σύνδεση

Κοτζιάς: Ένας οχετός ψεμάτων και συκοφαντιών

Πόσα ψέματα μπορεί να πει ο συνεργάτης του «Ελαφοπόδαρου» σε μία φράση;
Κοτζιάς: Ένας οχετός ψεμάτων και συκοφαντιών Η Ντόρα Μπακογιάννη, σχέδιο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

 

«Παρακολουθώ τον Υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της ΣΤΑΖΙ. Άλλωστε εσείς, κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ.»

Ντόρα Μπακογιάννη προς Κοτζιά

 

Η αποστροφή αυτή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στη Βουλή (15 Ιουνίου 2018) προκάλεσε την έκρηξη του Κοτζιά:

Προεδρεύων (Λυκούδης): Ο κ. Κοτζιάς είναι εδώ; Επί προσωπικού ο κ. Κοτζιάς… δεν σας είδα.

Κοτζιάς: Εάν κατάλαβα σωστά, και εάν μου μεταφέρθηκε σωστά, τις ύβρεις που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο περιοδικό [The Athens Review of Books] που διασυνδέεται με την κυρία Μπακογιάννη, που έχουν καταδικαστεί από ελληνικά δικαστήρια, στο πρωτοδικείο, στο εφετείο τελεσίδικα και στον Άρειο Πάγο, με τον δικό της άκομψο ως συνήθως τρόπο, τις ξαναχρησιμοποίησε. Την καλώ ή να τις πάρει πίσω ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο.

Μπακογιάννη: (δεν ακούγεται)

Προεδρεύων: Κυρία Μπακογιάννη, θέλετε να σχολιάσετε;

sel 49

Πάνω: Απάτη επί δικαστηρίω του πειρατή Καθηγητή των τριών πανεπιστημίων (Οξφόρδης, Χάρβαρντ, Μαρβούργου) και των εφτά θαλασσών. Έγραφε απευθυνόμενος προς τους Εφέτες: «…εξελέγην αναπληρωτής Καθηγητής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο [Μαρβούργου], … Συν τοις άλλοις, το θέρος του 2001, λόγω της θέσης Καθηγητού που κατείχα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και πριν από την ανάληψη καθηκόντων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ…». Απευθυνθήκαμε και στα τρία πανεπιστήμια, τα οποία διέψευσαν τους ισχυρισμούς του Κοτζιά. Ωστόσο εκείνος επέμενε από το βήμα της Βουλής στις 23.11.2015 ότι «Δεν υπάρχουν τέτοιες απαντήσεις, κυρία Ντόρα!». «Κυρία Μπακογιάννη, τα χαρτιά εάν είμαι ορθώς ή όχι Καθηγητής, είναι στα Πανεπιστήμια». Και στην ερώτησή της: «Άρα τα Πανεπιστήμια που το αρνούνται σήμερα τι είναι;», ο Κοτζιάς απάντησε: «Δεν το αρνούνται»! Παρακάτω δημοσιεύουμε τις απαντήσεις των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Χάρβαρντ (λόγω ελλείψεως χώρου δεν δημοσιεύουμε ξανά του Μαρβούργου). Ο καθηγητής Θάνος Βερέμης τον έχει χαρακτηρίσει σαρκαστικά «συλλέκτη πανεπιστημιακών εδρών», ο οποίος όμως ξέχασε να προσθέσει ότι βρέθηκε εκεί «ως υπότροφος του ελληνικού Δημοσίου, ελέω Γεωργίου Α. Παπανδρέου» (Καθημερινή, 10.11.2015), για να παριστάνει μετά τον… Πολυκαθηγητή!

 

Μπακογιάννη: Μετά μεγάλης χαράς. Ελάτε, κύριε Κοτζιά, να τα βάλουμε κάτω, να δούμε ποιος στην Ανατολική Γερμανία έγραφε βιβλία, πότε τα έγραφε τα βιβλία, με ποιους συνεργαζόταν. Εδώ είμαστε, κάντε μου μήνυση. Εγώ θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου αμέσως!

Προεδρεύων: Κύριε Κοτζιά, μην κάνουμε τώρα μέχρι το διάλειμμα…

Κοτζιάς: Όχι ύβρεις. Κυρία Μπακογιάννη, έχω… (εν εξάλλω καταστάσει)

Προεδρεύων: Ησύχασε! Μπορώ να διευθύνω εγώ;

Κοτζιάς: Ησύχασα!

