σύνδεση

Στο επόμενο τεύχος αφιέρωμα που θα περιέχει την ελληνική μετάφραση των επιστολών Κοραή - Τζέφερσον

Στο επόμενο τεύχος αφιέρωμα που θα περιέχει την ελληνική μετάφραση των επιστολών Κοραή - Τζέφερσον Ο Αδαμάντιος Κοραής από την Μαρία Γιαννακάκη για την ARB.

 

H Athens Review of Books στο επόμενο τεύχος της (Νοεμβρίου 2021) θα τιμήσει με τον πρέποντα τρόπο τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με ένα ειδικό αφιέρωμα που θα περιέχει την ελληνική μετάφραση όλων των επιστολών που αντηλλάγησαν από το 1823 έως το 1825 ανάμεσα στον πνευματικό αρχηγό του Αγώνα Αδαμάντιο Κοραή με τον φημισμένο στοχαστή του Διαφωτισμού και τρίτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τόμας Τζέφερσον. Τα κείμενα αυτά, ένα μνημείο στην ιστορία και την θεωρία της πολιτικής ελευθερίας κατὰ τον 19ο αιώνα, θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς της παιδείας μας, αλλά είναι δυστυχώς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Η μετάφραση έγινε από τον Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Περικλή Σ. Βαλλιάνο.

Ο καθ. Βαλλιάνος συνοδεύει την μετάφρασή του με εμπεριστατωμένο δοκίμιο όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι ιστορικές περιστάσεις υπό τις οποίες γράφτηκαν οι Επιστολές αυτές και οι ιδέες που αναπτύσσονται σ’ αυτές. Αναλύει επίσης την προσωπικότητα, τις φιλοσοφικές καταβολές και την πολιτική δράση των δύο στοχαστών.  Ερευνά τους λόγους για τους οποίους ο Κοραής απευθύνθηκε στον Τζέφερσον. Και συζητά κριτικά τον βαθμό της επιρροής του Αμερικανού στοχαστή στην πολιτική θεωρία που ανέπτυξε ο έλληνας Διαφωτιστής την περίοδο του Αγώνα. Ο καθ. Βαλλιάνος αναφέρεται διεξοδικά στις Σημειώσεις εις το προσωρινόν πολίτευμα της Ελλάδος και στα Προλεγόμενα του Κοραή στις κριτικές εκδόσεις των αρχαίων ελλήνων κλασικών που εξέδιδε την περίοδο εκείνη, καθώς και στους δύο Διαλόγους του. Στα συμπεράσματά του δείχνει ότι ο Κοραής προχώρησε πιο πέρα από τον Τζέφερσον στην κατανόηση της κοινωνικής ισότητας.

Η πνευματική και πολιτική δραστηριότητα του Κοραή έφερε την ελληνική υπόθεση στο κέντρο του ενδιαφέροντος της φωτισμένης Ευρώπης και Αμερικής συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ευόδωση του Αγώνα. Η προσφορά αυτή, συσκοτισμένη από διάφορες ιδεολογικές διαστρεβλώσεις, φωτίζεται όπως της αξίζει μέσα από το αφιέρωμα αυτό.