σύνδεση

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία η καταδίωξη της ARB»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία η καταδίωξη της ARB» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Βρυξέλλες, 19 Οκτωβρίου 2017. © Dursun Aydemir / Anadolu via Getty Images / Ideal Image


 

Το τεύχος της Athens Review of Books που κρατάτε στα χέρια σας τυπώθηκε πριν από τις εκλογές. Παρ’ όλο λοιπόν που δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα είμαστε βέβαιοι ότι Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι σε λίγες μέρες ένας πολιτισμένος άνθρωπος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει αποκατάσταση της δημοκρατίας και άμεσα των στοιχειωδών στο κράτος δικαίου. Για μας σημαίνει κυριολεκτικώς απελευθέρωση!

Στο συριζαϊκό άγος ανήκει και η κυβερνητική προσπάθεια να κλείσουν την ARB, χρησιμοποιώντας αδίστακτους «δικαστές εργαλεία» και τις ακάθαρτες δικαστικές αποφάσεις τους. Υπέστημεν την πιο παρανοϊκή διαρκή καταδίωξη επί 4,5 χρόνια. Σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει υπάρξει ανάλογη κυβερνητική καταδίωξη τις τελευταίες δεκαετίες. Αντέξαμε χάρη στη συμπαράσταση ακριβών φίλων, των αναγνωστών μας και εκατοντάδων διεθνούς κύρους επιστημόνων, ξένων και Ελλήνων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο αυριανός Πρωθυπουργός. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, με την ευκαιρία της έκδοσης του 100ού τεύχους της ARB, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έσπασε με εκκωφαντικό τρόπο τη σιωπή τεσσάρων χρόνων γύρω από το έγκλημα σε βάρος της ARB με την παρακάτω σημαντική δήλωση. Έχουμε λοιπόν λόγους να είμαστε χαρούμενοι. Όχι διότι στις 8 Ιουλίου θα τερματιστεί η ομηρεία μας, ότι θα αποδεσμευτούν αυτομάτως οι λογαριασμοί μας, αλλά γιατί δεν θα προΐστανται του Αρείου Πάγου κάποιοι Γκαουλάιτερ του αντιδημοκρατικού μορφώματος που μας κυβέρνησε αυτά τα χρόνια.

Το έχουμε ξαναγράψει: όλα αυτά συνέβησαν χάρη στη Σιωπή των Άλλων. Γιατί όμως θυμίζουμε την δήλωση του κ. Μητσοτάκη; Διότι το τεύχος αυτό (Ιουλίου-Αυγούστου) θα κυκλοφορεί τους δυο πρώτους μήνες της δημοκρατικής κυβέρνησής του και έτσι όλοι οι γενναίοι που τότε σιωπούσαν θα έχουν για 60 ημέρες την ευκαιρία να την προσέξουν τώρα που θα είναι Πρωθυπουργός. Τώρα πράγματι αποκτά στα μάτια τους αξία.

Ανυπομονούμε να θέσουμε σε κυκλοφορία τα βιβλία του Τσβάιχ, της Φαλάτσι, των ιστορικών αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την ελευθερία του λόγου και τόσα άλλα. Και να σχεδιάσουμε από την αρχή το συνέδριο για τον Εμμανουήλ Ροΐδη.

Παρακολουθώ το περιοδικό The Athens Review of Books από τα πρώτα τεύχη του. Κάθε φορά που το διαβάζω δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κυκλοφορεί κάθε μήνα, στη μικρή ελληνική αγορά, ένα τέτοιας ποιότητας έντυπο. Το ελληνικό αντίστοιχο του The New York Review of Books ‒με το οποίο άλλωστε συνεργάζεται‒ κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στα ελληνικά γράμματα και έντονη παρουσία στον χώρο της διακίνησης των ιδεών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Τώρα, στο κατώφλι 10 χρόνων κυκλοφορίας του, με υπό έκδοση το 100ό τεύχος του, έχει πλέον κατακτήσει όχι μόνο διεθνές κύρος, αλλά και μια πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτοτυπία: κινδυνεύει να κλείσει διότι ο πρόσφατα αποπεμφθείς Υπουργός Εξωτερικών έβαλε σκοπό του να το εξοντώσει.

Με πρόσχημα μια επιστολή αναγνώστη που τον χαρακτήριζε φανατικό σταλινικό, ο κ. Ν. Κοτζιάς έσυρε το περιοδικό στα δικαστήρια ζητώντας «αποζημίωση» 250.000 ευρώ. Ως Υπουργός Εξωτερικών, επί 3,5 χρόνια χρησιμοποίησε με αθέμιτο τρόπο την κρατική εξουσία για την ιδιωτική του αντιδικία προκειμένου να συντρίψει το περιοδικό, με δικηγόρους τους Ι.Κ. Μαντζουράνη και Φ. Κρανιδιώτη. Μόλις πρόσφατα ωστόσο, ο διώκτης του περιοδικού ομολόγησε δημοσίως ότι «εθήτευσε στον σταλινισμό», ενώ στην αγωγή του αυτό το θεωρούσε… συκοφαντία.

Ένα περιοδικό όπως το Athens Review of Books, επίλεκτο μέλος της Δημοκρατίας των Γραμμάτων, η πολιτεία θα έπρεπε να το στηρίζει, όχι να το τρομοκρατεί και να το καταδιώκει με αναίσχυντη χρήση των μηχανισμών τού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά πιστεύουμε πως χωρίς ελευθερία του λόγου και του τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του τύπου και ειδικότερα ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα. Ήδη φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν χρειαστεί θα το ξαναφέρουμε στην Oλομέλεια. Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία. Πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει. Αν συνεχιστεί, υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση.

Εύχομαι στην Athens Review of Books να συνεχίσει τις επιτυχίες, να θέτει πάντα ψηλότερα τον πήχη της ποιότητας και να χιλιάσει τα τεύχη της!