Προεδρεύων: Μπορώ να διευθύνω;

Κοτζιάς: Με ξαναέβρισε! Ξαναέβρισε!

Προεδρεύων: Σας παρακαλώ!

Κοτζιάς: Κύριε πρόεδρε, επανέλαβε την ύβρη για να αποπροσανατολίσει από τα χάλια του κόμματός της στο ζήτημα του Μακεδονικού-Σκοπιανού. Την επανέλαβε. Είναι γνωστό ότι την ίδια μέρα που αυτή την ύβρη την δημοσίευσε η εφημερίδα Τα Νέα, στη σελίδα τους 9, μετά από το πρώτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια μέρα στη σελίδα 5, κατά λάθος βέβαια, δημοσιεύανε τη συνέντευξη του κ. Σταϊνμάγερ, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου εξηγούσε πως μέναμε στον ίδιο δρόμο και συμφοιτητούσαμε [sic] σε ένα πανεπιστήμιο κοντά στην Φρανκφούρτη. Ουδέποτε έκανα έστω και μια μέρα σπουδών ή άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων στην, κατά εκείνην, Ανατολική Γερμανία [ενώ έπρεπε να την πει Λαοκρατική]. Βιβλίο το οποίο έχω καμάρι μου ότι συνέγραψα με έναν από τους σπουδαιότερους πνευματικούς ανθρώπους της Δυτικής Γερμανίας, όταν ήμουνα μόλις 19 ετών, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης, υβρίζεται από το περιοδικό που πιθανόν να χρηματοδοτείται κι από την οικογένειά της. [Υπογράμμιση δική μας]. Δεν ξέρω ακριβώς τη σχέση της. Η κυρία Μπακογιάννη οφείλει να αποδείξει το πού σπούδασα. Έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα, όταν πρωτοέγινα εγώ υπουργός αμφισβητούσε ότι είχα καν σπουδάσει. Αυτές τις αθλιότητες λέει, αυτές τις προπαγάνδες λέει, για να μειώσει τους ανθρώπους, και δεν ντρέπεται!

Προεδρεύων: Μάλιστα… ωραία… Λοιπόν, κυρία Μπακογιάννη, εάν είναι δυνατόν το σχόλιό σας να μην ξεπερνάει το λεπτό, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Μπακογιάννη: Θέλω απλώς να επαναλάβω, κύριε Κοτζιά, αυτό που σας αμφισβήτησα απεδείχθη περίτρανα, ότι δεν είστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και δεν είστε καθηγητής στην Οξφόρδη και υποχρεωθήκατε να το «φάτε». Το δεύτερο που έχω να σας πω είναι ότι αυτό το οποίο θέλετε να αποδείξουμε, κάντε μου μήνυση, ρητά δηλώνω ότι δεν θα καλυφθώ πίσω από την ασυλία, ελάτε να πάμε στα δικαστήρια, να βάλουμε κάτω την ιστορία σας, που νομίζω θα θέλετε να την αποδείξετε.

Προεδρεύων: Κύριε Κοτζιά, όχι όμως επί της ουσίας, μην αναφερθούμε στην ουσία του θέματος…

Κοτζιάς: Αν σας αρέσουνε να σας λένε αυτές τις [θόρυβος], δικό σας θέμα.

Προεδρεύων: Ρε συνάδελφε, εσείς τώρα τι ακριβώς κάνετε;

Κοτζιάς: Λοιπόν, είναι γνωστός [γνωστά] τα ψευδή δημοσιεύματα όσον αφορά την επιστημονική μου κατάρτιση. Η ίδια η κυρία Μπακογιάννη είχε στο κόμμα της τον νυν πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά που βεβαίωσε ότι ό,τι έχω πει είναι αληθές. Όσον αφορά την Οξφόρδη, έχω την τιμή να είμαι εκλεγμένος senior associated membership [sic ‒ σ’ αυτά τα αγγλικά υποτίθεται ότι δίδασκε στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ!], η οποία γίνεται με εκλογή τότε, δεν γίνεται πια σήμερα, και έχω ιδρύσει ολόκληρο πρόγραμμα σπουδών, το SEESOX στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου, είχα τη μεγάλη τιμή να έχω κάνει Professurvertretung και επισκέπτης καθηγητής. Η Professurvertretung στην έδρα του Άμπεντροτ, στον οποίο έκανε διδακτορικό ο κ. Σημίτης. Είναι μια ειδική κατηγορία του νόμου του κρατιδίου Λαντς της Χέσσεν [θέλει να πει Das Land]. Και το ότι εκείνη και η παρέα της που με υβρίζουν εδώ και χρόνια δεν το γνωρίζουν είναι δικό τους θέμα. Όσον αφορά δε το Χάρβαρντ, ουδέποτε είπα ότι ήμουνα καθηγητής στο Χάρβαρντ, είπα ότι υπήρξα ερευνητής στο Weather Center [θέλει να πει: Weatherhead Center for International Affairs ‒ προφανώς καμία σχέση με το Όπου Φυσάει ο Άνεμος…], στο ίδιο το Χάρβαρντ, και με τιμά και αυτό το κέντρο που με κάλεσε πέντε φορές όσο είμαι υπουργός, ανεξάρτητα ότι δεν πρόλαβα να πάω, με τιμά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έκανα το 2016 την ετήσια ομιλία του Πανεπιστημίου ‒κι όποιος ξέρει από πανεπιστημιακά η ετήσια ομιλία γίνεται για σημαντική επιστημονική οντότητα και προσωπικότητα‒ [μ’ αυτά εννοεί τον εαυτό του…] και όσον αφορά το πανεπιστήμιο του Μαρβούργου έχω κάνει τρεις φορές επισκέπτης καθηγητής και μια φορά Vertretung. Εγώ αυτό που έχω ζήτημα είναι η κυρία Μπακογιάννη να μας πει κάποτε πώς απέκτησε το πτυχίο της και από ποιες σχολές μετεγράφη των Πολιτικών Επιστημών στο Μόναχο.

Προεδρεύων: Ωραία, κύριε υπουργέ, καθίστε κάτω, γιατί αυτό δεν θα συνεχιστεί τώρα. Το βιογραφικό του καθενός έχει τις σπουδές του. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο λινκ:

https://youtu.be/tSA7K0xuFa4?t=3

 

ΣΧΟΛΙΑ

(Τα σχόλια είναι του Μανώλη Βασιλάκη)

  1. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να κάνουμε γνωστή την αλήθεια από το να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας ολόκληρο το βιβλίο με τίτλο Der autonome Intellekt (Ο Αυτόνομος [sic] Νους) στο οποίο αναφερόταν η κυρία Μπακογιάννη, που συνέγραψε ο Κοτζιάς μαζί με κάποιους άλλους συνεργάτες του καθεστώτος Χόνεκερ, υπό την καθοδήγηση του Μάνφρεντ Μπουρ (του διαβόητου «Ελαφοπόδαρου» της ΣΤΑΖΙ), και συγκεκριμένα στο λινκ: http://athensreviewofbooks.com/?p=3452#more-3452 Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε στα Γερμανικά για λογαριασμό του καθεστώτος Χόνεκερ, εκδόθηκε από το καθεστώς Χόνεκερ και υπηρετούσε την προπαγάνδα του απαίσιου εκείνου καθεστώτος. Ο Κοτζιάς, αδίστακτος όπως πάντα, διαψεύδει τα πάντα και εξακολουθεί να συκοφαντεί την Athens Review of Books. Μια καλή περίληψη του συγκεκριμένου χαφιέδικου βιβλίου στα Ελληνικά είναι διαθέσιμη στο λινκ http://athensreviewofbooks.com/?p=3438

Ο Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι συνέγραψε (το 1969) ένα άλλο βιβλίο μαζί με κάποιον δυτικογερμανό Καθηγητή στη Βρέμη το όνομα του οποίου δεν ανέφερε, όταν ήταν 19 ετών. Τι μεγαλοφυΐα! Δηλαδή όταν ο Κοτζιάς ήταν πρωτοετής φοιτητής, ένας Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης συνέγραψε μαζί του βιβλίο! Λέει φυσικά ψέματα: συμμετείχε στην ομάδα συγγραφής τού Der autonome Intellekt υπό την καθοδήγηση του Επικεφαλής του Ιδεολογικής Προπαγάνδας του καθεστώτος Χόνεκερ το 1976.

