ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιμπραχίμ Ελ-Σαλάχι,

Στην κάπως μακρά περίοδο της κράτησής μου ήρθα αρκετές φορές αντιμέτωπος με δικαστές. Ούτε καν άκουγαν τι τους έλεγα, εγώ παρουσίαζα τα επιχειρήματά μου που αποδείκνυαν την αθωότητά μου αλλά εκείνοι επαναλάμβαναν τις ίδιες κατηγορίες σαν να μην είχα μιλήσει, σαν να μην είχα πει τίποτα. Πρώτα με καταδίκασαν σε ισόβια κάθειρξη, μετά σε δέκα χρόνια και έξη μήνες, και με αποφυλάκισαν.

Η Ανατομία των Ολοκληρωτισμών

Το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα πιο αδικημένα αριστουργήματα, καθώς δεν γνώρισε πουθενά την εκδοτική επιτυχία, τις αλλεπάλληλες εκδόσεις και ανατυπώσεις που είχαν άλλα έργα του Τσβάιχ. Η κυριότερη αιτία είναι νομίζω ο τίτλος: Καστελιόν κατά Καλβίνου. Για τον ίδιο λόγο συνεχίζει να αδικείται και στις μέρες μας, καθώς επανακυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στα αγγλικά, πάντα, με τον τίτλο The Right to Heresy: Castellio Against Calvin. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να αντιστρέψουμε τον τίτλο και τον υπότιτλο του γερμανικού πρωτοτύπου. Άλλωστε, όπως έγραφε ο Καστελιόν, «χαρακτηρίζουμε αιρετικούς όλους εκείνους που δεν συμφωνούν με τις απόψεις μας». Κι αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις θεολογικές απόψεις και διαμάχες, αλλά εκτείνεται και σε πολλά άλλα πεδία.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK