σύνδεση

Τερματίζεται το εμπόριο των ντοκουμέντων της ναζιστικής περιόδου.

Με απόφαση της Γερμανίδας Υπουργού Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης
Τερματίζεται το εμπόριο των ντοκουμέντων της ναζιστικής περιόδου. Η Γερμανίδα Υπουργός Πολιτισμού Κλάουντια Ροτ κατά την επίσκεψή της στην αίθουσα μνήμης στο Μουσείο Ιστορίας του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, Ιερουσαλήμ, 22 Μαΐου 2022. © EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Abir Sultan

 


H Εκπρόσωπος της Γερμανίδας Υπουργού Επικρατείας στην Καγκελαρία και Επιτρόπου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης Κλάουντια Ροτ (Claudia Roth), μας έστειλε την ακόλουθη δήλωση εκ μέρους της Γερμανίδας Υπουργού για το θέμα που έθεσε από τις σελίδες της New York Review of Books ο διευθυντής της Athens Review of Books, σχετικά με το αθέμιτο εμπόριο φωτογραφικών και οπτικοακουστικών ντοκουμέντων της ναζιστικής περιόδου από το Bundesarchiv επί 78 χρόνια:


Αγαπητέ Μανώλη Βασιλάκη,

Ευχαριστούμε για την πρότασή σας και την υπομονή σας. Ως εκπρόσωπος της Γερμανίδας Υπουργού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης Κλάουντια Ροτ σας γνωρίζω τα παρακάτω:


«H Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης (ΒΚΜ[1]) έχει ήδη λάβει την απόφαση να διακόψει την προηγούμενη πρακτική και να καταργήσει τα τέλη για την χρήση εικόνων, αφισών, υλικού βίντεο και ταινιών από την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στο Bundesarchiv. Αυτό αφορά αποκλειστικά τα αιτήματα εμπορικής χρήσης, αφού μέχρι τώρα η μη εμπορική χρήση εξαιρούνταν από την υποχρέωση καταβολής τελών. Οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της κατάργησης των τελών για την εμπορική χρήση οπτικοακουστικού υλικού από την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εφαρμογή [της άρσης των τελών] είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο 2024.»


Υπενθυμίζουμε τα δημοσιεύματα που οδήγησαν σε αυτό το αίσιο τέλος:

Τα πρωτότυπα κείμενα όπως δημοσιεύθηκαν στην New York Review of Books είναι διαθέσιμα στα λινκ:

Shameful Profits” (Manolis Vasilakis)

Do the Right Thing” (Dr. Robin Mishra, reply by Manolis Vasilakis)

Σε ελληνική μετάφραση βρίσκονται στα λινκ:

Επαίσχυντα κέρδη” (Μανώλης Βασιλάκης)

Κάντε το σωστό” (Δρ. Ρόμπιν Μίσρα, απάντηση του Μανώλη Βασιλάκη).


Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά την New York Review of Books, χωρίς την προβολή από τις σελίδες της οποίας είναι αμφίβολο αν δινόταν η δέουσα προσοχή στο μείζον αυτό ηθικό και πολιτικό πρόβλημα.


 

 

[1] BKM: Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien.