Ράιφ Μπαντάουι: χίλιες βουρδουλιές

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email

Επειδή λέει αυτά που σκέφτεται

ARB_69Raif-Badawi

Επιμέλεια από την ARB

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2015 απονεμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον φυλακισμένο από το 2012 σαουδάραβα Ράιφ Μπαντάουι (γεν. 1984). Το παρέλαβε η γυναίκα του Ενσάφ Χαϊντάρ, στις 16 Δεκεμβρίου κατά την επίσημη τελετή στο Στρασβούργο, η οποία μαζί με τα τρία παιδιά τους βρήκε δεύτερη πατρίδα στον Καναδά.

Ο Ράιφ Μπαντάουι καταδικάστηκε για προσβολή του Ισλάμ σε 10 χρόνια φυλάκιση και 1.000 βουρδουλιές επειδή δημιούργησε μια ιστοσελίδα απ’ όπου αγωνιζόταν για την ελευθερία του λόγου μέσα σε ένα απολυταρχικό βασίλειο. Το μπλογκ του, Saudi Free Liberals Forum (Ελεύθερο Δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας), το έκλεισαν μετά τη σύλληψή του, το 2012. Ο Μπαντάουι ρίσκαρε (και τελικά στερήθηκε) την ελευθερία του για να αμφισβητήσει βασικές αρχές και αντιλήψεις της ζωής στη Σαουδική Αραβία και ιδιαίτερα τον κεντρικό ρόλο της θρησκείας. Η ειρωνεία είναι ότι η Σαουδική Αραβία είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (μαζί με άλλους εκλεκτούς προστάτες των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως η Κίνα, η Κούβα, η Ρωσία, η Αλγερία κ.λπ.)

Ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσουμε για τις ιδέες του Ράιφ Μπαντάουι και τον αγώνα του είναι να παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από κείμενα που δημοσίευσε. (κατεβάστε το αρχείο PDF)