Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεσκεπάζει τον Πολυκαθηγητή

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email
"Όλη η Ελλάδα ξέρει τι είμαι και τα Πανεπιστήμια αυτά ξέρουν πολύ καλά τι είμαι."

«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι είμαι και τα Πανεπιστήμια αυτά ξέρουν πολύ καλά τι είμαι.»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ – ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο   23.11.2015

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνω, ότι ακριβώς αυτό δεν ήταν μέσα στα θέματα που αναφέρονται, αλλά πιστεύω ότι οι συνάδελφοι μπορούν να βάλουν και κάποια άλλα θέματα, δεν είστε, όμως, υποχρεωμένος να απαντήσετε.

Το λόγο έχει η κυρία Μπακογιάννη.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω, ότι χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που βλέπουμε τον κ. Κοτζιά στην αίθουσα αυτή και θέλω να πω, ότι όσοι από εμάς έχουν εμπειρία τέτοιων συζητήσεων – φαντάζομαι πολλοί συνάδελφοι εδώ μέσα με πρώτο τον κ. Βαρεμένο έχουν μεγάλη – ξέρουν, ότι αυτές οι συζητήσεις άπτονται πολλών θεμάτων και ο Υπουργός Εξωτερικών με την εμπειρία και τη γνώση του απαντάει σε συναδέλφους.

Θέλω να ευχαριστήσω για την ενημέρωση, γιατί την θεωρώ άκρως ακαδημαϊκή, κύριε Κοτζιά.

[…………………….]

Τέλος κύριε Υπουργέ, σας θέλω ψύχραιμο. Έχετε μία προσωπική αντιδικία με μία εφημερίδα που λέγεται Athens Review και υπήρξαν ορισμένα δημοσιεύματα στο Βήμα. Θέλω λοιπόν να σας παρακαλέσω, επειδή αυτή η Επιτροπή άπτεται της προσωπικής αξιοπιστίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και είναι βασικό να γνωρίζουμε τι από αυτά έχει βάση και τι από αυτά αποτελεί δυσφήμηση, να σας ρωτήσω το εξής: Έχετε καταθέσει στο Εφετείο Αθηνών, όταν ήσασταν Υπουργός στις 5 Μαρτίου, ότι εξελέγητε αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Marburg. «Συν τοις άλλοις, το θέρος του 2001, λόγω της θέσης του Καθηγητού που κατείχα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και πριν την ανάληψη καθηκόντων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών…». Όπως αποκαλύφθηκε η τουλάχιστον ισχυρίζεται η Athens Review, την οποίαν καταδικάσατε……

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ συντομεύετε, έχετε υπερβεί το χρόνο.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ξέρω αλλά εδώ θα με αφήσετε να τελειώσω. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνομαι δυσάρεστη. Εγώ σας ρωτώ και περιμένω δηλώσεις δικές σας. Απεκαλύφθη ότι δεν υπήρξατε καθηγητής σε αυτά τα τρία Πανεπιστήμια. Εκτός εάν υπήρξατε. Οπότε, εάν πραγματικά υπήρξατε φαντάζομαι ότι θα έχετε κάποια στοιχεία να καταθέσετε στην Επιτροπή τα οποία να τα αποδεικνύουν. Διότι εκ των υστέρων, μεταφράστηκαν απαντήσεις των Πανεπιστημίων αυτών προς την εφημερίδα και οι απαντήσεις αυτές έλεγαν πως δεν υπήρξατε Καθηγητής και δυστυχώς ενημερώθηκαν και συνάδελφοί σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: (Υπουργός Εξωτερικών): Δεν υπάρχουν τέτοιες απαντήσεις, κυρία Ντόρα.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Μπακογιάννη με λένε. Χαίρομαι πάντως για το κυρία Ντόρα. Κύριε Υπουργέ, εγώ ένα χαρτί θέλω το οποίο να αποδεικνύει ότι ήσασταν Καθηγητής στο Χάρβαρντ, στην Οξφόρδη και στο Marburg.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Κυρία Μπακογιάννη, τα χαρτιά εάν είμαι ορθώς ή όχι Καθηγητής, είναι στα Πανεπιστήμια.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Άρα τα Πανεπιστήμια που το αρνούνται σήμερα τι είναι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Δεν το αρνούνται. Διατείνεται ο ψεύτης, καταδικασθείς εις συκοφαντία και τα επαναλαμβάνεται. Η επανάληψη της συκοφαντίας που καταδικάζεται από τα δικαστήρια δεν την κάνει πιο πραγματική.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είθισται.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Ψεύδεσθε.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ ψεύδομαι, μία απάντηση θέλω. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν αμφισβητηθεί παράγραφος της διδακτορικής διατριβής ενός ανθρώπου, κύριε Πρόεδρε, φαντάζομαι ότι ξέρετε τι γίνεται.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Η επανάληψη της συκοφαντίας με χαμόγελο δεν παύει να είναι συκοφαντία.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, ψυχραιμία. Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η Νέα Δημοκρατία για την ακρίβεια στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, σας ζητά να καταθέσετε τους πανεπιστημιακούς τίτλους που ισχυρίζεστε ότι έχετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, το είπατε κυρία Μπακογιάννη. Να τελειώσουμε;

