Όταν ο Βενιζέλος υπερασπίζεται επιλεκτικά ένα θύμα του νόμου του

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email
του ©Δημήτρη Χαντζόπουλου για τη δίκη Πετρουλάκη στο liberal.gr

του ©Δημήτρη Χαντζόπουλου για τη δίκη Πετρουλάκη στο liberal.gr

Του ΜΑΝΩΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ*

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης δικάζεται σήμερα σε πρώτο βαθμό ύστερα από μια προκλητική αγωγή αστικής αποζημίωσης ύψους 2 εκατ. ευρώ που άσκησε εναντίον του ο αρχηγός της «ψεκασμένης» εθνολαϊκιστικής δεξιάς Π. Καμμένος. Δικάζεται όχι με τον νέο, αλλά με τον παλιό νόμο, ο οποίος έχει όνομα: «νόμος Βενιζέλου».

Σήμερα, ο εμφανιζόμενος ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα ελευθερίας του λόγου Ευ. Βενιζέλος, με δημόσια δήλωσή του υπερασπίζεται επιλεκτικά ένα θύμα του νόμου του, ακριβώς του νόμου που ο ίδιος κατέστησε όπλο στα χέρια όσων επιβουλεύονται την ελεύθερη έκφραση. Σε παλαιότερο κείμενό μου με τίτλο «Μηνύσεις στους εκβιαστές» είχα προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια κρούσματα. Σήμερα, ο φασίζων «νόμος Βενιζέλου» έχει τροποποιηθεί και στοιχειωδώς εξορθολογιστεί από τον 4356/2015, άρθρο 37.

Θυμίζω ότι:
Ο περί Τύπου νόμος 1178/1981, όπως τον χειροτέρεψαν οι νόμοι Βενιζέλου 2243/1994 και 2328/1995, έγινε ακριβώς εργαλείο εκβιασμού, φίμωσης και αθέμιτου πλουτισμού από αυτούς που έχουν κάνει επικερδές επάγγελμα την υπεράσπιση της δήθεν θιγείσας τιμής και η υπόληψής τους και το απόλυτο εργαλείο για δημόσια πρόσωπα ώστε να επιβάλουν τη λογοκρισία στην κριτική στην οποία δείχνουν σφοδρή δυσανεξία. Ότι μετατράπηκε σε αληθινή μάστιγα της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. Ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξαιτίας της εφαρμογής των νόμων Βενιζέλου από εύκαμπτους δικαστές ανελεύθερων αντιλήψεων, που αντί να ελέγχονται προάγονταν.

* Ο Μανώλης Βασιλάκης είναι διευθυντής της Athens Review of Books.