σύνδεση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βόλφγκανγκ Λεττλ, 13 απόπειρες για να γίνει κόκορας - 4, 1978, © Lettl Collection, Augsburg, Γερμανία.

Δίπλα στον πολιτικό «πολυποδισμό» υπάρχει και μια χαμαιλεοντική και ανθεκτική πολυποδία του «πνεύματος». Οι πολύποδες είναι αμείλικτοι. Δεν δέχονται κριτική ή αμφισβήτηση. Τα έχουν διευθετήσει όλα. Η μόνη δυνατότητα είναι η απόλυτη περιχαράκωσηΗ δυσανεξία στην αντίθετη άποψη είναι το κύριο γνώρισμα όσων δρουν ανενόχλητοι, με την προστασία που τους παρέχει το κεκτημένο «απυρόβλητο».

Ο Αδόλφος Χίτλερ, στις 20 Απριλίου 1945, μαζί με κάποιους αξιωματικούς του δέκα μέρες πριν από την αυτοκτονία του. © Popperfoto/ Getty Images/ Ideal Image

Το μεγάλο παράπονο του δημοκρατικών αντιλήψεων γερμανού ιστορικού Φόλκερ Ούλριχ είναι ότι «τη Γερμανία χρειάστηκε να την απελευθερώσουν ξένοι, γιατί οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν είχαν τη δύναμη να το κάνουν». Παραθέτει αποσπάσματα από ημερολόγια γερμανών πολιτών ή στρατιωτικών, για το ότι «ποτέ άλλοτε πολιτισμένος λαός δεν υπέστη τόσο σκληρά πλήγματα» ή ότι «η Βέρμαχτ και ο γερμανικός λαός υπέφεραν και υπέμειναν περισσότερα απ’ ό,τι ποτέ άλλος λαός».