ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχέδιο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

Εάν, όπως είναι πιθανό, ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την προεδρία, ο Τραμπ θα αντιμετωπιστεί σαν μία ανωμαλία της οποίας η άνοδος και η πτώση δεν σημαίνουν τίποτα για την Αμερική, που νίκησε ακριβώς όπως νίκησε άλλοτε τα χειρότερα τέρατα στο εξωτερικό. Λίγοι θα αναρωτηθούν τι έγινε η δημόσια συζήτηση περί φασισμού και λίγοι θα θυμούνται το τρομακτικό ενδεχόμενο ότι η σύγχρονη πολιτική κρύβει φασιστικές τάσεις παντού. Οι περισσότεροι θα θεωρήσουν ότι πέρασε ο κίνδυνος. Εδώ, εξάλλου, είναι Αμερική.

Πολιτική δίκη στη Μόσχα, το 1936. Αριστερά, ο διαβόητος λαϊκός κομισάριος δικαιοσύνης ως γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ Νικολάι Κρυλένκο, ενώ κατακεραυνώνει τα θύματα της σταλινικής τρομοκρατίας. Το 1938 ο Κρυλένκο είχε τη μοίρα των θυμάτων του. © Alamy Stock Photo / Visual Hellas

Κάποιοι θεμιστοπώλες, βγαλμένοι λες από τις σελίδες του Σολζενίτσιν, κομμένοι από το πρόστυχο ύφασμα του Κρυλένκο, προσπάθησαν να μας κόψουν τη γλώσσα. Ο Τζ. Μ. Κουτσί, στο Μια γυναίκα στο νησί του Ροβινσώνα, θέλει τον Παρασκευά μουγγό γιατί οι δουλέμποροι του έκοψαν τη γλώσσα. «Έτσι η ιστορία της γλώσσας του Παρασκευά είναι μια ιστορία που δεν μπορεί να ειπωθεί, … η αληθινή ιστορία του είναι θαμμένη μέσα στον Παρασκευά, που είναι μουγγός. Η αληθινή ιστορία δεν θ’ ακουστεί ώσπου να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε φωνή στον Παρασκευά».