Ταυτότητα

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email

The Athens Review of Books/Aθηναϊκή Επιθεώρηση του Βιβλίου

Η Athens Review of Books γεννήθηκε το 2009 φιλοδοξώντας να αποτελέσει το ελληνικό αντίστοιχο της New York Review of Books. Δηλαδή ένα παρεμβατικό μηνιαίο έντυπο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών τεκμηριωμένου κριτικού λόγου. Οι συντελεστές της θεωρούν ότι αν στην Ελλάδα υπήρχε πραγματική κριτική, όλοι θα ήμασταν καλύτεροι. Η Athens Review of Books φιλοξενεί μεγάλα, εξονυχιστικά ακριβή κείμενα πάνω σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων, γραμμένα από σημαντικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς, επιστήμονες, κριτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων εν γένει.

 Δημοχάρους 61, Τ.Κ. 11521, Αθήνα

Τηλ. 210 7241063

e-mail: athensreview@gmail.com

Ιδιοκτησία: Μαρία Βασιλάκη ΜΟΝ ΕΠΕ

Εκδότης: Μαρία Βασιλάκη
Διεύθυνση: Μανώλης Βασιλάκης
Art Director: Νίκος Καλτσάς
Σχέδια: Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
Διαφημίσεις: τηλ. 210 7241063, 6974 384852
Νομικός σύμβουλος: Τάσος Αβραντίνης
Παραγωγή: 3DOT, τηλ. 210 6564671
Εκτύπωση: IRIS Εκτυπώσεις ΑΕΒΕ
ΔΙΑΝΟΜΗ (ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ): ΑΡΓΟΣ ΑΕ
ΔΙΑΝΟΜΗ (ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ):
Βιβλιοπωλεία Αθήνας, Πειραιά, επαρχίας: ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ O.E., Σόλωνος 76, 10680 Αθήνα, τηλ. 210-3648170, 210-3648197, fax 210-3648033, e-mail: mbooks@otenet.gr
Βιβλιοπωλεία (Θεσσαλονίκης, Βόρειας Ελλάδας): ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΑΝΘΟΥΛΑ ΠΟΥΛΟΥΚΤΣΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε., Λασσάνη 3, 54622 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-237515, 2310-237463, fax 2310-285857, e-mail:puluktsi@otenet.gr
Διάθεση στην Κύπρο: PARGA BOOK CENTER. Λευκωσία (Λεωφ. Τσερίου 94 – Στρόβολος, Λεωφ. Λάρνακος 56 – Αγλαντζιά, Αρχιεπ. Μακαρίου 86 – Λατσιά) – Λάρνακα (Στρατηγού Τιμάγια 9) – Πάφος (Αθηνών 5), τηλ. +357-22-327740, fax +357-22-327741, e-mail: info@parga-publication.com

Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε

 Η κυρίαρχη τάση στον ελληνικό Τύπο, η πεπατημένη του, είναι η εικονογραφημένη κοινοτοπία. Τα πρόσωπα και τα θέματα της κοινοτοπίας αυτής είναι όλο και πιο αποδεκτά στο προσκήνιο της μαζικής κουλτούρας∙ οι ιδεολογικές διαφορές συνυπάρχουν σε όλα τα ΜΜΕ ώσπου να τελειώσουν στο σημείο όπου αρχίζει η εθνική ιδεολογία∙ η κριτική (ευτυχώς, με πολύ σοβαρές εξαιρέσεις) υποβιβάζεται σε κάτι θορυβώδες και, πολύ συχνά, αυτοαναφορικό και άδειο.
Σε αυτό το τοπίο του Τύπου μπαίνει το δικό μας έντυπο, μια ανεξάρτητη επιθεώρηση ποικίλης ύλης, βασικό περιεχόμενο της οποίας είναι αναλυτικές, διεξοδικές κριτικές αναλύσεις βιβλίων, από κατά τεκμήριο πολύ ειδικούς να ασκήσουν αυτή τη δουλειά: επιστήμονες και δημοσιογράφους.
Ένα περιοδικό με κριτικές βιβλίου, θα πείτε. Όχι ακριβώς. Το AthensReviewofBooks δεν δημιουργήθηκε απλώς για να παρακολουθήσει αναλυτικά τη βιβλιαγορά. Επειδή όμως τα βιβλία, ακόμα και στην εποχή του Ίντερνετ, παραμένουν οι πιο άρτιες πηγές τεκμηριωμένης γνώσης, προκειμένου για τα αφηγηματικά είδη και ψυχαγωγίας, η συστηματική περιήγηση στα εκδοτικά συμβάντα και η αναλυτική παρουσίαση των πιο αξιοσημείωτων απ’ αυτά, συνιστά καταρχήν αξιόπιστη καταγραφή της πραγματικότητας. Από αυτή την αξιόπιστη καταγραφή φιλοδοξούμε να αρχίσουμε. Αλλά δεν θα περιοριστούμε σε αυτήν.
Δεν μας αρκεί, δηλαδή, να καταγραφούμε απλώς ως καταγραφείς. Στόχος μας είναι η παρέμβαση.
Αν βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο είναι διότι ακόμα και σήμερα, που οι περισσότεροι ψάχνουν τη βολή τους, εμείς επιμένουμε να αναζητούμε την περιπέτεια. Το βιβλίο είναι το πρώτο πράγμα που την προσφέρει: η περιπέτεια ιδεών είναι το βασικό κίνητρο των ανθρώπων να εγκαταλείψουν την αδράνεια, να κινηθούν, να μάθουν. Στην επικράτεια της γνώσης εδρεύει η αμφισβήτηση, εκεί όμως βρίσκεται και η στέρεη θωράκιση από λαϊκισμούς, από συλλογικές πλάνες, από φανατισμούς κι από ακρότητες.
Στην Ελλάδα, η κοινοτοπία που σας περιγράψαμε προηγουμένως πολύ συχνά εκτρέπεται σε εξτρεμισμούς, φανατισμούς και λαϊκισμούς, όχι σπάνια έχει εκθρέψει συλλογικές πλάνες, δήθεν εθνικές βεβαιότητες και ακλόνητους αστικούς μύθους. Πολύ συχνά ο πνευματικός περίγυρος έχει υποκύψει στην κυρίαρχη τάση να αποδέχεται σιωπηρά την ταύτιση με τη θεωρούμενη εθνική ιδεολογία πολλών δημόσιων υποθέσεων που τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι αντικείμενο κριτικής, προκειμένου οι υποθέσεις αυτές όχι μόνο να μη θιγούν από άλλο πρίσμα αλλά να τοποθετηθούν στο απυρόβλητο, ώστε να δικαιολογήσουν και τις πρόσφατες και τις επόμενες εθνικές μας ψυχώσεις. Κατά συνέπεια, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η «αγορά» τα βαπτίζει «εθνικά θέματα», η «εθνική γλωσσολογία» καλείται να τοποθετηθεί σε θέματα της πολιτικής, εδραίες βεβαιότητες για την ιστορία ή τη γλώσσα επιβάλλονται με κάθετες εφορμήσεις μιας ετερόκλητης εθνικοφροσύνης εναντίον όσων τόλμησαν να μη συμμερίζονται τους κυρίαρχους μύθους και οι οποίοι, βεβαίως, κατέφυγαν στις πηγές, στη μέθοδο, στον ορθό λόγο για να τους ανατρέψουν.
Στο AthensReviewofBooks είμαστε επιθετικά αντίθετοι στην οκνηρία (αν μη τι άλλο) της θεωρούμενης εθνικής ομοψυχίας, αν ιδίως η ομοψυχία αυτή είναι τεχνητή και στηρίζεται στη δεισιδαιμονία των τακτοποιημένων ιδεών στα εργαστήρια της κοινοτοπίας του δημόσιου λόγου.
Καταστατική μας αρχή είναι η γνώση, όπως τη χρησιμοποιούν οι επιστήμες για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Χάρη στην ανάδυση της γνώσης και του ορθού λόγου σε κρίσιμες στιγμές για την κοινωνική εξέλιξη της ανθρωπότητας, ο Δυτικός κόσμος τουλάχιστον, σήμερα, απολαμβάνει την ευημερία που ουδέποτε στο παρελθόν του είχε δοθεί.
Ανήκουμε στον Δυτικό κόσμο, ενστερνιζόμαστε τις καταστατικές αξίες του. Την ελευθερία – στην έκφραση, στην αυτοδιάθεση, στο επιχειρείν. Τη δημοκρατία. Την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη συνεχή επιδίωξη της προόδου, επιστημονικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής. Ο κόσμος αλλάζει, προχωρά, μετασχηματίζει κεκτημένα του παρελθόντος, ενσωματώνει στις νέες συνθήκες παραδοσιακές μορφές κοινωνικής ζωής, παραδοσιακά ήθη, παραδοσιακά καλλιτεχνικά ιδιώματα και άλλα τα αφήνει πίσω, τα προσπερνά, τα παραδίδει στα μουσεία και στους μελετητές του παρελθόντος.
Αντιστρατευόμαστε κάθε είδους φονταμενταλισμό. Είμαστε απέναντι σε κάθε ανορθολογισμό, πολιτικό, θρησκευτικό, ιδεολογικό. Και βεβαίως, είμαστε εχθροί οποιασδήποτε μορφής ολοκληρωτισμού. Δεν συναινούμε στους εθνικισμούς και στο επιθετικό πνεύμα τους∙ αποτελούν την πιο βάναυση εκδοχή του σύγχρονου ανορθολογισμού. Αντίθετα, ο διάλογος, η όσμωση, η συμφιλίωση, η συνεργασία θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος. Το ευρωπαϊκό παράδειγμα, έστω και με κουτσά βήματα, με ελλείψεις και με καθυστερήσεις, δείχνει τον δρόμο στα έθνη, χαράζοντας, έστω και με αργά βήματα, την πορεία προς μια κατεύθυνση που θα τα ξεπεράσει.
Υπερασπιζόμαστε τη «βιοποικιλότητα» των κοινωνιών, την πολιτιστική πανσπερμία, αλλά όχι τον πολιτισμικό εθνικισμό ή τις διαιρέσεις εν ονόματι της πολιτισμικής διαφοράς: υπερασπιζόμαστε τις καθολικές αξίες που απορρέουν από την ιδέα της ενότητας του ανθρώπινου γένους. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των πολιτικών, κοινωνικών και σεξουαλικών μειονοτήτων. Οι σύγχρονες κοινωνίες επιβάλλεται να είναι κοινωνίες δικαιωμάτων και όχι αποκλεισμών.
Έχουμε εμπιστοσύνη στις ζωντανές δυνάμεις των κοινωνιών – και της δικής μας. Παρακολουθούμε τα καλλιτεχνικά έργα στα οποία καθρεφτίζεται η ζωή, συζητούμε γι’ αυτά. Και ασφαλώς, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός μας απορροφά η λογοτεχνία: η θαυμαστή τέχνη που συμπυκνώνει σε γραπτό λόγο την ποικιλομορφία της ζωής.
 Το AthensReviewofBooks, η Αθηναϊκή Επιθεώρηση του Βιβλίου, στήθηκε με πολύ προσωπικό μόχθο από δυο ανεξάρτητους δημοσιογράφους που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Δεν είναι μόνοι.
Γύρω από το εγχείρημα έχουν συσπειρωθεί ορισμένες από τις πιο ζωντανές, τις πιο παρεμβατικές, τις πιο δημιουργικές μονάδες των επιστημών, των γραμμάτων και της δημοσιογραφίας στη χώρα μας. Όλες και όλοι μαζί, αλλά και καθεμιά και καθένας από την περιοχή της εξειδίκευσής της/του, προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Μοναδικά όπλα μας, η ειδίκευσή μας, οι ιδέες μας και το πάθος μας γι’ αυτές.
Η επιθεώρησή μας, προς τούτο, είναι πλουραλιστική, αλλά ο πλουραλισμός των συνεργατών της δεν υπερβαίνει τις αρχικές καταστατικές αρχές μας. Μπορούμε να διαφωνούμε για τα πάντα, αλλά θεωρούμε αδιανόητο να συζητούμε, π.χ., με έναν θρησκόληπτο, έναν αρνητή του δικαιώματος του πολίτη σε κάποιον που ζει στη χώρα αλλά δεν γεννήθηκε από Έλληνες, έναν υπερασπιστή του ναζιστικού ή του σοβιετικού ολοκληρωτισμού…
Η ύλη του AthensReviewofBooks περιλαμβάνει μεγάλα κείμενα. Επίτηδες, δεν τα ψιλοκόβουμε σε ενότητες, όπως ίσως είναι μια τρέχουσα τάση της τυπογραφίας, και δεν αποσπούμε απ’ αυτά επιλεγμένες φράσεις, μότο, που υποτίθεται ότι διευκολύνουν την κατανόηση – αλλά κατά τη γνώμη μας υποβιβάζουν την ανάγνωση σε πέρασμα του ματιού, σε συνθηματολογία. Το εγχείρημα απαιτεί αναγνώστες που είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν χρόνο. Σε ανταμοιβή, τους προσφέρουμε, κατά το δυνατόν, συναρπαστικά, απλά γραμμένα έγκυρα κείμενα, εξίσου προσιτά και στους ακαδημαϊκούς και στους υπόλοιπους αναγνώστες, σε ένα γοητευτικό περιοδικό ποικίλης ύλης που ταξιδεύει μαζί με την επικαιρότητα και, κάποιες φορές, φιλοδοξεί και να τη διαμορφώνει.
Το AthensReviewofBooks δεν χρηματοδοτείται από κανέναν, είναι απολύτως ανεξάρτητο. Φτιάχνεται από το υστέρημα των συντελεστών του και, βεβαίως, χάρη στη δουλειά και στον ελεύθερο χρόνο που δέχτηκαν να σπαταλήσουν οι συνεργάτες του, οι οποίοι για ένα διάστημα, όσο χρειαστεί, έχουν δεχτεί να εργαστούν δωρεάν.
Τέλος, το εγχείρημά μας δεν θα ήταν αποτελεσματικό αν δεν ήταν διαδραστικό. Περιμένουμε τη γνώμη σας, τη συμβολή σας στον διάλογο που αρχίζει, με τη μορφή επιστολών και συνεργασιών.
Καλώς ήρθατε στην περιπέτεια που ήδη ξεκίνησε.

Σχολιάστε