σύνδεση

Ο «Εθνικός Μηνυτής» ή ο Προκρούστης σε παράκρουση

Ο «Εθνικός Μηνυτής» ή ο Προκρούστης σε παράκρουση Γελοιογραφία του Δημήτρη Χαντζόπουλου, από την "Καθημερινή" 2.12.2021.

 

 

Ο Εθνικός Μηνυτής Π. Δημητράς υπέβαλε εκπρόθεσμες (και προδήλως αβάσιμες μηνύσεις) στους Διονύση Γουσέτη, Τάκη Θεοδωρόπουλο (2η μήνυση) και Αλέξη Παπαχελά για τρία άρθρα στην «Καθημερινή», αλλά ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης τους κάλεσε να απολογηθούν ως… «ύποπτοι». Επ’ ευκαιρία, ο εν λόγω Προκρούστης υπέβαλε και μια 3η μήνυση στον διευθυντή της Athens Review of Books γιατί αναδημοσίευσε τα άρθρα τους στη σελίδα του περιοδικού στο Facebook. Παρότι όλες οι μηνύσεις αυτές είναι και απολύτως εκπρόθεσμες και δόλιες και παραληρηματικές, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυθαιρετώντας τους κάλεσε ως «ύποπτους» σε απολογία! Ο διευθυντής της Athens Review of Books Μανώλης Βασιλάκης διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτή την τουλάχιστον ανεύθυνη συμπεριφορά του εισαγγελέα Σέβη, αρνούμενος να «απολογηθεί», μη υποκύπτοντας δηλαδή στον φασισμό της ανευθυνότητας και στον νέο εκβιασμό, απευθυνόμενος προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Επανήλθε δε με νέο αίτημά του προς τον αυθαιρετούντα κ. Σέβη, όχι βέβαια απευθείας, αλλά διά της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (αρ, πρωτ. 34843/9-11-2021). Το αίτημά του είναι το παρακάτω:


«Όταν κατέθεσα την προηγούμενη διαμαρτυρία μου προς εσάς (αρ. πρωτ. 30489/30.9.2021), δεν εγνώριζα ότι είχατε διατάξει νέες προκαταρκτικές εξετάσεις, για κάποιες επίσης εκπρόθεσμες μηνύσεις του «Εθνικού Μηνυτή», κατά κόσμον Παναγιώτη Δημητρά, εις βάρος των κ. Αλέξη Παπαχελά, Διονύση Γουσέτη και Τάκη Θεοδωρόπουλου για άρθρα τους στην εφημερίδα Καθημερινή (ΔΘ 2021/3071). Σκοπός του θρασύδειλου μηνυτή είναι να μηνύσει και να εκφοβίσει όλους τους πιθανούς μάρτυρες στην δίκη μου επί της πρώτης μηνύσεώς του, που ήδη έχει αναβληθεί οχτώ (8) φορές και προσδιορίστηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Σας εγχειρίζω (σχετ. 1) το τεύχος αρ. 133 (Νοε. 2021) της Athens Review of Books την οποία διευθύνω, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια μεταφρασμένη πλήρως η αλληλογραφία του Αδαμάντιου Κοραή με τον Πρόεδρο Τζέφερσον, τεύχος στο οποίο αρθρογραφούν και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς διεθνούς φήμης και κύρους, όπως ο Mario Vitti, o Colm Tóibín, ο καθηγητής και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης και πολλοί άλλοι σημαντικοί επιστήμονες. 

Ελπίζω έτσι να διαπιστώσετε ότι έχω άλλα πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνω από το να ασχολούμαι με τις φληναφείς μηνύσεις του διαβοητού Δημητρά, αλλά κυρίως να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος του ατοπήματος: να ταλαιπωρούμαι εγώ και άλλοι συνάδελφοι με τα αρρωστημένα παραληρήματα του Δημητρά.  

Επισυνάπτω επίσης την κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα καταχρηστικών μηνύσεων Δημητρά του βουλευτή Α΄ Πειραιώς κ. Χριστόφορου Μπουτσικάκη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (σχετ. 2), άρθρο του κ. Θ. Μαυρίδη από το Liberal (σχετ. 3) και το άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην Καθημερινή της 15.10.2021 (σχετ. 4). Παρεμπιπτόντως, σας ενημερώνω ότι ο περί ού ο λόγος Δημητράς έχει μηνύσει και τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης (σχετ. 5) διά του «Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων» για… «δημόσια υποκίνηση σε ομοερωτοφοβικές διακρίσεις και μίσος και διασπορά ψευδών ειδήσεων» (!), αλλά υποθέτω ότι ο/η συνάδελφός σας που παρέλαβε τη μήνυση αρχειοθέτησε το εν λόγω μηνυτήριο παραλήρημα.

Τούτων δεδομένων, ζητώ οι εναντίον μου μηνύσεις Δημητρά, όπως και οι συναφείς προς αυτές, να ριφθούν στον αρμόδιο κάλαθο των προφανώς και καταφανώς αβάσιμων και απαράδεκτων μηνύσεων. Σημειώνω επίσης ότι κανένας μισαλλόδοξος Δημητράς δεν έχει το δικαίωμα, χρησιμοποιώντας τις κρατικές Αρχές και κρατικούς υπαλλήλους (οίος εσείς) να αναστατώνει τη ζωή και να εμποδίζει το έργο ελεύθερων και μάλλον χρήσιμων πολιτών.

Προφανές λοιπόν ότι οι εν λόγω εκκρεμότητές μου με τον διαβοητό Δημητρά θα πρέπει να λήξουν άμεσα και με τον προβλεπόμενο δικονομικά τρόπο, όπως επίσης και με μηδενική ενόχληση των στοχοποιημένων.

Ευνόητο είναι πως το τι –και κατά ποίων– θα πράξω γι’ αυτή τη βάναυση μεταχείρισή μου είναι ζήτημα για το οποίο επιφυλάσσομαι.  

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2021
Μανώλης Βασιλάκης