Ο Πολυκαθηγητής και η αέναη φύση του Σταλινισμού

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email
Avgi6_27Ioun15_23.11.15

Πρωτοσέλιδα Αυγής: 6 Ιουνίου και 27 Ιουνίου του 2015

Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε προς δημοσίευση στο κομματικό όργανο «Αυγή» ως απάντηση στο συκοφαντικό για την ARB ολοσέλιδο κείμενο που δημοσίευσε η εν λόγω εφημερίδα το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015. O διευθυντής της «Αυγής» αρνήθηκε να δημοσιεύσει την απάντησή μας.

Ο κ. Ι. Μαντζουράνης, ως «Πληρεξούσιος Δικηγόρος Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά» (έτσι υπογράφει), έστειλε στον Τύπο ένα κείμενο-δήλωση, το οποίο δημοσίευσε η Αυγή της 14.11.2015. Εκεί αναφέρεται σε μια απόφαση του Εφετείου Αθηνών, την οποία ήδη έχουμε καταλλήλως σχολιάσει. Δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χώρου σας, γι’ αυτό θα σχολιάσω δύο μόνο σημεία, παραπέμποντας σε μια πλήρη απάντηση στην ιστοσελίδα της Athens Review of Books (ARB).

Ο κ. πληρεξούσιος αναφέρει άκρως επιλεκτικά τι δέχεται η απόφαση για τη δημοσίευση μιας επιστολής στην ARB, αλλά αποσιωπά σκοπίμως κάποιες κρίσιμες παραδοχές της, που αποτελούν και το μέτρο για την αξιολόγηση και των λοιπών εφετειακών παραδοχών. Όπως ότι «απεδείχθη» (!) πως ο Ν. Κοτζιάς είναι …ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ (που ιδρύθηκε το 1918/1924), αλλά «δεν απεδείχθη» ότι υπήρξε θαυμαστής του καθεστώτος Χόνεκερ (!). Αποσιωπά επίσης και τους ισχυρισμούς του εντολέα του, τους οποίους ο κ. πληρεξούσιος προσυπογράφει, ότι ο Ν.Κ. είναι Πολυκαθηγητής, δηλαδή Καθηγητής τριών τουλάχιστον εκ των μεγαλυτέρων Πανεπιστημίων του κόσμου, ότι τυγχάνει απόγονος του …Παλαιών Πατρών Γερμανού (!) και άλλα φαιδρά.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με σατιρικό τόνο, δεδομένου ότι αντί να απαντήσει στην αποκάλυψη λ.χ. ότι δεν υπήρξε ποτέ Καθηγητής στην Οξφόρδη και αλλαχού μάς κατηγορεί ότι επιδιδόμαστε σε «συνειδητή υπονόμευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Ρωτούμε λοιπόν: μπορεί να στείλει ο, κατά τον Καθηγητή Βερέμη, «συλλέκτης πανεπιστημιακών εδρών» ένα γνήσιο έγγραφο το οποίο λ.χ. να επιβεβαιώνει ότι «κατείχ[ε] θέση Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης»; Ή ότι υπήρξε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ; Μπορεί να στείλει το πρακτικό της εκλογής του στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου (δηλώνει: «εξελέγην αναπληρωτής Καθηγητής») και όχι μια ανακριβέστατη μετάφραση, από την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ; Εμείς στείλαμε τους διισχυρισμούς του (σε ακριβή μετάφραση) και τις απαντήσεις των παραπάνω πανεπιστημίων στους ομολόγους του των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, ας τους στείλει κι ο Πολυκαθηγητής έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είναι πραγματικά κάτοχος των εν λόγω πανεπιστημιακών θέσεων.

Θεωρούμε πολύ παρήγορη τη διαβεβαίωση του κ. πληρεξουσίου ότι: «Ευτυχώς όμως στη σύγχρονη Ελλάδα …, οι καθηγητές Πανεπιστημίων δεν αναδεικνύονται από σταβλίτες του κατεστημένου,… και οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται από παραδικαστικά κυκλώματα». Είναι πολύ σημαντικό που ένας αρμόδιος άνθρωπος, με το παρελθόν και την εμπειρία του κ. πληρεξουσίου, μας διαβεβαιώνει για την ανυπαρξία παραδικαστικών κυκλωμάτων, όπως επίσης για τον άψογο τρόπο της επιλογής των καθηγητών μας.

Το κείμενο του μεταφραστή του συντάγματος του Χόνεκερ (το μετέφρασε ο κ. πληρεξούσιος το 1978 όταν ο Κοτζιάς συνέγραφε βιβλίο υπό την αιγίδα του Επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του Χόνεκερ) τελειώνει με ένα σταλινικού ήθους Υστερόγραφο. Σε αυτό ο εντολέας του (ο κύριος Υπουργός) «επ’ ευκαιρία» (επ’ ευκαιρία!!!) δηλώνει ότι «ουδείς εξωθεσμικός παράγοντας, δημοσιογράφος ή μη» θα λάβει «έστω και “μία δεκάρα” από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ»: «ο κ. Ν. Κοτζιάς δεν εκβιάζεται και δεν υποκύπτει σε πιέσεις…». Αν συνδυαστεί αυτός ο αισχρός υπαινιγμός με την επίσης αυταπόδεικτα συκοφαντική κατηγορία που έγραψε στα δικογραφήματά του ο Πολυκαθηγητής, ότι εμείς δήθεν αναλάβαμε να τον συκοφαντήσουμε ως αντιμνημονιακό αγωνιστή και μάλιστα «από σημαντικές κρατικές θέσεις» (!), είναι προφανές ότι φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον. Επειδή όμως το ΥΓ αυτό εντάσσεται σε ένα κείμενο που αφορά την Athens Review of Books και τους υπευθύνους της, ρωτάμε ευθέως τόσο τον εντολέα όσο και τον πληρεξούσιο και τους καλούμε να μας απαντήσουν σε όσο πιο απλά ελληνικά γίνεται: γιατί αυτό το προσθέτουν σε ένα κείμενο δήλωσης που αφορά την ARB; Κι αφού η ARB δεν έχει καμία σχέση με «απαιτήσεις» από μυστικά κονδύλια, γιατί το βάζουν; Αν ο λόγω και έργω σταλινικός θεωρεί συκοφαντικό να τον αποκαλούν σταλινικό, ως τι θα πρέπει να θεωρήσουμε εμείς το ανωτέρω αισχρό υστερόγραφο υπονοούμενο; Τους καλούμε λοιπόν να προβούν άμεσα στην αναγκαία διάψευση σε ό,τι μας αφορά. Σε διαφορετική περίπτωση, ας μη μας κατηγορήσουν ότι δεν τους δώσαμε ευκαιρία επανόρθωσης.

ΥΓ. Σε επόμενο φύλλο της ARB ακολουθεί ιστορική έρευνα ειδικού συνεργάτη μας, Καθηγητού τεσσάρων μεγάλων Γερμανικών Πανεπιστημίων, σχετικά με το τεράστιο γενεαλογικό ζήτημα αν ο κ. Υπουργός, πέραν των άλλων ιστορικών δαφνών του, τυγχάνει και απόγονος του μακαριστού Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως διαβεβαίωσε τους δικαστές.

19-11-2015

Μαρία Βασιλάκη

Εκδότρια της Athens Review of Books