  1. Είναι οχετός λάσπης: το επάγγελμα του Κοτζιά ήταν αποδεδειγμένα λασπολόγος και συκοφάντης ανθρώπων και λαών. Και κανένα κόμμα δεν του υπαγόρευε τις συκοφαντίες και τα ψεύδη που επινοούσε η νοσηρά γόνιμη ασυνειδησία του. Ήταν και παραμένει αδίστακτος λασπολόγος και συκοφάντης. Ο οχετός Κοτζιάς πηγάζει από τα καθεστώτα Χόνεκερ και Γιαρουζέλσκι και εκβάλλει τα ακάθαρτα νερά του στην Ελλάδα.
  2. Ένα ακόμη ψέμα του Κοτζιά. Δεν υπάρχει έδρα Άμπεντροτ και δεν δίδαξε ποτέ ο Κοτζιάς εκεί. Ο Wolfgang Abendroth (1906-1985) ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Philipps-Universität του Μαρβούργου από το 1951 έως το 1972 που αφυπηρέτησε. Αλλά αυτή η φράση κλείνει με ένα ακόμη ψέμα: «στον οποίο [Άμπεντροτ] έκανε διδακτορικό ο κ. Σημίτης». «Υπεύθυνος της διδακτορικής διατριβής μου ήταν ο καθηγητής Reinhard που δίδασκε αστικό δίκαιο», μας απάντησε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε μια φράση, τρία ψέματα. Αυτός είναι ο Κοτζιάς. Δηλαδή συνήθως ψεύδεται, εκτός κι αν κατά διαβολική σύμπτωση του ξεφύγει κάποια αλήθεια.
  3. Κάθε φράση ή ισχυρισμός του είναι ψεύδος ή ηθελημένη ανακρίβεια. Σχολιάζουμε ενδεικτικά ένα τερατώδες ψεύδος: Όσα ακριβώς κατέθεσε γραπτώς στο Εφετείο Αθηνών για την θέση καθηγητού που κατά φαντασίαν κατείχε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ, διαπράττοντας απάτη επί δικαστηρίω, υπάρχουν φωτογραφικά στο λινκ http://athensreviewofbooks.com/wp-content/uploads/2015/12/ARB_68-Kotziada.pdf
  4. Κατά εκείνην = την κ. Μπακογιάννη. Γι’ αυτόν δεν υπήρξε «Ανατολική Γερμανία», μόνο Λαοκρατική Γερμανία. Τα μέλη του ΚΚΕ δεν την αποκαλούσαν ποτέ Ανατολική Γερμανία, αλλά «Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας». Μόνο τα «φερέφωνα της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού» την αποκαλούσαν Ανατολική. Συνεπώς, δεν είναι αθώα, έχει σημασία ακόμη και η φράση του: «…στην, κατά εκείνην, Ανατολική Γερμανία». Αποκαλύπτει την νοσταλγία του για τον χαμένο παράδεισο του καθεστώτος Χόνεκερ.

Ο ίδιος ο Κοτζιάς άλλωστε έχει γράψει, στο παγκοσμίου κύρους βιβλίο του Αποικία Χρέους (Πατάκης 2013) για την «προσάρτηση» της ΛΔΓ από την Δυτική Γερμανία, η οποία επιτεύχθηκε με το τρομακτικό «Σχέδιο Κόμπρα» της ιμπεριαλιστικής Δυτικής Γερμανίας. «Τελικά, ακόμα και τυπικά δεν υπήρξε ενοποίηση της Γερμανίας, αλλά μάλλον προσάρτηση του ανατολικού τμήματος στην (τότε ακόμα δυτική) Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», γράφει ο Κοτζιάς (σ. 370). Όχι ενοποίηση, αλλά προσάρτηση! Anschluss! Συνέβησαν τρομερά πράγματα στην προσφιλή του DDR: «Δεν είναι τυχαίο ότι [η Γερμανία] αντέγραψε την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε στην Ανατολική Γερμανία μετά το ’89 στην Ελλάδα σήμερα». Μιλάει για μεγάλα εγκλήματα, όπως «Ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που στηρίχτηκε και συνοδεύτηκε από πολλές εγκληματικές πράξεις ποινικού χαρακτήρα». (σ. 370) Το «Σχέδιο Κόμπρα» το είχε αποκαλύψει πρώτος πάντα ο «αντιμνημονιακός αγωνιστής» Κοτζιάς –ο οποίος και προφανώς το έχει επινοήσει– με άρθρο του στην εφημερίδα Αξία της 14.1.2012, αλλά οι λοιπές μνημονιακές δυνάμεις το αποσιώπησαν... Διότι, αν μη τι άλλο, se non è vero è ben trovato.

