Απάντηση του Αρχείου Καβάφη σε άρθρο της ARB

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email
Το αρχείο Καβάφη ως φετίχ εξουσίας;

O K. Π. Καβάφης από τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο.

Το άρθρο με τίτλο «Το Αρχείο Καβάφη ως φετίχ εξουσίας;» δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Νοεμβρίου 2016 της ARB. Μετά από δυο μήνες, και ενώ ήδη είχε κυκλοφορήσει το τεύχος Ιανουαρίου 2017, λάβαμε την παρακάτω «απάντηση του Αρχείου Καβάφη στο άρθρο του καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη» από τον «ProjectManager» του Αρχείου, Θοδωρή Χιώτη, η οποία θα δημοσιευθεί στο τεύχος Φεβρουαρίου. Την δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα μας και επιφυλασσόμαστε να τη σχολιάσουμε στην έντυπη έκδοση.

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2017

Προς: Διευθυντή εφημερίδας Athens Review

Κύριε Διευθυντά,
Με έκπληξη διαβάσαμε στο φύλλο της Athens Review of Books, τχ. 78 (Νοέμβριος 2016), και στην ιστοσελίδα http://athensreviewofbooks.com/?p=2593, το άρθρο του καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης  του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση. Στο άρθρο του ο κύριος Γαραντούδης θέτει μια σειρά ερωτημάτων, τα οποία είχε θέσει και σε επικοινωνία του με το Αρχείο, και στα οποία είχε λάβει εγκαίρως λεπτομερείς απαντήσεις. Το γιατί επέλεξε να μην τις λάβει υπ’ όψιν του, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στην κυριότητα του Ιδρύματος Ωνάση το 2013, γεγονός το οποίο σηματοδότησε και μια καινούργια εποχή στη διαχείρισή του. Το Αρχείο Καβάφη, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση, λειτουργεί πλέον γύρω από τους άξονες της ανοιχτότητας, της προσβασιμότητας και της εκπαίδευσης. Βασική αρχή της διαχείρισής του είναι η προώθηση της έρευνας γύρω από τον Καβάφη και το έργο του. Στην παρούσα φάση, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ψηφιοποίησης του Αρχείου, ενώ ετοιμάζεται και ο τελικός χώρος στέγασής του. Εντούτοις, το Αρχείο είναι ακόμα και αυτή τη στιγμή ανοιχτό σε όλους τους ερευνητές που εργάζονται σε καβαφικό υλικό και θέλουν να δουν συγκεκριμένα τεκμήρια, για συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων, μετά από συνεννόηση.

Κατά τη διάρκεια της διαχείρισής του από το Ίδρυμα Ωνάση, δεν υπήρξε ούτε ένας ερευνητής στον οποίο να αρνηθήκαμε την πρόσβαση, ενώ μεγάλος αριθμός ερευνητών μπόρεσαν για πρώτη φορά να συμβουλευτούν τον κατάλογο του Αρχείου και τα τεκμήρια που ζήτησαν. Σε αντίθεση με το παρελθόν, κανένας ερευνητής δεν είχε τα τελευταία χρόνια αποκλειστική ή προνομιακή πρόσβαση στο Αρχείο.

Η πολιτική ανοιχτής πρόσβασης, προώθησης της έρευνας γύρω από το καβαφικό έργο και της απεύθυνσής του σε πολλαπλά κοινά (μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, ευρύ κοινό) είναι προφανής αν ανατρέξει κανείς και στις δράσεις του Αρχείου Καβάφη κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Μπορεί κανείς να βρει το σύνολο των δράσεων του Αρχείου Καβάφη, και την οργάνωση της λειτουργίας του στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.onassis.org/cavafy-archive-overview.php.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων:

 • Εννέα εκδηλώσεις σχετικές με τον Καβάφη στον κύκλο Λέξεις και Σκέψεις στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
 • Μια ημερίδα σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
 • Έντεκα μαθήματα του κύκλου «Καβάφης για ενήλικες».
 • Είκοσι εννέα εργαστήρια του προγράμματος «Ο Καβάφης πάει σχολείο» σε σχολεία σε Αθήνα, Ιωάννινα, Άνδρο και Θεσσαλονίκη.
 • Η έκθεση «Ιδανικές “μορφές” κι αγαπημένες…’ – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη’», μια συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
 • Εικαστικές εγκαταστάσεις («Εικαστικοί Διάλογοι: Καβάφης», «Μονοτονία», «Mες τες σκιές και μες τα φώτα») σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 • Εκδηλώσεις του Αρχείου Καβάφη σε συνεργασία με θεσμούς και πανεπιστήμια σε Αγγλία και Αμερική (εβδομάδα Καβάφη στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τιμητική εκδήλωση για τον Καβάφη από τον οργανισμό ΡΕΝ στη Νέα Υόρκη και πλήθος άλλων εκδηλώσεων).
 • Το Αρχείο Καβάφη είχε επίσης μια πολύ ενεργή παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2016 διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων.

Για το έτος 2016-2017 έχουν προγραμματιστεί

 • κύκλος έξι σεμιναρίων ο οποίος απευθύνεται σε φοιτητές και ερευνητές
 • νέα σειρά επτά μαθημάτων «Καβάφης για ενήλικες» η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό
 • τέσσερις παραστασιακές διαλέξεις
 • δώδεκα εργαστήρια «Ο Καβάφης πάει σχολείο» σε Αθήνα και Καστοριά τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
 • και, τέλος, το International Cavafy Summer School το οποίο θα φιλοξενήσει ερευνητές και επιφανείς πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα των δράσεων του Αρχείου για το 2016-2017 στη σελίδα http://www.onassis.org/cavafy-archive-overview.php.

Και με την ευκαιρία αυτή, να υπενθυμίσουμε ότι το Αρχείο Καβάφη είναι ανοιχτό στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και στοχεύει στην ολοένα αυξανόμενη προσβασιμότητα στο υλικό του.

Με εκτίμηση,
Θοδωρής Χιώτης
ProjectManager
ΑρχείοΚαβάφη/ΊδρυμαΩνάση