ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Γιαννακάκη: Πορτρέτα αγωνιστών του '21

Επτά προσωπογραφίες κορυφαίων αγωνιστών του ’21 από τη Μαρία Γιαννακάκη δημοσιεύει η Athens Review of Books, οι οποίες συνοδεύονται από σύντομα κείμενα του ιστορικού Θάνου Μ. Βερέμη. Δύο από τα έργα αυτά φτιάχτηκαν για την ARB, καθώς και ένα πορτρέτο του Αδαμάντιου Κοραή, το οποίο θα δημοσιευθεί σε άλλο τεύχος. Τα έργα εκτίθενται στην Γκαλερί Σκουφά, μαζί με έργα του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, του καλλιτέχνη των εξωφύλλων και λοιπών εικονογραφήσεων της ARB. Στην ίδια έκθεση παίρνουν μέρος και οι καλλιτέχνες Θ. Μακρής, Τ. Μαντζαβίνος, και Μ. Χάρος.

Ο Γκρέυσον Πέρρυ παρουσιάζοντας τα έργα που επέλεξε για την 250η Θερινή Έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας στο Λονδίνο, 2018.

Η πιο ολοκληρωμένη έκφανση του Εφαρμοσμένου Μεταμοντερνισμού κορυφώνεται στην «Κριτική Θεωρία Διανόησης». Η εν λόγω Κυνική Θεωρία έχει αναδειχθεί σαν αντικείμενο μελέτης και ακαδημαϊκή «ειδίκευση», που έχει ήδη παρεισφρήσει επικίνδυνα βαθιά στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών. Νεολογισμοί που είναι ακατανόητοι έχουν πλημμυρίσει όχι μόνο τα πανεπιστήμια, αλλά και τα σχολεία. Ιδιότητες Ομάδων, Πιστοποιητικά Αδικίας, Ερμηνευτική Δικαιοσύνη, Γλωσσική Ηθική, Ολέθρια Άγνοια, Πιστοποίηση Προδοσίας, Ερμηνευτική Ιδιωτικότητα είναι μερικά παραδείγματα της Νέας Ορολογίας. Η Οργουελιανή Καινογλώσσα έχει πάρει στα σοβαρά τον ρόλο της και δεν δείχνει διάθεση να επιστρέψει σαν φάρσα.