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, έχω συνέχεια.

Το δεύτερο αφορά τη θέση της Ελλάδος και εδώ υπάρχει ένα άκρως ανησυχητικό σημείωμα. Η Ελλάδα με τον κ. Καμμένο, αλλά δυστυχώς και με εσάς προσωπικώς , έκανε δηλώσεις ότι θα υπάρξουν τζιχαντιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είπε ο κ. Βαρεμένος τη θέση του, εγώ δεν πιστεύω στη θέση του κ. Βαρεμένου. Πιστεύω ότι όλος ο δυτικός δημοκρατικός κόσμος είναι απέναντι στην τρομοκρατία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ (Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δεν την ερμηνεύσατε καλά τη θέση μου όμως.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θεωρώ ότι όταν υπάρχει μια φράση, η οποία λέει ότι η Ευρώπη ασκεί πολιτικό ρατσισμό εναντίον της Ελλάδας και είναι χιλιάδες οι τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη. Έγινε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικών στη Ρήγα της Λετονίας, στις 6.3.2015. Τη βρήκε πάρα πολύ ευφυή ο κ. Καμμένος και την ξαναείπε. Αυτή είναι η θέση σας σήμερα.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Έχετε το απόσπασμα στα γερμανικά;

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα γερμανικά μου είναι καλά όπως ξέρετε, όπως και τα δικά σας. Θα σας το φέρω.

Θέλω λοιπόν μία θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, επειδή τα πράγματα είναι σοβαρά τώρα, δεν είναι αηδίες. Η εικόνα ενός Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τη μία μιλά για τζιχαντιστές μαζί με τον Υπουργό Άμυνας και την άλλη μέρα προσπαθεί να πείσει ολόκληρη την Ευρώπη……

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Είναι ντροπή σας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να πείσει ολόκληρη την Ευρώπη ότι βεβαίως η τρομοκρατία είναι άσχετη με το προσφυγικό. Άρα, περιμένω αποφάσεις, δεσμεύσεις και αποδείξεις κ. Υπουργέ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ πολύ.

Να πω δύο πράγματα. Εδώ νομίζω ότι συζητάμε εξαιρετικά σημαντικά θέματα και υπάρχει μια ποδοσφαιρική έκφραση αν ξέρετε, «παίζουμε τη μπάλα και όχι τον παίκτη».

Να σας πω και το εξής: στο αγγλικό νομικό σύστημα, όταν είχε παρθεί απόφαση από δικαστήριο τελεσίδικα, ότι μία δημοσίευση ήταν συκοφαντική, η επανάληψή της είναι «contemptus court», περιφρόνηση του δικαστηρίου και οδηγεί σε ποινική δίωξη. Δεν ισχύει στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι στο μέτρο που υποστηρίζουμε το κράτος δικαίου, εφόσον υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, είναι καλό να μην προχωράμε στην επανάληψη συκοφαντιών.

Το λόγο έχει ο κ. Παππάς.

[……………………………………..]

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Το λόγο έχει ο κ. Εμμανουηλίδης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ: […] Θα ήθελα να σταθώ με απόλυτη εκτίμηση στην τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη. Έχοντας χρηματίσει Υπουργός Εξωτερικών, περίμενα τη συνεισφορά επί ουσιαστικών κυρία Μπακογιάννη θεμάτων, και όχι να αδικήσετε τον εαυτό σας πρωτίστως αλλά και τις εργασίες της Επιτροπής, υπεισερχόμενη σε θέματα που έχουν σχέση για αξιολόγηση τίτλων εάν επρόκειτο για μια ακαδημαϊκή έδρα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και σπαταλήθηκε νομίζω, άσκοπα.

[……………………………………………….]

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις σκέψεις σας, γιατί είναι φανερό ότι γύρω στα 170 αιτήματα που διατυπώθηκαν δεν μπορώ να τα απαντήσω, έστω και με το χρόνο του ενός λεπτού, αλλά θα απαντήσω, σε ό,τι έχω συγκρατήσει. [….]

Τρίτον, ειπώθηκε κάπως απαξιωτικά για την εισήγηση, αλλά εγώ θα σας το πω με σαφήνεια.

Τις εισηγήσεις μου τις γράφω εγώ. Είμαι Καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και έχω δουλέψει 18 χρόνια ως υπάλληλος – παραιτήθηκα επί Υπουργίας σας, κυρία Μπακογιάννη – στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Με βάση, λοιπόν, τις γνώσεις μου και τις συζητήσεις που κάνω, γράφω όλα τα κείμενα μόνος μου και δεν δέχομαι κανέναν ψόγο για αυτό.

Είναι, δηλαδή, καλύτερα τα κείμενα που σας έγραφαν οι σύμβουλοι και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ούτε ο πολιτικός είναι για να διαβάζει μόνο αυτά που του δίνουν.

Ασφαλώς στηρίζομαι στη διπλωματική υπηρεσία.

Ασφαλώς στηρίζομαι στους άλλους θεωρητικούς ενεργητικούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά ο Υπουργός είναι για να σκέφτεται και εκείνος και να παίρνει τις ευθύνες του.

Ουδείς ψόγος λοιπόν. Δεν θα σας διαβάσω εγώ κείμενα που μου ετοίμασαν υπάλληλοι και δεν καταλαβαίνω. Για να τελειώνω με αυτό.

(Θόρυβος στην αίθουσα)

Ομιλεί η κυρία ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ εκτός μικροφώνου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Εσάς ενόχλησε. Δεν αντέχετε κυρία Μπακογιάννη. Έχετε πρόβλημα προσωπικό μαζί μου και θα σας πω. Δεν είπα για ελεύθερα. Είπα κυρία μου ότι μιλήσατε απαξιωτικά για μία εισήγηση που δεν ήταν γραφειοκρατικού, υπηρεσιακού χαρακτήρα. Δεν καταλάβατε τίποτα. Έχει διαφορά εάν έλεγε κάτι ή όχι. Το μόνο το οποίο αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η κυρία Μπακογιάννη και παίζει ρόλο σήμερα που η Ν.Δ. έχει άλλα ζητήματα είναι να τσακώνεται μαζί μου. Θέλει προβολή μέσα από αυτό, δι΄ αντανακλάσεως. Θα πω τη σοφή, κινέζικη παροιμία που είπα και σε κάποιον άλλον που μου έγραψε στα ΜΜΕ αυτά που μου είπατε και εσείς σήμερα. Ακριβώς, ένας από τους υποψηφίους της Ν.Δ. Πιο δύσκολο από το να επιλέγει κανείς φίλους είναι να επιλέγει εχθρούς. Διότι ο εχθρός είναι σημαντικό, σπουδαίο πράγμα. Δεν θα σας επιλέξω για εχθρό μου κυρία Ντόρα μου, έστω και εάν ως κυρία Μπακογιάννη επιλέγετε εμένα για εχθρό σας. Πάμε παρακάτω.

