», πνίγει το πόθεν έσχες για την πισίνα του, κάνει επιλεκτικές διαρροές πορισμάτων, που προκαλούν επιπτώσεις στις τράπεζες και στην ελληνική οικονομία. Φυσικά την «εφημερίδα» υποστηρίζουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπως λ.χ. ο Χ. Σπίρτζης, ο Γραμματέας της ΚΕ του Σύριζα Π. Ρήγας, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος. Πρωταγωνιστεί όμως ο Π. Πολάκης. Η πιο ήπια τοποθέτησή του είναι: «Αποτυχημένε πρώην, παραιτήσου απ’ αυτό που είσαι νυν, τα μνημόνια τελειώνουν, μην ονειρεύεσαι καινούργιο...».

Σ’ αυτό το σημείο, οφείλω να επισημάνω την αξιοθαύμαστη γενναιότητα που επέδειξε η σύζυγος του Διοικητή της ΤτΕ σε μια χώρα όπου η ανανδρία περισσεύει.

2018 Novartis και θεάματα
Το 2018 ξεκίνησε με το Μακεδονικό στην πρώτη θέση της ατζέντας. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί φέρνουν σε δεινή θέση τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, καθώς συναντούν απρόσμενα μεγάλη αντίδραση από την κοινή γνώμη. Στις 5 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θορυβημένη από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου σπεύδει να προαναγγείλει την ολοκλήρωση μέρους της έρευνας των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση Novartis με αποκαλύψεις από τα «βοσκοτόπια» του Documento τις οποίες επίορκοι δικαστικοί λειτουργοί είχαν δώσει από την Παρασκευή. Η δικογραφία που αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή. Ανάμεσά τους κι ο βολικός εχθρός Γ. Στουρνάρας που από την πρώτη στιγμή κάνει λόγο για «μια στημένη σκευωρία με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση»[32]. Στα επεισόδια του σίριαλ που ακολουθούν διακινούνται αβάσιμες φήμες ότι δεσμεύονται οι λογαριασμοί του, ανακαλύπτεται ότι ο Γ. Στουρνάρας εργαζόμενος ως μελετητής στον ιδιωτικό τομέα ανάμεσα στις δεκάδες μελέτες που προετοίμαζε είχε αναλάβει μια μελέτη και για τη Novartis. Στην πραγματικά ξεχωριστή αγόρευση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Novartis, στις 18 Μαΐου 2018, δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία από τον εν πολλοίς εξαρτώμενο από την κυβέρνηση Τύπο. Ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Στουρνάρας κατήγγειλε ότι

«[Α]ν προχωρούσε στη διερεύνηση της υπόθεσης, αν καλούσε τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα αποκαλύπτονταν οι ψευδομαρτυρίες, η παντελής έλλειψη στοιχείων, οι εκκρεμότητες των μαρτύρων με τη Δικαιοσύνη ή τη Φορολογική Διοίκηση, οι ακυρότητες του καθεστώτος προστασίας, οι αφόρητες πιέσεις που τους ασκήθηκαν προκειμένου να πουν αυτά που είπαν, οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης και, τελικά, η σκευωρία. Θα αποκαλυπτόταν, δηλαδή, ότι, αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. (…)

Δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα κατηγορούμενα στη Βουλή, δύο πρώην Πρωθυπουργών συμπεριλαμβανομένων, να ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, όπως και των συγγενικών τους προσώπων, να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται. (…)

«Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες, να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν, και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εκτρώματος[33]

Στις 26 Απριλίου 2018 παρενέβη στην υπόθεση της κυβερνητικής σκευωρίας ο Μάριο Ντράγκι[34] στηρίζοντας τον κ. Στουρνάρα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου. Και κατέληγε:

«Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το τεκμήριο αθωότητας, θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο άρθρο 48 παράγραφος 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζεται στους διοικητές των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών. Τέλος, αν ο διοικητής μιας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας απαλλασσόταν από τα καθήκοντά του παρανόμως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα είχε το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη σχετική εθνική απόφαση παραπέμποντας το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλούμενο παράβαση της Συνθήκης ή κανόνα δικαίου σχετικού με την εφαρμογή της[35]

Η κόντρα για την προληπτική πιστωτική γραμμή
Το πιο πρόσφατο «πραξικόπημα» που σχεδίασε ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αυτό κατά της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς επικριτές του, σχεδίασε με τη βοήθεια του Μάριο Ντράγκι. Ο Διοικητής της ΤτΕ είχε μιλήσει ανοικτά για την χρησιμότητα ενός εργαλείου εξομάλυνσης και διασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος. Η σημασία του μάλιστα ήταν μεγάλη για να μην χάσει η χώρα το waiver, που επηρεάζει το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, του Ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Στο κυβερνητικό αφήγημα όμως για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια δεν μπορούσε να περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αναφορά που θα ρίχνει σκιές. Οι τραμπούκοι του Τσίπρα ξεσπάθωσαν, οι απειλές του υπουργού Πολάκη (19 Αυγούστου 2018) δεν έκαναν καμιά εντύπωση:

«ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ!!!!!

