σύνδεση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Άραβες μαζί με τις καμήλες τους πλένονται και εξαγνίζονται κατά τη διάρκεια τριήμερων μουσουλμανικών εορτασμών στην Ασκελόν και στη Γάζα, 20-22 Απριλίου 1943. Φωτογραφική συλλογή Matson, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Ουάσιγκτον.

«Η κουζίνα της Γκόλντα» ήταν το επίκεντρο συνάντησης των επικεφαλής του κράτους. Κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονταν γύρω στο μικρό τραπέζι. Ήταν γνωστή στον κόσμο σαν η «πολιτική κουζίνα». Όσον αφορά τους Παλαιστίνιους είναι διάσημη η ρήση της: «Ειρήνη θα γίνει στη Μέση Ανατολή όταν οι Άραβες αγαπήσουν τα παιδιά τους όσο μισούν τα δικά μας».

Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικήτα Χρουστσώφ με τον αιγύπτιο πρόεδρο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ σε αυτοκινητοπομπή στους δρόμους του Καΐρου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο τον Μάιο 1964. © Rolls Press/ Popperfoto/ Getty Images/ Ideal Image

«Ω! Αλλάχ, ρίξε την κατάρα σου πάνω στους Εβραίους και στα παιδιά του Ισραήλ. Ω! Αλλάχ, σύντριψε τα λόγια τους, κάνε τα πόδια τους να τρέμουν,… ξεθεμέλιωσε τα σπίτια τους και κατάστρεψε τους τόπους όπου κατοικούν. (…) Θανάτωσέ τους χωρίς διάκριση και μην αφήσεις κανέναν από αυτούς ζωντανό. Κάνε τους αιχμάλωτους των Μουσουλμάνων». (Κήρυγμα σε τζαμιά του Λονδίνου, Νοέμβριος 2023).