Εδώ Παππάς, εκεί δημοσιογράφος

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email

Mitsos

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»

Το άρθρο του συντάκτη σας κ. Μιχάλη Μητσού στο φύλλο του Σαββάτου 15 Ιουλίου «Δύσκολη, αλλά σημαντική», παραλληλίζει την πραγματική δικαστική περιπέτεια του Ανδρέα Πετρουλάκη (από τον Π. Καμμένο που ζητούσε 2 εκατομμύρια ευρώ) με την υποτιθέμενη περιπέτεια του μεταφραστή Ανδρέα Παππά, αποσιωπώντας εσκεμμένα την περιπέτεια των πραγματικών θυμάτων της μισαλλοδοξίας του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και το όνομα του περιοδικού που φιλοξένησε μια επιστολή του, το οποίο και πληρώνει τις συνέπειες. Αφού μάλιστα προτάσσει ένα υποκριτικό κήρυγμα το οποίο καταλήγει: «Χρέος του δημοσιογράφου, έτσι, είναι να λέει “κοιτάξτε, ξέρω ότι από συναισθηματική άποψη πιστεύετε αυτό, αλλά τα γεγονότα είναι εκείνα”», εν συνεχεία επιδίδεται στην διαστρέβλωσή τους!

Ποια είναι τα γεγονότα; Η Athens Review of Books δημοσίευσε μια επιστολή τού εν λόγω μεταφραστή, η οποία αναφερόταν στο σταλινικό παρελθόν του υπουργού Εξωτερικών. Με αφορμή-πρόφαση την επιστολή αυτή, η οποία τον χαρακτήριζε «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού», ο Κοτζιάς, με δικηγόρους τους γνωστούς Φαήλο Κρανιδιώτη και Ιωάννη Κ. Μαντζουράνη, μας έκανε αγωγή ζητώντας 250.000 ευρώ.

Ζητήσαμε από τον γενναίο επιστολογράφο να συγκεντρώσει όλα τα κείμενα που θα τεκμηρίωναν τα γραφόμενά του. Η απάντηση ήταν: «Μην ανησυχείτε, θα φέρω μάρτυρα τον Κώστα [Σημίτη] και καθαρίσαμε» (!). Μετά, έφυγε για διακοπές στην Πάρο. Δεν μας έφερε ούτε ένα δημοσίευμα σταλινικής προπαγάνδας του Κοτζιά, καθώς όλα αυτά ήταν στην προ Ίντερνετ εποχή, πράγμα που απαιτούσε έρευνα και κόπο. Δεν παρουσιάστηκε σε καμιά δίκη. Τυπικά εναγόμενος ήταν και ένας συνεργάτης μας εκείνη την εποχή, που το όνομά του ήταν στην ταυτότητα της Athens Review of Books, ο οποίος επίσης δεν βοήθησε στο παραμικρό. Όλη την παράλογη περιπέτεια την έζησαν ο διευθυντής της ARB Μανώλης Βασιλάκης και εγώ ως εκδότρια, καθώς και οι νομικοί μας σύμβουλοι Τάσος Αβραντίνης και Χ.Ε. Μαραβέλιας. Ζήσαμε και τον εφιάλτη που ονομάζεται «Η Σιωπή των Άλλων». Ανάμεσά τους και τη σιωπή του κ. Μητσού.

Η αναίρεση στον Άρειο Πάγο έγινε μόνο από την Athens Review of Books, δηλαδή από τους Μαρία και Μανώλη Βασιλάκη, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον καθηγητή Απόστολο Γεωργιάδη και τον νομικό σύμβουλο του περιοδικού Τάσο Αβραντίνη (επισυνάπτω την απόφαση του Αρείου Πάγου).

Τέλος, για να προσφύγει (και να δικαιωθεί) κάποιος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) απαιτείται να έχει κάνει αναίρεση η οποία να έχει απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο, πράγμα που δεν συνέβη με το εμφανιζόμενο από τον κ. Μητσό ως –μοναδικό μάλιστα!– θύμα του Κοτζιά. Πώς θα προσφύγει λοιπόν στο Στρασβούργο; Αντιθέτως, ο Μανώλης Βασιλάκης έχει δικαιωθεί ήδη δύο φορές από το ΕΔΔΑ, και αυτή είναι η τρίτη φορά που προσφεύγει στην πραγματική, την ευρωπαϊκή, Δικαιοσύνη. Πάλι με την νομική αρωγή του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη. Οι δύο αποφάσεις του ΕΔΔΑ βρίσκονται αναρτημένες στο https://eleftheriatisekfrassis.wordpress.com/

Στο κύριο άρθρο μας «Η Σιωπή των Άλλων» (ARB, τεύχος 61, Απρίλιος 2015) σχολιάζαμε τη συμπεριφορά του επιστολογράφου τον οποίο βάζει δίπλα στον Ανδρέα Πετρουλάκη (!) ο κ. Μητσός:
«Αντί του ανεύθυνου συντάκτη της επίμαχης επιστολής (το νόημα της οποίας διέστρεψε αρρωστημένα ο Κοτζιάς ώστε να βρει την αφορμή να μας εναγάγει), ο οποίος δεν αισθάνθηκε την ηθική υποχρέωση να στηρίξει τεκμηριωμένα την επιστολή του, χρειάστηκε η ARB να διασχίσει τον Δούναβη, τον Έλβα και τον Ποδονίφτη των προπαγανδιστικών “ανοησιών” που έγραφε ο Κοτζιάς στα κομματικά έντυπα, να αναζητήσει τα εξαφανισθέντα βιβλία του παντού, σε παλαιοβιβλιοπωλεία και σπίτια πρώην συντρόφων του, να κάνει συστηματική δουλειά που ισοδυναμεί με πολλά τεύχη της ARB ή δύο διδακτορικά, για να αντιμετωπίσει έναν τόσο αδίστακτο ζντανωφίσκο που τα “διέγραψε” όλα αυτά και ουσιαστικά δεν δεχόταν ότι είναι συγγραφέας όσων φέρουν το όνομά του, ενώ εσχάτως άρχισε να “κρύβει” ακόμη και τον “συναγωνιστή” συνήγορό του [Φαήλο Κρανιδιώτη] ….».

Με τιμή
Μαρία Βασιλάκη
Εκδότρια της Athens Review of Books

[Στάλθηκε στην εφημερίδα Τα Νέα στις 17 Ιουλίου 2017].