 

Οι χρήσεις δικαστικών αποφάσεων από Κοτζιά και Σώρρα
Τα ομόλογα Σώρρα και οι πανεπιστημιακές έδρες Κοτζιά

Από τον ΜΑΝΩΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

 

Όση αξία έχει η αθωωτική απόφαση της κας Τσέλιου υπέρ του Σώρρα τόση έχει και η απόφαση Πέππα & Co υπέρ Κοτζιά. Και οι δυο (αποφάσεις) λοιδορήθηκαν, και οι δυο αποτελούν στίγμα για την Ελληνική Δικαιοσύνη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ωστόσο ότι η πρώτη είναι προϊόν κουφότητας, ενώ η δεύτερη όχι. Όμως εκείνο που είναι εφιαλτικό στην περίπτωση του οχετού που ακούει στο όνομα Κοτζιάς είναι η συκοφαντική χρήση τής υπέρ του ‒ως μη έδει‒ δικαστικής απόφασης. Δεν φτάνει που ο υπουργός Εξωτερικών έχει δεσμεύσει ώς και τον λογαριασμό της κόρης μας, χρησιμοποιεί συστηματικά ως πολεμικό εργαλείο αυτή την πολλαπλώς ελεγκτέα απόφαση για να μας κατασυκοφαντεί από το ΥΠΕΞ, από τους μηχανισμούς του, από το βήμα της Βουλής. Οποιαδήποτε επίκριση και αν του απευθύνουν, η μόνιμη απάντηση του κακή τη τύχη υπουργού Εξωτερικών είναι: γι’ αυτό που λέτε έχει καταδικαστεί η Athens Review of Books, στο πρωτοδικείο, στο εφετείο και στον Άρειο Πάγο. Κάθε φορά, για διαφορετικό πράγμα, και πάντως όχι έστω για τους λόγους που κυνικά καταδικαστήκαμε (κυρίως για την έκφραση «γκαουλάιτερ του σταλινισμού»).

Για παράδειγμα, η κυρία Μπακογιάννη τον ρώτησε (Βουλή, 23.11.2015) αν υπήρξε καθηγητής στα πανεπιστήμια Οξφόρδης, Χάρβαρντ και Μαρβούργου, τονίζοντας πως τα πανεπιστήμια απάντησαν «ότι δεν υπήρξατε καθηγητής σε αυτά τα τρία Πανεπιστήμια» και ότι «μεταφράστηκαν απαντήσεις των Πανεπιστημίων αυτών προς την εφημερίδα [Athens Review of Books] και οι απαντήσεις αυτές έλεγαν πως δεν υπήρξατε Καθηγητής, και δυστυχώς ενημερώθηκαν και συνάδελφοί σας». Τότε ο Κοτζιάς παραπλανητικά απάντησε, διαπράττοντας απάτη κα συκοφαντική δυσφήμηση: «Δεν το αρνούνται [τα πανεπιστήμια]. Διατείνεται ο ψεύτης, καταδικασθείς εις συκοφαντία και τα επαναλαμβάνετε. Η επανάληψη της συκοφαντίας που καταδικάζεται από τα δικαστήρια δεν την κάνει πιο πραγματική. (…) Πήγαν στο Εφετείο, καταδικάστηκαν στο Εφετείο και τις συκοφαντίες τους, τις τελεσίδικα καταδικασμένες, επαναλαμβάνετε εσείς εν είδει πρόκλησης.»

