σύνδεση

O Κάφκα στην Αθήνα

Κ. Αζαριάδης, Γ. Μ. Ιωαννίδης, Χ. Α. Πισσαρίδης

 

ΕΛΣΤΑΤ και Athens Review of Books

 

Κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα; Πολλαπλές διώξεις του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς και των υπευθύνων της λογοτεχνικής επιθεώρησης Athens Review of Books (ARB) γεννούν εύλογες ανησυχίες για τις ελευθερίες λόγου και τύπου στην χώρα καθώς και για την διεθνή φήμη της σαν κράτος δικαίου.

Μετά από πολλές περιπέτειες, η υπόθεση Γεωργίου οδεύει προς λογική λύση υπό την πίεση της Ευρωζώνης και του Δ.Ν.Τ. Οι κωμικές κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου ότι δολίως έσυρε την χώρα σε διαφορά μνημόνια θα αποσυρθούν.

Η πολιτική εξουσία και οι δικαστικοί υφιστάμενοι της συνεχίζουν όμως την δίωξη της ΑRB για δυσφήμιση του Υπουργού Εξωτερικών. Η ΑRB είναι έντυπο ποιότητας, μια πραγματική όαση για λόγιους από όλον τον κόσμο που γράφουν για σκεπτόμενους και αδέσμευτους πολίτες. Το περιοδικό διώκεται επειδή εντρύφησε στο πολιτικό παρελθόν του ΥΠΕΞ υπογραμμίζοντας τις διαφορές των τότε απόψεων του από τις σημερινές.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να μεταβάλλει τις απόψεις του κατά το δοκούν, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν. Αυτή η ευελιξία δεν παραχωρεί σε κανένα, ούτε και στον ΥΠΕΞ, δικαίωμα λογοκρισίας άλλων, ιδιαίτερα των δημοσιογράφων και ιστορικών.

Η ελευθερία του λόγου είναι πολύτιμο πνευματικό και κοινωνικό αγαθό που ξεχωρίζει τις αναπτυγμένες χώρες από τις υπόλοιπες. Οι διώκτες της ΕΛΣΤΑΤ και της ARB υποβαθμίζουν την φήμη της χώρας και διακινδυνεύουν το ήδη δύσκολο μέλλον της νέας γενεάς.

Αδιαφορούν άραγε για τις συνέπειες ή δεν καταλαβαίνουν το διακύβευμα;

 

Κώστας Αζαριάδης, Καθηγητής Οικονομικής στην Έδρα Edward Mollinckrodt, Πανεπιστήμιο Washington, St. Louis.

Γιάννης Μ. Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικής στην Έδρα Max and Herta Neubauer, Πανεπιστήμιο Tufts.

Χριστόφορος Α. Πισσαρίδης, Βραβείο Νομπέλ στην Οικονομική Επιστήμη, 2010. Regius Professor of Economics, London School of  Economics and Political Science. Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.