Τέταρτον. Οι επιθέσεις. Για άλλη μία φορά το είδα αυτό. Αντί να γίνεται κριτική στην πολιτική κατά κανόνα, γίνονται προσωπικές επιθέσεις. Και μάλιστα, προσωπικές επιθέσεις που με καλούν να αποδείξω εάν είμαι ελέφαντας, εάν είμαι στραβός και ανάποδος κ.λπ.. Δεν απαντώ σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Εντάξει, ρωτήστε το Πανεπιστήμιό μου και θα δείτε εάν είμαι. Κυρία Μπακογιάννη, επειδή ένας φίλος μου Καθηγητής [: εννοεί τον Θ. Βερέμη] έγραψε μία επιστολή, θα σας πω μόνο το εξής: Ο κύριος αυτός έχει κάνει τρεις διαλέξεις στην Οξφόρδη, σε ένα πρόγραμμα σπουδών το Σίζορ [: θέλει να πει SEESOX] που το έχω φτιάξει εγώ. Εκεί τελειώνω.

(Θόρυβος στην αίθουσα. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Δεν είμαι σε ανάκριση.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είστε ή δεν είστε Καθηγητής;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Μπακογιάννη σας παρακαλώ. Δεν συζητάμε αυτό. Δεν είναι θέμα Ημερησίας Διάταξης εάν είναι Καθηγητής ή όχι.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχει σημασία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Να υποβάλετε ερώτηση στο Πανεπιστήμιό μου. Κυρία Μπακογιάννη, οι κύριοι τους οποίους υπερασπίζετε με τις ύβρεις ότι εγώ τάχα δεν δίδασκα σε αυτά τα Πανεπιστήμια, λέγεται ότι είναι άνθρωπος της οικογένειάς σας. Εγώ όμως τέτοιες συκοφαντίες δεν τις επαναλαμβάνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, μην το συνεχίσουμε. Ας προχωρήσουμε σας παρακαλώ. Αφήστε το τώρα. Τελείωσε. Δεν είναι θέμα της Ημερησίας Διάταξης.