Πρόσφατα που η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πάλι στη Βουλή (15.6.2018) ότι συνεργάστηκε με το καθεστώς Χόνεκερ («να δούμε ποιος στην Ανατολική Γερμανία έγραφε βιβλία, πότε τα έγραφε τα βιβλία, με ποιους συνεργαζόταν»), ο Κοτζιάς πάλι ισχυριζόταν ότι η Athens Review of Books καταδικάστηκε δήθεν γι’ αυτό: «έχουν καταδικαστεί από ελληνικά δικαστήρια, στο πρωτοδικείο, στο εφετείο τελεσίδικα και στον Άρειο Πάγο». (Έστω κι αν πρόκειται για τον Άρειο Πάγο των Θάνου και Πέππα). Διότι, μπορεί μεν οι νομικοί να λένε ότι «το δεδικασμένο αντί αληθείας λαμβάνεται», αλλά εδώ το πράγμα αληθεύει τραγικά: Το συγκεκριμένο «δεδικασμένο» είναι όντως το αντίθετο της αλήθειας.

Όταν κάποιος γνωρίζει καλά την τεχνική του ψεύδους, γνωρίζει επίσης ότι δεν έχει σημασία να αποδείξεις κάτι ούτε να εξηγήσεις τι σημαίνει. Αρκεί να το επικαλεστείς με έμφαση και επιμονή. Λέγε λέγε κάτι θα μείνει στο κοπάδι των αδαών... Να όμως που δεν βόσκουμε όλοι στο λιβάδι του Κοτζιά ούτε ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων. Επομένως δεν μας εντυπωσιάζει που ξιπάζεται επαναλαμβάνοντας ad nauseam τη λέξη «Οξφόρδη».

Γνωρίζει ο θητεύσας στη σταλινική συσκότιση (και μάλιστα δίπλα στον απαράμιλλο στο είδος «Ελαφοπόδαρο») ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία, σημασία έχουν μόνο οι εντυπώσεις. Και το «Οξφόρδη» κάνει εντύπωση. Προσοχή όμως: ο Κοτζιάς δεν έχει καμιά σχέση (διδακτική ή ερευνητική) με την Οξφόρδη. Ας δούμε τι επικαλείται ξεδιάντροπα:

α) Ότι ίδρυσε το πρόγραμμα SEESOX (South East European Studies at Oxford) στο Saint Antony's College. Δεν ίδρυσε απολύτως τίποτα! Εκτός αν εννοεί τα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Γ. Α. Παπανδρέου, από το 2002, για την οικονομική στήριξη του Ελληνικού Προγράμματος (παλαιά ιστορία που δεν είναι του παρόντος, αλλά όπως μας διαβεβαίωσαν εξηγώντας μας με κάθε λεπτομέρεια στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, στον τέως υπουργό Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργό οφείλεται η στήριξη αυτή).

β) Ότι υπήρξε “Senior Associated Membership” (τα αγγλικά του Κοτζιά) στην Οξφόρδη. Οποία τιμή! Αν όντως υπήρξε κάτι τέτοιο (διατυπωμένο σε αυτά τα αγγλικά!), ας πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας ότι πρόκειται για προσωρινό τίτλο (Senior Associate Member) που δίνεται σε πανεπιστημιακούς οι οποίοι βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια και φιλοξενούνται από κάποιο Κολέγιο της Οξφόρδης ή κάποιου άλλου βρετανικού ιδρύματος.

Σιγά τα λάχανα! Τόσοι και τόσοι Έλληνες πανεπιστημιακοί που έχουν αυτόν τον τίτλο, όταν φιλοξενούνται κατά το sabbatical σε κολέγια της Οξφόρδης, του Καίμπριτζ και άλλων συναφών, δεν τον έκαναν παντιέρα σπουδαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης ούτε βούκινο στην παταγώδη πολιτική τους καθιέρωση! Και όμως: είδαμε τον Κοτζιά, με πομφολυγώδη και προγάστορα αλαζονεία, να εκτοξεύει κομπάζοντας στο Κοινοβούλιο τη λέξη «Οξφόρδη» ωσάν περίπου να είναι παράρτημα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για να τελειώνουμε με τον ατελείωτο διώκτη μας: Κοτζιάς και Οξφόρδη αφήστε κενό.

Για να μην υπάρξει ωστόσο καμιά αμφιβολία τι σημαίνει ο περισπούδαστος «τίτλος» του Κοτζιά παραθέτουμε στο πρωτότυπο και τη σχετική αναφορά στα by laws του Κολεγίου Saint Antony's της Οξφόρδης. Όπως είναι πασιφανές, τα senior associate members όχι μόνο δεν έχουν κανένα προνόμιο, αλλά πρέπει να πληρώνουν κιόλας για να χρησιμοποιούν τα “facilities” του Κολεγίου (ακόμη και τη Βιβλιοθήκη). Αυτό δεν είναι πλάγιος λόγος, είναι η μετατροπή της ανυπαρξίας σε γεγονός.

