σύνδεση

Δικάζεται η ηγεσία του Αρείου Πάγου

Δικάζεται η ηγεσία του Αρείου Πάγου

 

Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του ελληνικού κράτους τέτοιο προηγούμενο. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και δυο αντιπρόεδροί του θα λογοδοτήσουν στις 9 Οκτωβρίου ενώπιον ακροατηρίου στο Ειδικό Δικαστήριο Κακοδικίας. Μαζί τους πέντε ακόμα Αρεοπαγίτες και Εφέτες που ενέχονται στην υπόθεση «Ν. Κοτζιάς κατά περιοδικού Athens Review of Books».

Έπρεπε το σπυρί να σπάσει. Το σπυρί είναι μια Απόφαση Εφετείου που απεφάνθη, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός κ. Κοτζιάς είναι ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ, το οποίο ιδρύθηκε το… 1918! «Δικαίωσε» έτσι τον κ. Κοτζιά που θέλει να συντρίψει οικονομικά το περιοδικό διότι «εθίγη η τιμή του». Το σπυρί μεγάλωσε με μια Απόφαση δικαστηρίου Αρείου Πάγου, που νομιμοποίησε μέχρι κεραίας το Εφετείο. Μια Απόφαση που βγήκε με αέρα. Που δεν στηρίχτηκε στην εισήγηση, είτε για να την υιοθετήσει είτε για να την αποκρούσει, όπως γίνεται στις δίκες. Μια Απόφαση που προέκυψε από μια δίκη με το πρωτοφανές φαινόμενο να καταψηφίσει την εισήγησή της η ίδια η εισηγήτρια (!) χωρίς εξήγηση. Μια Απόφαση που επικρίθηκε από διεθνούς κύρους ΜΜΕ.

Και το σπυρί φούσκωσε. Ο πρόεδρος του δεύτερου δικαστηρίου κ. Πέππας διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, ο Άρειος Πάγος έμεινε ακέφαλος μερικούς μήνες μέχρι ο κ. Πέππας να αποκτήσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία. Η εισηγήτρια κα Ζωντανού διορίστηκε Αντιπρόεδρος. Ομοίως και το μέλος του δικαστηρίου κ. Λέκκας. Ωστόσο, ο «δικαιωμένος» κ. Κοτζιάς είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου που διόρισε αυτούς που τον «δικαίωσαν». Πράγμα που de facto καθιστά αμφίβολης νομιμότητας τους διορισμούς. Αλλά αυτό δεν ενόχλησε την ευαισθησία ούτε των διορισθέντων ούτε των υπουργών. Ενοχλήθηκαν από τον κ. Πικραμένο και τους λοιπούς που κατηγόρησαν για την υπόθεση Novartis.

Αν λοιπόν υιοθετούσα το είδος της ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναλάμβανα για τους ανώτατους δικαστικούς ό,τι δήλωσαν κυνικά οι κ.κ. Κοτζιάς και Κοντονής για τους ανώτατους πολιτικούς: «ελπίζω να αποδείξουν την αθωότητά τους». Αν ήμουν ο κ. Πολάκης θα επαναλάμβανα ότι «το γλέντι τώρα αρχίζει». Επειδή όμως δεν θέλω να είμαι, αναμένω από τούτη τη δίκη κάτι άλλο: να αποδείξει πόση δικαιοσύνη έχει απομείνει στη χώρα. Στο Ειδικό Δικαστήριο Κακοδικίας εκπροσωπούνται υψηλόβαθμα όλοι οι θεσμοί της Δικαιοσύνης.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή, 6 Ιουνίου 2018).