Οι Αυθόρμητοι

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email
Xiwtis-epistoli25.4.17web

ΚΛΙΚ εικόνα για μεγέθυνση

● Όπως είναι γνωστό, η AthensReviewofBooks (ARB) στα τεύχη της 78, 81 και ιδίως το 83 ασχολήθηκε με το ζήτημα του Αρχείου Καβάφη και της όψιμης διαχείρισής του από το Ίδρυμα Ωνάση. Διότι το Ίδρυμα έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι θα δίνει τη συγκατάθεσή του για τη δημοσίευση μελετών για τον Καβάφη ανάλογα με την αξία τους («Such consent may be given or refused on the basis of its merits»), αφήνοντας να εννοηθεί ότι την «αξία» των μελετών θα κρίνουν οι νυν ιθύνοντες του Αρχείου. Κεντρικό ζητούμενο των θέσεων της ARB ήταν (α) η άμεση δημοσίευση του Καταλόγου με τα περιεχόμενα του Αρχείου και (β) η άμεση ψηφιοποίηση του ίδιου του Αρχείου έτσι ώστε αυτό να καταστεί προσιτό στους ανά τον κόσμο μελετητές του ποιητή. Το Ίδρυμα απάντησε έμμεσα και με μισόλογα, θεωρώντας προφανώς το Αρχείο σαν ένα μέσο άσκησης εξουσίας.

● Πέρα από τα δημοσιεύματα, ο διευθυντής της ARB έστειλε και μία ηλεκτρονική επιστολή (με ημερομηνία 10 Απριλίου 2017) προς τους υπευθύνους του Αρχείου Καβάφη (την οποία κοινοποίησε στον Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Παπαδημητρίου και στην Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου), διά της οποίας ζητούσε ορισμένες πληροφορίες, καθώς και πρόσβαση σε αυτό. Το Αρχείο του απάντησε στις 13 Απριλίου με μια τυπικά ευγενική επιστολή, αποφεύγοντας όμως την ουσία. Το πιο χαρακτηριστικό σε αυτή την απάντηση είναι η φρασεολογία και το επιχείρημα πως: «Ο αναλυτικός κατάλογος ο οποίος συνόδευε την πράξη παραλαβής του Αρχείου από τον πωλητή, αποτελεί μέρος του ιδιωτικού συμφωνητικού της εν λόγω αγοραπωλησίας, το οποίο περιλαμβάνει ρήτρα εμπιστευτικότητας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών

● Σχεδόν ταυτόχρονα όμως έφτασε σε εμάς, προφανώς από σφάλμα του δαίμονα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και η παρακάτω επιστολή, ημερομηνίας 19 Απριλίου 2017, στην οποία ο «Project Manager» του Αρχείου Καβάφη Θοδωρής Χιώτης βυσσοδομεί προσωπικά εναντίον μας και παροτρύνει τους παραλήπτες της να …κινηθούν αυθόρμητα και να γράψουν κάποιο κείμενο διαμαρτυρίας κατά της ARB και του Μανώλη Βασιλάκη, ο οποίος, «έχει επιστρατεύσει μια μικρή ομάδα φιλολόγων, που ανήκαν στον άλλοτε κλειστό κύκλο της παλαιάς ιδιοκτησίας του Αρχείου Καβάφη» και «προσπαθεί να αποδομήσει» τόσο το Ίδρυμα όσο και τον «επιστημονικό σύμβουλο του Αρχείου Καβάφη, Δημήτρη Παπανικολάου, (χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ συχνά και με αήθη τρόπο τη σεξουαλική του ταυτότητα)».

● Και σε ό,τι μεν αφορά το θέμα της… αποδόμησης του Ιδρύματος Ωνάση, είναι ανάξιο σχολιασμού. Όσο για τη «σεξουαλική ταυτότητα» του «επιστημονικού συμβούλου», δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ μ’ αυτό το ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι σε άρθρο μας του αφιερώσαμε απλώς μια υποσημείωση. Και πέραν τούτου ουδέν. (Βλ. το editorial της ARB).

● Όμως το ατόπημα της ύπουλης και παροτρυντικής επιστολής είναι μέγα. Διότι μας αποδίδει επιθυμία «απολύτου ελέγχου» του Αρχείου. (Με ποιον άραγε τρόπο;). Καλεί λοιπόν το Ίδρυμα συνεργάτες του, με τρόπο διόλου ανοιχτό και ήκιστα δημοκρατικό, «να βεβαιώσουν το ανοιχτό και το δημοκρατικό της πρόσβασης στο Αρχείο Καβάφη». Τους παροτρύνει δε να συντάξουν επειγόντως («το συντομότερο, ακόμα και αν γίνεται την επόμενη εβδομάδα») αυθόρμητη επιστολή, την οποία οι ιθύνοντες του Ιδρύματος έχουν φροντίσει να φιλοξενηθεί στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Μάλιστα ορίζουν και την έκταση της αυθόρμητης επιστολής. Προφανώς δε για να μην κουράζονται οι «ερευνητές», τους δίνουν και τα links από τα οποία θα αντλήσουν (και θα αναπαραγάγουν!) τις απόψεις του Αρχείου. Η δική μας απορία είναι: γιατί δεν τους στέλνουν τις «επιστολές διαμαρτυρίας» έτοιμες προς υπογραφή;

● Βέβαια τα ζητήματα που θέτει αυτή η ενέργεια του Ιδρύματος είναι πάμπολλα. Η συκοφάντηση παγκοσμίως γνωστών μελετητών του Καβάφη, η συκοφάντηση της ARB και του διευθυντή της, η συκοφάντηση όποιου δεν ανήκει στους προθύμους…

● Είναι προφανές ότι μόνο ένα κίνημα ανιδιοτελών Αυθορμήτων θα ανατρέψει την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η συνωμοσία των πανίσχυρων χρυσοφόρων Μήδων της στυγνά κερδοσκοπικής επιχείρησης ARB, που εδρεύει στο πριγκιπάτο του Πέρα Κολωνακίου, εις βάρος του βαλλομένου Κοινωφελούς Ιδρύματος που εδρεύει στο Κάτω Βαντούζ (και πλησίον Χαμοστέρνας), το οποίο προσπαθεί εδώ και τεσσεράμισι χρόνια να αντιγράψει έναν κατάλογο και να ψηφιοποιήσει το Αρχείο με πόρους προερχόμενους από το υστέρημα των στελεχών του και χάρη στην αυταπάρνηση του «επιστημονικού συμβούλου» του, εν μέσω κρίσης, ώστε τελικώς να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την… «πληθυντική έρευνα». Ιδού λοιπόν οι μέθοδοι του Ιδρύματος, ιδού η «απάντησή» του στην «επίθεση» που δέχεται. Αντί να μας αποστομώσει αναιρώντας ένα προς ένα όσα πραγματικά τους καταλογίζουμε, προβάλλουν ένα εξόχως συκοφαντικό πρότζεκτ που υπογράφει θλιβερά ο κ. Project Manager.

● Επισημαίνουμε τον απαξιωτικό και προσβλητικό χαρακτήρα αυτού του υπόγειου κειμένου για τους επιστήμονες στους οποίους αναφέρεται. Ωστόσο, κατά τη λογική του κειμένου, δεν υπάρχει αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου επί του πραγματικού ζητήματος της διαχείρισης του Αρχείου Καβάφη. Τότε, όμως, γιατί το κείμενο αυτό απευθύνεται στους παραλήπτες του, ζητώντας να παρέμβουν εγγράφως στη δημόσια συζήτηση; Αν τα πράγματα ήταν τόσο αυταπόδεικτα σωστά, γιατί το ίδιο το Ίδρυμα Ωνάση, δια των υπευθύνων του Αρχείου Καβάφη ή του διοικητικού συμβουλίου του, δεν κάνει μια δημόσια ανακοίνωση ή δεν αποστέλλει σε κάποιο έντυπο μια απάντηση, που να βάζει τα πράγματα στη θέση τους, με τη δημόσια έκθεση των –κατ’ αυτούς– πραγματικών στοιχείων; Γιατί προσπαθεί να επιστρατεύσει τους «Αυθόρμητους» και εκθέτει μια εφημερίδα;

● Κατόπιν τούτου και στην προσπάθειά μας να διευκολύνουμε τους επίδοξους αυθορμήτως αγανακτισμένους, το τεύχος Απριλίου 2017 της AthensReviewofBooks που περιλαμβάνει όλα τα τεκμήρια δεν θα αποσυρθεί από τα περίπτερα την ερχόμενη εβδομάδα, όταν δηλαδή θα κυκλοφορήσει το τεύχος Μαΐου, αλλά θα παραμείνει διαθέσιμο τουλάχιστον όλο τον Μάιο.

● Τέλος, και υπό μορφή υστερόγραφου, θέλουμε ν’ αναφερθούμε στο πρώτο κρούσμα: Ο Αυθόρμητος που ανιδιοτελώς έκοψε πρώτος το νήμα ήταν ο Νίκος Μπακουνάκης στο Βήμα της 23.4.2017, ενώ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη «για ερευνητικούς λόγους» και ομολογεί πως έχει δεχθεί χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση. Αυτός ο άνθρωπος διδάσκει σε φοιτητές δημοσιογραφική δεοντολογία! Γράφει δε ανάμεσα σε άλλα: «Από πού και έως πού ο κατάλογος ενός αρχείου συντάσσεται, εν αγνοία του αρχείου, από έναν τρίτο;». Σημειωτέον ότι αυτός ο «τρίτος» είναι ο πραγματικός συντάκτης του Καταλόγου καθηγητής Μιχ. Πιερής.

The Athens Review of Books

 

Η προς Αυθορμήτους επιστολή

Από: Thodoris Chiotis <t.chiotis@onassis.org>:
Θέμα: Αρχείο Καβάφη
Ημερομηνία: 2017-04-19

Αγαπητέ/ή, ……………
Παίρνω το θάρρος να σας γράψω καθώς είμαι σίγουρος ότι έχετε δει ότι εδώ και μερικούς μήνες ‒με αποκορύφωμα τις τελευταίες 2 εβδομάδες‒ το Ίδρυμα Ωνάση έχει γίνει αποδέκτης μιας χυδαίας και συντονισμένης επίθεσης με αφορμή τη διαχείριση του Αρχείου Καβάφη. Όπως γνωρίζετε, η ενορχήστρωση της επίθεσης ανήκει στην Athens Review of Books και τον Μανώλη Βασιλάκη, ο οποίος έχοντας επιστρατεύσει μια μικρή ομάδα φιλολόγων, που ανήκαν στον άλλοτε κλειστό κύκλο της παλαιάς ιδιοκτησίας του Αρχείου Καβάφη, προσπαθεί να αποδομήσει και να συκοφαντήσει τόσο το Ίδρυμα Ωνάση, όσο και τον επιστημονικό σύμβουλο του Αρχείου Καβάφη, Δημήτρη Παπανικολάου (χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ συχνά και με αήθη τρόπο τη σεξουαλική του ταυτότητα).

Πρόκειται για μια ρητορική άδικη, ανέντιμη, αυταρχική και πολλές φορές ομοφοβική, στόχος της οποίας δεν είναι φυσικά το άνοιγμα του Αρχείου Καβάφη, όπως επικαλούνται οι εκφραστές της, αλλά ο απόλυτος έλεγχός του από εκείνους.

Προς ενημέρωσή σας, παραθέτω το ιστορικό των επιθέσεων:
Ξεκίνησε από αυτό: http://athensreviewofbooks.com/?p=2593
Απαντήθηκε με αυτό: http://athensreviewofbooks.com/?p=2687
Ακολούθησε αυτό: http://athensreviewofbooks.com/?p=2708

Και μετά από ένα μήνα ακολούθησε η συντονισμένη επίθεση με το φύλλο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα βιβλιοπωλεία (τεύχος 83) αφιερώνοντας 7 πολυσέλιδα άρθρα. Online μπορούμε να διαβάσουμε μόνο ένα κείμενο: http://athensreviewofbooks.com/?p=2759

Το ίδρυμα Ωνάση έχει επιλέξει συνειδητά να μην ακολουθήσει αυτή τη ρητορική, ωστόσο δεν σκοπεύει να μείνει και αμέτοχο. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη απάντηση προς κάθε κατεύθυνση θα προκύψει τόσο μέσα από τις δράσεις μας, τις οποίες θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε απρόσκοπτα, όσο και μέσα από τους ίδιους τους συνεργάτες του Ιδρύματος, οι οποίοι είναι και οι πλέον αρμόδιοι να βεβαιώσουν το ανοιχτό και το δημοκρατικό της πρόσβασης στο Αρχείο Καβάφη.

Σε αυτό στο σημείο θα ήθελα να ζητήσω και τη δική σας συνδρομή. Έχοντας συνεργαστεί με το Αρχείο Καβάφη και έχοντας αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό για την προσωπική σας ακαδημαϊκή έρευνα, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να καταγράψετε αυτή την εμπειρία και να αναδείξετε το ανοιχτό της διαδικασίας σε μια επιστολή την οποία θα επιδιώξουμε να δημοσιευτεί στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Στόχος δεν είναι να προστατευτεί το Ίδρυμα Ωνάση, στόχος είναι να προστατευτεί η ελεύθερη και δημοκρατική πρόσβαση στο Αρχείο Καβάφη και για τις επόμενες γενιές, και για τους επόμενους ερευνητές, που μπορεί να μην να ανήκουν σε κάποια κλειστή ομάδα εκλεκτών.

Θα παρακαλούσαμε την επιστολή σας, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 600 λέξεις, να την ετοιμάσετε το συντομότερο, ακόμα και αν γίνεται την επόμενη εβδομάδα.

Προς αρωγή σας, παραθέτουμε δύο πολύ βοηθητικά links τα οποία περιγράφουν το πλαίσιο, τους στόχους και τις θέσεις του Αρχείου http://www.onassis.org/uploaded/anakoinoseis/CAVAFY/CA-open-access-PT.pdf & http://www.onassis.org/uploaded/anakoinoseis/CAVAFY/CA-Goals-Content-Positions-gr.pdf, ενώ στην πρώτη σελίδα του Αρχείου μπορείτε να διαβάσετε και ένα πολύ χρήσιμο εισαγωγικό κείμενο: http://www.onassis.org/cavafy-archive-overview.php.

Αναμένω νέα σας,
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

ΘοδωρήςΧιώτης
Project Manager

T. +30 213 0 178294
t.chiotis@onassis.org

***

ARB προς υπεύθυνους Αρχείου Καβάφη

Κοινοποίηση: Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Παπαδημητρίου και Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Αθήνα 10 Απριλίου 2017

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με χαρά διαπιστώσαμε σήμερα ότι κάνατε κάποιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ανακοινώνοντας από την ιστοσελίδα σας ότι ο Κατάλογος του Αρχείου Καβάφη είναι διαθέσιμος στους ερευνητές. Ωστόσο δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να υποβάλουμε αίτηση για πρόσβαση σε ένα τόσο θεμελιώδες ερευνητικό προαπαιτούμενο, όπως ο Κατάλογος. Εξάλλου, ο –σύμφωνα με τη δική σας ορολογία– project manager του Αρχείου Καβάφη δήλωσε πρόσφατα ότι «…έχουμε κάνει πλήρη καταλογογράφηση και πλήρη αντιστοίχιση του καταλόγου Σαββίδη με το Αρχείο, για να καλυφθούν οι αναντιστοιχίες με την προηγούμενη καταλογογράφηση» (βλ. «Ο Καβάφης ελεύθερος», AthensVoice, 29.3.2017).

Εν όψει τούτων, παρακαλώ πολύ:

1) Nα μας δώσετε κάποιο password για ηλεκτρονική πρόσβαση στον πλήρη Κατάλογο του Αρχείου Καβάφη.

2) Επίσης, παρακαλούμε πολύ να μας χορηγήσετε πιστό αντίγραφο του αναλυτικού καταλόγου βάσει του οποίου συντάχθηκε η πράξη παραλαβής του Αρχείου Καβάφη το 2012, ώστε οι συνεργάτες της AthensReviewofBooks ‒που είναι όντως ειδικοί επιστήμονες εγνωσμένου διεθνούς κύρους και με αποδεδειγμένο επιστημονικό έργο‒ να καταγράψουν με απολύτως αξιόπιστο (και ασφαλώς ορθογραφημένο) τρόπο τις όποιες αναντιστοιχίες ή αποκλίσεις.

3) Τέλος, παρακαλώ να μου γνωρίσετε τις ώρες μέσα στις οποίες μπορώ να επισκεφθώ αυτοπροσώπως το Αρχείο Καβάφη οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας πλην Παρασκευής.

Με τιμή

Μανώλης Βασιλάκης
Διευθυντής της AthensReviewofBooks

***

Η απάντηση του Αρχείου Καβάφη

13 Απριλίου 2017

 
Αξιότιμε κύριε Βασιλάκη,
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία και το ενδιαφέρον σας αναφορικά με το Αρχείο Καβάφη.

Ο έντυπος κατάλογος τεκμηρίων του Αρχείου Καβάφη, όπως μας παραδόθηκε ως μέρος του Αρχείου, ήταν εξαρχής διαθέσιμος εκ μέρους μας σε κάθε ερευνητή που το επισκέφτηκε. Από τις 30.3.2017 o επεξεργασμένος κατάλογος είναι διαθέσιμος και ηλεκτρονικά, για όλους. Η διαδικασία πρόσβασης απαιτεί τη χορήγηση username και password για τεχνικούς λόγους, με βάση τις προδιαγραφές της παρούσας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όπως θα διαπιστώσετε, η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους τους χρήστες, κατόπιν απλού αιτήματος. Ο νέος ιστότοπος, ο οποίος τελεί υπό κατασκευή, θα μας επιτρέψει να παρέχουμε στους επισκέπτες-χρήστες ακόμα πιο εύκολη και τεχνολογικά προηγμένη πρόσβαση στο υλικό του Αρχείου.

Ως προς τα αιτήματά σας:
1. Για την ηλεκτρονική πρόσβαση μπορείτε να μπείτε στη διεύθυνση http://www.onassis.org/protected-files/Katalogos-Arxeiou-Kavafi.pdf με τα παρακάτω συνθηματικά:

Username: onassis
Password: xxxxx

2. Ο αναλυτικός κατάλογος ο οποίος συνόδευε την πράξη παραλαβής του Αρχείου από τον πωλητή, αποτελεί μέρος του ιδιωτικού συμφωνητικού της εν λόγω αγοραπωλησίας, το οποίο περιλαμβάνει ρήτρα εμπιστευτικότητας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

3. Οι ερευνητές που επιθυμούν να επισκεφθούν το Αρχείο Καβάφη καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους για πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό. Η μελέτη του εν λόγω υλικού πραγματοποιείται στην Ωνάσειο βιβλιοθήκη. Μπορείτε να συμπληρώσετε την ορισμένη από τον κανονισμό φόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://goo.gl/p22jvS και να την αποστείλετε υπογεγραμμένη στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου kavafis@onassis.org. Βάσει του δημοσιοποιημένου κανονισμού πρόσβασης στο Αρχείο Καβάφη, οι ώρες επίσκεψης σε αυτό είναι κάθε Παρασκευή (10:00 – 16:00) κατόπιν γραπτής επικοινωνίας. Κατ’ εξαίρεση, η επίσκεψη είναι εφικτή σε διαφορετικές εργάσιμες ημέρες και ώρες ακολουθώντας την ίδια ως άνω διαδικασία. Το Αρχείο παραμένει κλειστό τον Αύγουστο, καθώς και τις επίσημες αργίες. Συνεπώς, δηλώστε μας τη διαθεσιμότητά σας ξεκινώντας από την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, στέλνοντας συμπληρωμένη τη φόρμα στο kavafis@onassis.org.

Με εκτίμηση,
Θοδωρής Χιώτης