(Θόρυβος από την κυρία ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ η οποία ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Δεν πρόκειται να απαντήσω σε στυλ ανακρίσεων. Όλη η Ελλάδα ξέρει τι είμαι και τα Πανεπιστήμια αυτά ξέρουν πολύ καλά τι είμαι. Λοιπόν τελειώνω.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά απάντηση δεν παίρνουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Οι άνθρωποί σας μου έχουν πει πιο βαριά πράγματα και το επόμενο που θα κάνετε, θα είναι να με ρωτάτε αυτά που έχουν στους τίτλους, τις αθλιότητες και τις μεταφράζουν στο εξωτερικό. Τις αθλιότητες για την προσωπικότητά μου και την προσωπική μου ζωή. Αυτές τις αθλιότητες τις φτιάχνουν μαζί σας από ότι αποδεικνύεται. Και κάθε φορά βάζετε ένα ερώτημα από αθλιότητες, Κυρία Μπακογιάννη θα ακούσετε εσείς τώρα, που καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο. Καταδικάστηκαν επί Κυβερνήσεώς σας το 2013, τους είπα να ζητήσουν συγνώμη αλλά επειδή έχουν πλάτες δεν ζήτησαν. Πήγαν στο Εφετείο, καταδικάστηκαν στο Εφετείο και τις συκοφαντίες τους, τις τελεσίδικα καταδικασμένες, επαναλαμβάνετε εσείς εν είδος πρόκλησης.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δήλωση θέλω εγώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, δεν μας αφορά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό που λέει ο κύριος Υπουργός είναι αντικειμενικό γεγονός. Υπάρχει τελεσίδική απόφαση που καταδικάζει για συκοφαντία.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, έχει καταδικαστεί για συγκεκριμένη φράση που τον είπε Σταλινικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Αυτά τα λέτε εσείς.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμένα δεν με ενδιαφέρει ο δημοσιογράφος. Με ενδιαφέρει ο Υπουργός της Ελλάδος. Θέλω μία απάντηση από τον κύριο Κοτζιά. Είναι Καθηγητής στην Οξφόρδη; Ναι ή όχι. Είναι Καθηγητής στο Χάρβαρντ; Ναι ή όχι. Αυτό θέλω.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν είναι του παρόντος.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, να επανέλθουμε στα θέματα του Υπουργείου; Αν είναι δυνατόν;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Δεν είναι του παρόντος.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Κυρία Μπακογιάννη, δεν έχετε παρά να διατυπώσετε ερώτηση στο Πανεπιστήμιό μου που έχει όλα τα έγγραφα.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Εσάς ερωτώ, δώστε μου μια απάντηση.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Ως εκπρόσωπος συκοφάντη με ρωτάτε.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Κύριε Κοτζιά, σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας ξαναρωτήσω, αν αυτή τη στιγμή ενώπιον της Επιτροπής πείτε : «ναι, είμαι καθηγητής στο Χάρβαρντ» «ναι, είμαι καθηγητής στην Οξφόρδη».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Με συγχωρείται, το ρωτήσατε πέντε φορές και σας λέει, να ρωτήσετε το Πανεπιστήμιο. Ας το σταματήσουμε το θέμα και ας προχωρήσουμε.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Κυρία Μπακογιάννη, για να τελειώνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαι εν αναστολή καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και με βάση το νόμο, δεν είμαι καθηγητής σε κανένα ξένο Πανεπιστήμιο. Στα τρία ξένα Πανεπιστήμια που ρωτάτε, έχω διδάξει με διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με το status αυτών των Πανεπιστημίων.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Τώρα βγαίνει η αλήθεια κύριε Κοτζιά και όχι στο βιογραφικό.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Συγνώμη, τι εννοείται τώρα βγαίνει η αλήθεια;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Με υβρίζει η κυρία συκοφαντικά. Επαναλαμβάνει συκοφαντίες, που λέει άνθρωπος στο γραφείο της. Δικός σας άνθρωπος είναι αυτός κυρία Μπακογιάννη;

Στο δικαστήριο μου έλεγε ότι καν δεν έχω σπουδάσει. Δεν έχω σπουδάσει, δεν είμαι καθηγητής, δεν έχω διδάξει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ, να μην ξαναγίνει αναφορά σ’ αυτό το θέμα σήμερα. Μπορείτε να το λύσετε στις εφημερίδες.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ : Βγάλατε συναδέλφους από τον κατάλογο.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Έχετε απόλυτο δίκιο κυρία Κανέλλη. Η κυρία Μπακογιάννη με έχει αναλάβει εργολαβικά και φαίνεται ότι ο κ. Βασιλάκης είναι η αιχμή της. Να μην πω ότι είμαι σε αναστολή καθηγητής γιατί είμαι Υπουργός;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ : (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Κυρία Κανέλλη, με υβρίζουν δημόσια και επαναλαμβάνουν συκοφαντίες, καταδικασθέντες σε δικαστήρια. Είναι συκοφάντες. Να καθίσω εγώ να αναλύω τον καθένα;

Κυρία Μπακογιάννη, μου έχουν γράψει και πιο βαριά πράγματα.

Όσον αφορά τα ερωτήματα, έχουμε δύο θεσμούς όπως είπα. Ο ένας είναι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο συζητήσαμε τα ελληνοτουρκικά και αναλυτικά τα Βαλκάνια. Αυτά δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε τώρα.

Στο ΕΣΕΠ θα δούμε στη μεθεπόμενη συνεδρίαση τα ενεργειακά. Όσον αφορά το θέμα με τις βίζες στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα ζήτημα ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι ελληνικές ταυτότητες και τα κόστος είναι μεγάλο, προκειμένου να είναι στα διεθνή standards. Είναι ένα θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι δικό μου.

