σύνδεση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστερά: Γκούσταβ Κλιμτ, Ιατρική, 1901. Μόνο μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του πίνακα υπάρχει, η οποία είχε τραβηχτεί λίγο πριν καταστραφεί από πυρπόληση του κάστρου όπου φυλασσόταν από τα SS τον Μάιο 1945. Δεξιά: Ο πίνακας του Κλιμτ επιχρωματισμένος με Τεχνητή Νοημοσύνη. Μπελβεντέρε, Βιέννη.

Ο άνθρωπος θα μπορεί να ελέγχει πλήρως τους υπολογιστές που είναι δημιούργημά του; Ο Norbert Wiener για να απαντήσει αρνητικά στο ερώτημα χρησιμοποιεί την ιστορία που είναι γνωστή σαν «Το χέρι της μαϊμούς». Αν και είναι νωρίς να προβλέψουμε πού θα μας οδηγήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, η αλματώδης ανάπτυξή της είναι κατά κάποια έννοια ένα γιγαντιαίο άλμα στο κενό.

Εννιά χιλιάδες Εβραίοι άνδρες ηλικίας 18-45 ετών διατάχθηκαν από τον γερμανικό στρατό να προσέλθουν στην πλατεία Ελευθερίας όπου καταγράφηκαν για καταναγκαστική εργασία, το φοβερό «Μαύρο Σάββατο», 11 Ιουλίου 1942. Τα Ομοσπονδιακά Αρχεία της Γερμανίας (Bundesarchiv) αποκομίζουν επαίσχυντα κέρδη εμπορευόμενα επί δεκαετίες αυτό το υλικό, όπως και όλο το υλικό των ναζιστικών εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος.

Πολλές από τις ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποφεύγουν το κεντρικό και πιο «δύσκολο» ζήτημα της πόλης: το γεγονός ότι οι πολλοί Έλληνες Χριστιανοί συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και πλούτισαν σε βάρος των Εβραίων γειτόνων τους. Ακόμη χειρότερα, ορισμένες ταινίες προωθούν ιστορικές διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες.

Μια ρεαλιστική απεικόνιση της ομιλούμενης νεοελληνικής της Πόλης στα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα.