Οι δικανικοί Ιαβέρηδες

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email
Δίκαιη δίκη, σχέδιο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου

Δίκαιη δίκη, σχέδιο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου

Του Μανώλη Βασιλάκη*

Η αγόρευση του εισαγγελέα Λάμπρου Πατσαβέλλα στη νέα δίκη του Ανδρέα Γεωργίου, που προκάλεσε η μόνιμη και εμμονική διώκτης του, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, είναι αντάξια και ισόκυρη εκείνης του συναδέλφου του Δημήτριου Νομικού στην υπόθεση Σώρρα. Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών πρότεινε την ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθησιν. Την πρόταση υποδέχθηκε το στημένο ακροατήριο με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάς!». Είναι προφανές ότι η δίκη γίνεται από το βαθύ κράτος δικαίου στη Χώρα του Σώρρα.

Με αυτά τα δεδομένα και λόγω της επιμονής της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να θεωρεί τον Ανδρέα Γεωργίου υπεύθυνο για τη χρεοκοπία της χώρας, η Ελλάδα θα καταδικαστεί για μια ακόμη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μια νέα νομολογία, σύμφωνα με την οποία να καταδικάζεται η χώρα επειδή ο προσφεύγων πολίτης δικάστηκε από δικαστήριο Φρενοκομείου. Τελικά, το πρόβλημα σε μια παράφρονα κοινωνία το έχουν όσοι παραμένουν λογικοί.

Η υπόθεση Γεωργίου όπως και η  υπόθεση Σώρρα καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο το οικονομικό, αλλά ανίατης κατάστασης στα δικαστήρια και στην παιδεία. Είναι το Κράτος Αδίκου. Το οποίο ολοένα και εκτραχύνεται. Ανέδειξε δε προσφάτως νέους αστέρες, τον εισαγγελέα Λάμπρο Πατσαβέλλα και τους δικαστές που καταδίκασαν τον Ανδρέα Γεωργίου: Κωνσταντίνα Παναγούλη (πρόεδρος), Αντιγόνη Κάστιζα, Δέσποινα Κακοκέφαλου.

Συμπάσχουμε ολόψυχα με τον κ. Γεωργίου. Εμαρτύρησε την εποχή της Θάνου και της Δημητρίου. Όταν δικαιωθεί, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τον αποζημιώσει το ελληνικό κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Ωστόσο θα πρέπει να υποχρεωθούν οι δικανικοί Ιαβέρηδες να καταβάλουν τα χρήματα από τον μισθό, τη σύνταξη και τα εφάπαξ τους.

 

* Ο Μανώλης Βασιλάκης είναι διευθυντής της AthensReviewofBooks.