Όσον αφορά τη Συρία, αυτά που υποστήριξα εδώ είναι αυτά που στηρίζει η Συμφωνία της Βιέννης. Αυτόν τον κατάλογο έκανε η Συμφωνία της Βιέννης, διότι μου ειπώθηκε ότι αυτά είναι ανεφάρμοστα. Ασφαλώς και είναι ανεφάρμοστα σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή, αλλά διεκδικούμε να προωθηθούν. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της μίας συμμαχίας και φορέα της άλλης συμμαχίας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική θέλει να διαμεσολαβεί για να υπάρξει πολιτική λύση στο Συριακό.

Όσον αφορά τη Σούδα, δεν είναι αντικείμενο δικό μου. Για την προοπτική που λέγεται, δεν έχω υπόψη μου τέτοια προοπτική. Η Γαλλία δεν ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ που ζήτησαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο μετά από το Αφγανιστάν.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Εάν το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ασχολείται με τη Σούδα, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί γιατί έχει ενδιαφέρον.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Είπα εγώ ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ασχολείται με τη Σούδα; Είπα ότι όσον αφορά τις προοπτικές της χρήσης, δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι θέμα που συζητά αυτή τη στιγμή, αν το συζητάει, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν το έχω υπόψη μου αυτό που είπε.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Για ποιο πράγμα κυρία Μπακογάννη;

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Ισχυρίζεται ο κ. Καμμένος ότι αυτά γίνονται εν αγνοία του Υπουργείου Εξωτερικών;

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών) : Δεν ισχυρίζεται.

 

[………………………….]

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε να συνεχίσω επί του Κυπριακού;

Λοιπόν, οι εγγυήσεις δεν τέθηκαν από εμένα για το θεαθήναι και φαίνεται ότι, δυστυχώς, δεν γίνεται κατανοητό, πως πρέπει να γίνεται η εξωτερική πολιτική. Η δε, απαίτηση της κυρίας Μπακογιάννη να μείνουν οι εγγυήσεις στο τέλος είναι η απαίτηση του ξένου παράγοντα και των Τούρκων.

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

Ε! Να είστε μαζεμένος όταν μιλάτε γι’ αυτά. Ρωτήστε τους Κυπρίους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Αυτή την απαίτηση μου διατυπώνουν. Αυτή την διατύπωση έχουν και ρωτήστε τους διπλωμάτες τους οποίους γνωρίζετε καλά. αυτή είναι η απαίτηση και του ξένου παράγοντα και του διαμεσολαβητή και των Τούρκων.

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

Γνωστή η μέθοδος αυτή, κύριε Κοτζιά. Πολύ φθηνή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Έχετε καταπιεσμένο έρωτα δεν θα ανταποκριθώ ούτε στην εχθρότητά σας.

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

Σοβαρευτείτε, κύριε Κοτζιά. Σοβαρευτείτε όταν μιλάτε για εμένα. Σοβαρευτείτε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Σταματήστε να ακούσετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ και τους δύο.

Κύριε Κοτζιά, αν θέλετε τελειώνετε.

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου μη ακουόμενη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Ναι, αλλά να με αφήσουν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό είναι αλήθεια. Σταματήστε όμως και εσείς τις προσωπικές αναφορές.

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου μη ακουόμενη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Έχω μεγάλη συζήτηση με υπουργούς και ξένους απέναντι και το ξέρουν όλοι. Ρωτήστε και τον εκπρόσωπο, ο οποίος …

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

Δεν θέλετε να ακούσετε την απάντηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Κυρία Μπακογιάννη, τι φταίω εγώ που δεν είστε Υπουργός;

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μα, αφήστε την κυρία Μπακογιάννη, κύριε Κοτζιά. Εμφανίζεστε και εσείς ερωτευμένος μαζί της.

Ας προχωρήσουμε τέλος πάντων, την συζήτηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών):Ναι, αλλά να με προστατεύσετε, κύριε Πρόεδρε, δεν διακόπτω εγώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν είναι απωθημένος έρωτας. Πάντως είναι απωθημένος έρωτας για την εξουσία. Έτσι είναι.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου μη ακουόμενη.

[……………………………….]

Τέλος και περί ώρα 15.30΄ έληξε η συνεδρίαση.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ  ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