ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πορτρέτο του Γουσταύου Φλωμπέρ από τον Ναντάρ. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Έσπευσα να γράψω για το βιβλίο αυτό προλαβαίνοντας βιβλιοπαρουσιαστές και κριτικούς που είθισται να παρουσιάζουν τις καινούργιες εκδόσεις εστιάζοντας στον συγγραφέα, αλλά καθόλου, στην ίδια τη μετάφραση, δηλαδή στην ουσία του βιβλίου που κρατούν στα χέρια τους. Σας προτρέπω λοιπόν να μη χαλάσετε άλλο μελάνι για να μας πείσετε για τη μεγαλοφυία του Φλωμπέρ και τη σπουδαιότητα της «Αισθηματικής αγωγής». Γράψτε τις εντυπώσεις σας. Φανείτε γενναίοι και επαρκείς. Τολμήστε την κρίση και την προσωπική σας άποψη. Το αναγνωστικό κοινό θα σας είναι ευγνώμον.

Σχέδιο του Βίτολντ Πιλέτσκι από γράμμα του τον Φεβρουάριο 1944 στην Ζόσια Σεράφιν, την οποία είχε βαφτίσει. Αρχείο Γκζέγκοζ Κασπέρεκ.

Μετά τον πόλεμο ο Βίτολντ Πιλέτσκι συνέταξε πολυσέλιδη αναφορά για την εμπειρία του στο Άουσβιτς. Εν συνεχεία συνεργάστηκε με την αντισοβιετική αντίσταση στην Πολωνία, μέχρις ότου συνελήφθη. Βασανίστηκε, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Όπως φέρεται να είπε στους οικείους του, «Το Άουσβιτς ήταν παιχνίδι μπροστά σε αυτό». Στις 25 Μαΐου 1948, ο Βίτολντ Πιλέτσκι, μάρτυρας δύο ολοκληρωτισμών, εκτελέστηκε με τη συνήθη μέθοδο της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν – με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Προσωπική μαρτυρία για τον μεγάλο εξελικτικό
Ελληνικές κοινότητες, δημοκρατία και οικονομική ανάπτυξη στην κλασική αρχαιότητα