Μια και σήμερα όσο και αν στενοχωριέσαι…

Δεν χρειαζόμαστε ούτε τις προβλέψεις σου ούτε τις συμβουλές σου !!

Η μοναδική σου προσφορά σε αυτή τη χώρα πλέον, είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ...

Ανήκεις στο σύστημα που χρεωκόπησε τη χώρα, στο σύστημα που την έβαλε στα μνημόνια και κατακρεούργησε μισθούς και δικαιώματα, ενώ η ελίτ και Συ μαζί πλούτιζε ....

Αρκετά υπονόμευσες, ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ ...».

Δυο μέρες αργότερα, ο ιδίου ήθους πρωθυπουργός στο διάγγελμά του από την Ιθάκη, ανάμεσα στα συνήθη ψέματα και στην κορύφωση του διχαστικού του λόγου δεν παρέλειψε να κάνει επίθεση στους «εχθρούς του λαού» Λουκά Παπαδήμο και Γιάννη Στουρνάρα:

«Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. (…) Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί. Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης.»[36]

Κανένα έλεος για τους Τραπεζίτες! Τον Γιάννη Στουρνάρα δεν μπόρεσαν να τον πυροβολήσουν. Τον Λουκά Παπαδήμο τον στοχοποίησαν, τον πυροβόλησαν, τον απείλησαν εκ νέου ανενόχλητοι, αλλά ο ασυνείδητος και μισαλλόδοξος πρωθυπουργός επιμένει.

Τα κυβερνητικά στελέχη αφού άφησαν υπονοούμενα για πολιτικές σκοπιμότητες του Στουρνάρα καθώς εκείνος προειδοποιούσε για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, μετά τη συμφωνία του Eurogroup κλιμάκωσαν τις επιθέσεις κατά του Διοικητή της ΤτΕ.

 

sel35
Τζακ Λεβίν, Το Συνδικάτο, 1939, λάδι σε καμβά, 77 x 115 cm, ιδιωτική συλλογή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος σε μια από τις πολλές επιθετικές δηλώσεις του τόνισε κατ’ εντολήν του Τσίπρα ότι «όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλάει και πολιτικολογεί ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά, και όταν πρέπει να μιλήσει, σιωπά» (8.10.2018). Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Σύριζα δήλωσε ότι «ο τραπεζίτης οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που χαράσσει η εκάστοτε κυβέρνηση», διότι «δεν έχει εκλεγεί ο κεντρικός τραπεζίτης, τον όρισε ο τότε πρωθυπουργός» (24.6.2018). Το άρθρο θα γινόταν ανοικονόμητο αν αναφερόμασταν και στις αναρίθμητες αήθεις επιθέσεις εναντίον του κ. Στουρνάρα από τον Κουτσόγιωργα του Τσίπρα, Ν. Παππά, ακόμη και για το πότε και αν δικαιούται διά να ομιλεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για ακόμη μια φορά η απάντηση του Γ. Στουρνάρα ήταν θεσμική. Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική βλέπει βιώσιμο το χρέος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ενώ ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του αποφαίνεται μεν θετικά, σημειώνοντας όμως ότι προϋποθέτει τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα, όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα έχανε το waiver από τις 21 Αυγούστου και τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αλλά και γι’ αυτό ξέρουμε προκαταβολικά ποιος ευθύνεται! Ο Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να πληρώσει την αμφισβήτηση του μύθου της «καθαρής εξόδου»[37].

Τα παραπάνω ασφαλώς αφορούν τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά προηγουμένως νομίζουμε ότι πολλά από αυτά αφορούν κάποιον έντιμο εισαγγελέα του παρόντος.

4.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Το άρθρο είχε ολοκληρωθεί στις 23 Δεκεμβρίου 2018. Στις 2 Ιανουαρίου 2019 πληροφορηθήκαμε για τις αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς που ασκήθηκαν στον «προστατευόμενο μάρτυρα», καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκο Μανιαδάκη, σύμφωνα με καταγγελίες του ίδιου στο Πρώτο Θέμα και τον ΣΚΑΪ. Όπως αποκάλυψε, δικαστικοί τον πίεζαν να καταθέσει ότι χρηματίζονταν οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας και Άδωνις Γεωργιάδης. Όταν αρνήθηκε να τους ενοχοποιήσει, από «προστατευόμενος μάρτυρας» βρέθηκε κατηγορούμενος με διαδικασία που αρμόζει σε Μπανανίες. Οι καταγγελίες του Διοικητή της ΤτΕ από το βήμα της Βουλής στις 18 Μαΐου 2018 επιβεβαιώθηκαν. Στις επόμενες σελίδες δημοσιεύουμε εκείνη την ομιλία του ολόκληρη.

Και στο παρελθόν είχε εξαρθρωθεί δικαστικό κύκλωμα (που το βάφτισαν «παραδικαστικό», λες και οι δράστες δεν ήταν και δικαστές), αλλά επρόκειτο για ιδιοτελείς δικαστικούς που χρησιμοποιούσαν τον μηχανισμό των δικαστηρίων για ίδιον συμφέρον. Αυτή τη φορά είναι φανερό ότι στήθηκε μια τρομερή σκευωρία από την ίδια την Κυβέρνηση με όργανα συνεργάσιμους δικαστικούς. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του «δόγματος Πολάκη», που μιλώντας αντ’ αυτού είπε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές μόνο «αν κλείσουμε κάποιους πολιτικούς στη φυλακή». Όλα αυτά βέβαια συνιστούν μια ιταμή και έσχατη αλλοίωση του πολιτεύματος. Η θρασύτητά τους είναι τέτοια ώστε εξεβίασαν δημοσίως τον μάρτυρα στις 11 Νοεμβρίου 2018, από το Documento που ίδρυσε ο Καλογρίτσας με τον Βαξεβάνη: «οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς (…) δύνανται, εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να “μιλήσει”, και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο[38] Ένα ακόμη ντοκουμέντο της συνεργασίας της «εισαγγελίας [κατά] της Διαφθοράς» με το έντυπο Documento, με τίτλο «Novartis: Η ώρα της κρίσης για τον διπρόσωπο προστατευόμενο μάρτυρα». Όπως είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας, «αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης». Μόνο που αυτή την οργάνωσε η κυβέρνηση των Συριζανέλ με την αναγκαία συνεργασία επίορκων δικαστικών.

Επείγει να μιλήσουμε για διαφθορά και για κάθαρση στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για το δικαστικό κύκλωμα και τους επίορκους δικαστές. Για τον πρωτοφανή εξανδραποδισμό δικαστικών που μεθόδευσε αυτή η αδίστακτη κυβέρνηση και για τις μεθόδους υποκόσμου που μετέρχεται. Ας μη λησμονούμε ότι κάθε αντιδημοκρατική εκτροπή στην Ελλάδα γινόταν με τη συνεργασία και είχε την κάλυψη επίορκων και ευλύγιστων δικαστών.

2.1.2019

 

Ο Μανώλης Βασιλάκης είναι διευθυντής της Athens Review of Books.


 

 

[1] Γιάνης Βαρουφάκης, Ανίκητοι ηττημένοι, Πατάκη, Αθήνα 2017, σ. 151. Στο πρωτότυπο (Adults in the Room, 2016): “The first thing I shall do as prime minister is demand Stournaras’s resignation. I will drag him from the central bank kicking and screaming if need be”.

[2] Ό.π. Βλ. περιγραφή του… «πολεμικού συμβουλίου» της 18ης Φεβρουαρίου 2015, σ. 440-443. «Όλοι τους συμφώνησαν – ο Παππάς και ο Αλέξης με ενθουσιασμό, ο Δραγασάκης με ένα άτονο νεύμα κι ο Σαγιάς με μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι τα ομόλογα SMP που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία πρότεινα να κουρευτούν ως αντίποινα επιθετικών κινήσεων της τρόικας, βασίζονται στο ελληνικό δίκαιο και, άρα, μπορούσαν να κουρευτούν εύκολα, χωρίς τον κίνδυνο δικαστικών περιπετειών της χώρας στα δικαστήρια του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης. Τους επόμενους τέσσερις μήνες, όσο τα αποθέματα ρευστότητας στέρευαν κι άλλο και οι απειλές για κλείσιμο τραπεζών πλήθαιναν, συχνά πυκνά υπενθύμιζα στον Αλέξη και στο υπόλοιπο πολεμικό συμβούλιο εκείνη τη συλλογική μας απόφαση. Κάθε φορά που το έκανα, εκείνος επιβεβαίωνε τη στρατηγική μας απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου.» (σ. 443)

[3] Neue Zürcher Zeitung, 15.12.2018, https://bit.ly/2S4xkph

[4] Βλ. «Ολίγα περί του εκτελεστή Μαντζουράνη….», στο τεύχος 98 της ARB.

[5] Εκδόσεις Gutenberg, 2018, έκδοση «με την υποστήριξη του Onassis Foundation», δηλαδή των λαϊκιστών που έκλεισαν τον Καβάφη στο Ίδρυμα, αγοράζοντας ένα αρχείο χωρίς νόμιμους τίτλους.

[6] https://bit.ly/2LxiMfF

[7] Ν. Κοτζιάς, Αποικία Χρέους, Πατάκη, Αθήνα 2013, σ. 19.

[8] Ν. Κοτζιάς, Αποικία Χρέους, ό.π., σ. 407.

[9] Στην πραγματικότητα, παραχάραξε σκοπίμως αυτά που είπε ο Γ. Στουρνάρας στην εκπομπή του Α. Παπαχελά στον ΣΚΑΪ στις 4.12.2015, στα τελευταία λεπτά της εκπομπής (1:11:28). Ακόμα και την ώρα παραθέτει εσκεμμένα λάθος, ώστε σε περίπτωση που αναζητήσει κάποιος το βίντεο να μην εντοπίζει εύκολα το σημείο. Αυτολεξεί ο Γ. Στουρνάρας είπε:

– Ήταν την ημέρα εκείνη που είπα στη Βουλή το πρωί, σε μια συζήτηση που είχαμε, ότι θα πάρουμε την επιμήκυνση. Με παίρνει η γραμματέας μου στο τηλέφωνο και μου λέει: «Σας θέλει επειγόντως ο κ. Σόιμπλε». Πράγματι τον παίρνω.

«Γιάννη, γιατί το έκανες αυτό, έπρεπε να το πούμε μαζί».

Λέω: «Μα δεν το ’χουμε πάρει;». «Όχι», μου λέει, «υπάρχει και η Γερμανική Βουλή», και μου λέει: «Πρόσεχε διότι αυτό που έκανες είναι πάρα πολύ επικίνδυνο». Στενοχωρήθηκα βέβαια γιατί η συζήτηση είχε και άλλα πράγματα και κράτησε πολλή ώρα.

(Βλ. το βίντεο της εκπομπής https://youtu.be/nsMgw2uYbH4).

[10] Αυγή, 19.6.2015. Ο εν λόγω σταλινικός ήταν διευθυντής της εφημερίδας Ριζοσπάστης του ΚΚΕ, όταν συνέβη το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ. Διαφήμιζε να τρώμε άφοβα μαρούλια και άλλα λαχανικά διότι όλα αυτά είναι αντισοβιετική προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού.

[11] https://bit.ly/2Q0QjiT

[12] https://bit.ly/2Cy9Ljj

[13] «Από τις 6 χτες το απόγευμα που ο Λουκάς Παπαδήμος τραυματίσθηκε από την αυτοσχέδια βόμβα μέσα στο αυτοκίνητό του έσπαγα το κεφάλι μου από πού ερχόταν και πού πήγαινε ο υπαλληλάκος αυτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την απάντηση την έδωσε ποιος νομίζετε; Ο Αντωνάκης ο Σαμαράς. Με ποιο τρόπο; Ο Σαμαράς τηλεφώνησε στο άλλο ξεπουλημένο τομάρι τον Γιάννη Στουρνάρα γιατί κάτι προφανώς υποψιαζόταν. Και βέβαια ο Στουρνάρας του είπε την είδηση. Νωρίτερα Στουρνάρας και Παπαδήμος είχαν μυστική συνάντηση άγνωστο πού και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι συζήτησαν αλλά και πού συναντήθηκαν. Και οι δύο ξεπουλημένοι υπάλληλοι των Τραπεζών ντόπιων και ξένων είναι τόσο ανακατεμένοι στο ξεπούλημα της χώρας αλλά και του εθνικού πλούτου και κυρίως ευθύνονται για το κατάντημα και την εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού. Ο Παπαδήμος σήμερα είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ενός θεσμού που βρωμάει από απόσταση, ενώ ο Στουρνάρας παίζει το ρόλο του Κεντρικού Τραπεζίτη για λογαριασμό Σόιμπλε και λοιπόν καθαρμάτων στην Ευρώπη. Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα».

[14] Γ. Βαρουφάκης, Ανίκητοι ηττημένοι, σ. 151.

[15] Ό.π., 150.