Ο («αυτόνομος») νους του Κοτζιά είναι κάτι σαν ανεμοδαρμένα ύψη. Εκεί όλα κονταροχτυπιούνται, αλληλογρονθοκοπούνται και ωρύονται. Εκεί στα ύψη τον πιάνουν οι αέρηδες και παρασύρεται. Τόσο που το Weatherhead Center for International Affairs έγινε στο θολωμένο του μυαλό Weather Center. Το lapsus δεν είναι τυχαίο, είναι φανερό ότι του χρειάζεται μια μετεωρολογική υπηρεσία για να του λέει κάθε φορά πούθε φυσάει ο άνεμος· ώστε να προσαρμόζεται έγκαιρα στους καιρούς. Απλώς έκαμε λάθος, και την τοποθέτησε στο γαλήνιο και πεδινό Χάρβαρντ. Δεν υπήρξε όμως μόνο ερευνητής σε αυτό το Κέντρο Παντός Καιρού ο Κοτζιάς, εκλήθη λέει και ως Υπουργός να μιλήσει εκεί πέντε φορές, αλλά δεν πρόκανε. Είναι σαν να λέμε «έχασε η Βενετιά βελόνι». Αλλά όχι, ας είμαστε φιλάνθρωποι. Ο άνθρωπος έχει πάθει υπερκόπωση από την πολλή επιστημονική έρευνα. Και ξέχασε πως πήγε στο… Greenwich. Και πως είναι …απόγονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού (το έχει γράψει στα δικογραφήματά του κι αυτό το ψέμα!). Δυστυχώς, με τέτοια ανεμοζάλη εκεί ψηλά, στην περιωπή της εξουσίας, η προσγείωση μοιάζει πολύ δύσκολη. Η αντιμετώπιση του φαινομένου Κοτζιάς είναι αδύνατη, διότι οι αεριτζήδες σαν ελόγου του πάνε όπου φυσάει ο άνεμος, λένε αδίστακτα όποιο ψέμα επινοήσουν κάθε στιγμή, ήρωες going with the wind, με το ανατολικογερμανικο-πολωνο-σοβιετικό σκάφος του ψεύδους και της συκοφαντίας παντός καιρού: με όποιο επιχείρημα και αν προσπαθήσεις να τον στριμώξεις αυτός απαντά: η Athens Review of Books έχει καταδικαστεί γι’ αυτό, ακριβώς γι’ αυτό! Όπως ο Σώρρας, αλώνιζε 3,5 χρόνια με την κατάπτυστη δικαστική απόφαση Τσέλιου, έτσι κι ο Κοτζιάς χρησιμοποιεί κανιβαλικά την ισόκυρη απόφαση Πέππα & Co, που όμως ούτε αυτή γράφει αυτά που ισχυρίζεται κάθε φορά ο ανεξίτηλα συνεργάτης του «Ελαφοπόδαρου».

  

ST ANTONY’S COLLEGE
By-Laws 2010
3.4.7. Senior Associate Members (SAMs)

Senior Associate Members may be elected by the Governing Body on the recommendation of the Management Executive Team.

Senior Associate Members are usually academics on sabbatical leave, who wish to come to the College to work within the regional Centres and/or with particular Fellows for varying periods of time from one term to one academic year.

Those wishing to be considered for Senior Associate Membership will need to have sponsorship from a Governing Body Fellow and initial contact should be made via the individual Fellow, to whom an up-to-date curriculum vitae and a brief outline of the research proposal should be sent.

The College charges a membership fee for SAMs which provides access to College facilities and some University facilities, including the Bodleian Library. There are no research funds for SAMs and individuals must be entirely self-financing.

 

Ο ανελλήνιστος Κοτζιάς

Διαβάστε στην ιστοσελίδα μας το άρθρο:

«Ο ανελλήνιστος Κοτζιάς. Οι λεκτικές πομφόλυγες, η ρηχότητα της σκέψης και η παχυλή αγραμματοσύνη του Υπουργού Εξωτερικών της “Good Diplomacy, ε;”»

http://athensreviewofbooks.com/?p=3447