[16] Ό.π., σ. 495.

[17] Βλ. συνέντευξη της συζύγου του πρωθυπουργού Μπέττυς Μπαζιάνα, «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία», Εφημερίδα των Συντακτών, 4.1.2018, διαθέσιμη στο https://bit.ly/2FPnDpp. Βλ. σχετικές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου: «Αυτό είναι κάτι που όλοι το λέμε στον ΣΥΡΙΖΑ», του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη: «Το ζούμε στην καθημερινότητά μας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην εξουσία», του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου: «Ο κόσμος έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει το σύστημα εξουσίας της μεταπολίτευσης αλλά ακόμη δεν το έχει καταφέρει» (εφημερίδες, 5.1.2018).

[18] Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ως «θεσμικά εμπόδια», π.χ. εκείνη που έκρινε την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια», ανέφερε με νόημα ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας (30.6.2017), απαντώντας έτσι στους δικαστές του ΣτΕ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν τον κ. Πολάκη για «αστοιχείωτη κριτική που προσφέρει κακή υπηρεσία τον τόπο και στους πολίτες». https://bit.ly/2PXyy42

[19] https://bit.ly/2QT4ETV

[20] https://bit.ly/2Sk13Lf

[21] James K. Galbraith, Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα. Μαρτυρία μιας Ευρώπης που, καταστρέφοντας την Ελλάδα, αυτο-καταστρέφεται, μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, Πατάκη, Αθήνα 2016.

[22] Ό.π., σ. 218. Το σχέδιο της «Νέας Δραχμής» αναπτύσσεται στο κεφ. 28: «Ο εύκολος τρόπος εξόδου», από την Ευρωζώνη! Αρκετά από τα σχέδια ειδεχθούς κρετινισμού είναι διατυπωμένα σ’ αυτό το βιβλίο. Το διάβασα τον Ιούλιο 2016. Ξεκίνησα να γράφω ένα άρθρο επιστρέφοντας αξημέρωτα από τις διακοπές στην Κρήτη και μετά πήγα στο γραφείο να πάρω την αλληλογραφία. Με περίμενε, επίτηδες θυροκολλημένο κατακαλόκαιρο, το πρώτο Κατασχετήριο από τον «εκτελεστή» Μαντζουράνη, για λογαριασμό του Υπουργού Εξωτερικών, σε εκτέλεση της τρομοκρατικής απόφασης του Εφετείου 4034/2015 εις βάρος της Athens Review of Books. Φυσικά δεν μπόρεσα να προσθέσω λέξη, αφού χρειάστηκε να ασχοληθώ για να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική τρομοκρατία.

[23] Ό.π., σ. 219.

[24] Βλ. https://bit.ly/2AhewMH και https://bit.ly/2KCkoaQ

[25] Γιάνης Βαρουφάκης, Ανίκητοι ηττημένοι, ό.π., σ. 771.

[26] Στην «κλασική παιδεία» του Τσίπρα η Ιστορία αρχίζει με τον Λένιν και τελειώνει με τον Μάο.

[27] Ολόκληρη είναι διαθέσιμη στο primeminister.gr/2015/07/30/13907

[28] Βλ. σχετικό εκτενή σχολιασμό στο editorial που έγραψα εκείνη την εποχή με τίτλο «213 νύχτες αριστερών φαντασιώσεων», ARB, τχ. 65, Σεπτ. 2015.

[29] Έκφραση του Τσίπρα.

[30] Βλ. https://bit.ly/2rRQdjM

[31] https://bit.ly/2T5n1RW

[32] https://bit.ly/2RfJ6A1

[33] https://bit.ly/2QSa7KG

[34] https://bit.ly/2SlpoA6

[35] Ολόκληρο το κείμενο της απάντησης Ντράγκι είναι διαθέσιμο στο https://bit.ly/2QRUQcw

[36] https://primeminister.gr/2018/08/21/20354

[37] Πάντως εξακολουθούν να κάνουν συσκέψεις σε καθημερινή βάση με τον Τσίπρα, για το πώς θα πετύχουν την απομάκρυνση του Γιάννη Στoυρνάρα, οι Φλαμπουράρης, Καρτερός, Τζανακόπουλος, Παππάς, αλλά δεν συμμετέχουν οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Λιάκος, διότι οι πρώτοι δεν τους εμπιστεύονται: είναι ύποπτοι ότι διάκεινται ίσως φιλικά προς τον Στουρνάρα ή τουλάχιστον είναι λιγότερο ηλίθιοι και σταλινικοί απ’ όσο οι πρώτοι.

[38] https://bit.ly/2BSDBh4